• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Delpi4a - специалист
нед авг 30, 2020 8:22 amLazarGanev написа:
Ами добре е това проучване за цените да се прави преди покупката. Това е котел за въглища и горенето на пелети в него не е ефективно, колкото и производителите му да го нарича "всегоривен". Вярно, че ще гори и пелети, но с ниска ефективност и съответно - по-голям разход. Дано все пак е в рамките на очакванията ти
В България е трудно да се направи сериозно проучване за няколко години напред, предвид несигурната обстановка у нас. Пример-миналата година по това време калибрираните въглища в моя край бяха 320-350 лв тон, тази година са със сто лева отгоре. По същата логика въобще не е гаранция, че слънчогледовите пелети догодина ще бъдат икономически целесъобразни. Иначе основната причина да се спра на този модел ( по-скоро, както казах, предишния модел в началото на темата ) ,е че баджанака си взе такъв, имам наблюдения от първа ръка, както се казва, за работата му. Та баджанака е с малко по-голяма къща от моята - около 150м2 без вързан бойлер и без никакъв тунинг на котела, изгори 3.5 т слънчогледови пелети и половин тон калибрирани въглища. Проблема ми е, че нищо не срещам за моя модел, който уж бил четириходов и по-добър. За разлика от предишната модификация моя е с клапа на вентилатора и отвор на комина 160мм,а не 130 мм. Дисплея е друг модел, но пак има функция за безжичен термостат ( който уж ми е подарък :lol: ), има и скара за дърва, но няма да ползвам това гориво :-D на пръв поглед това са му разликите, както и липса на тръби преди комина. За работата му и настройките, както и за разхода, живот и здраве, ще пиша в студените месеци.
filmatoplo - майстор
Ти отражатели на първия и втория ход си направи ,спират частиците които отлитат и се отлагат по ризите,така прахоляка ще се ограничи още в началото и останалите 2 хода ще са по чисти .Ти ще го разбереш де,имай предвид ,че при този котел горивния процес е почти непрекъснат и почистването е по трудно.В смисъл ,че не може да угасиш котела за 5 минути ,да се почисти и пак да се запали .Тук нещата ще се случват планирано ,да догори наличното гориво. Има ли запалка ,или се пали ръчно.Ще разказваш зимата.
Delpi4a - специалист
нед авг 30, 2020 11:50 amfilmatoplo написа:
Ти отражатели на първия и втория ход си направи ,спират частиците които отлитат и се отлагат по ризите,така прахоляка ще се ограничи още в началото и останалите 2 хода ще са по чисти .Ти ще го разбереш де,имай предвид ,че при този котел горивния процес е почти непрекъснат и почистването е по трудно.В смисъл ,че не може да угасиш котела за 5 минути ,да се почисти и пак да се запали .Тук нещата ще се случват планирано ,да догори наличното гориво. Има ли запалка ,или се пали ръчно.Ще разказваш зимата.
Ха,сериозно ме замисли с това, дали има запалка и имам лошото усещане,че май няма :x та накарах съпругата да снима горелката и таблото за управление,на което също не виждам копче за запалка...

Прикачен файл

0E243E7B-0E63-4568-A487-9B62012190D2.jpeg

Прикачен файл

F763B0AC-1007-4418-B245-DCB88107E118.jpeg

Прикачен файл

A95D8AD2-C825-4936-B1E5-A2C4D5292276.jpeg
filmatoplo - майстор
Така погледнато няма бутон за запалване на таблото ,и запалка в камерата май няма.Тези котли по принцип се палят с газовата горелка ,ръчно подкачваш пелети и шнека спира ,вентилатора не върти през това време,палиш ги с горелката и когато пламнат -тогава включваш котела в режим работа и той стартира като му тръгва вентилатора и започва да подава през интервали гориво.Силата на вентилатора и интервала на шнека се регулират от менюто.
filmatoplo - майстор
Това управление има ,по принцип е опция и струва около 400лв ,сам разбираш ,че едва ли си платил по високата цена .

Прикачен файл

760_n-950x1000.jpg
760_n-950x1000.jpg (71.67 KиБ) Видяна 1385 пъти
Delpi4a - специалист
нед авг 30, 2020 5:46 pmfilmatoplo написа:
Това управление има ,по принцип е опция и струва около 400лв ,сам разбираш ,че едва ли си платил по високата цена .
По принцип исках,като модела, който си снимал, но ми казаха,че ще ми направят отстъпка и ще ми дадат по-новия модел. Цената е 3 000 лв с доставка и подарък стаен термостат.
filmatoplo - майстор
На мен тръбния ми харесва повече ,но и с плоските ризи става .Не е болка ,че няма палене със запалка ,така или иначе паленето се състои в това ,че ти държиш натиснато копчето на нанревателя докъто се запали ,не си струват 400 лв за това .Или ще го палиш със сух спирт ,или със газова горелка .Някой такива котли ги палят октомври и ги гасят май -как ги чистят само незнам .
Delpi4a - специалист
нед авг 30, 2020 6:15 pmfilmatoplo написа:
На мен тръбния ми харесва повече ,но и с плоските ризи става .Не е болка ,че няма палене със запалка ,така или иначе паленето се състои в това ,че ти държиш натиснато копчето на нанревателя докъто се запали ,не си струват 400 лв за това .Или ще го палиш със сух спирт ,или със газова горелка .Някой такива котли ги палят октомври и ги гасят май -как ги чистят само незнам .
Такъв е и моя замисъл. Досега винаги съм палил първата седмица на октомври и гася около Гергьовден. Гасенето, единственото, което ми идва на ум е, че става като се прекрати подаването на гориво, както всъщност и на другия модел със запалка.
Delpi4a - специалист
Понеже за пръв път ще използвам подобен котел, та се сетих още нещо да питам. Както казах, досега се отоплявах с камина на дърва и използвах малък ups за помпата. За котела трябва ли ми ups и какъв. Като гледам той в пика си ще има консумация, около 1 100 w - 750w шнека; 250w вентилатора; 75w помпата. Системата ми е отворена с 25л разширителен съд, с 10 панелни радиатора 800/600 ; 3 панелни 1 200/600 и една малка лира, което прави някъде около 27-28 KW , ако всичко работи на макс.
filmatoplo - майстор
Нищо не му трябва ,като спре тока спира шнека и вентилатора огъня затихва ,юпиеса нека остане за помпата само.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 33

Тема "Котел Emtas EK3G/S-30, мнения и препоръки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: