нед авг 30, 2020 8:22 amLazarGanev написа: Ами добре е това проучване за цените да се прави преди покупката. Това е котел за въглища и горенето на пелети в него не е ефективно, колкото и производителите му да го нарича "всегоривен". Вярно, че ще гори и пелети, но с ниска ефективност и съответно - по-голям разход. Дано все пак е в рамките на очакванията тиВ България е трудно да се направи сериозно проучване за няколко години напред, предвид несигурната обстановка у нас. Пример-миналата година по това време калибрираните въглища в моя край бяха 320-350 лв тон, тази година са със сто лева отгоре. По същата логика въобще не е гаранция, че слънчогледовите пелети догодина ще бъдат икономически целесъобразни. Иначе основната причина да се спра на този модел ( по-скоро, както казах, предишния модел в началото на темата ) ,е че баджанака си взе такъв, имам наблюдения от първа ръка, както се казва, за работата му. Та баджанака е с малко по-голяма къща от моята - около 150м2 без вързан бойлер и без никакъв тунинг на котела, изгори 3.5 т слънчогледови пелети и половин тон калибрирани въглища. Проблема ми е, че нищо не срещам за моя модел, който уж бил четириходов и по-добър. За разлика от предишната модификация моя е с клапа на вентилатора и отвор на комина 160мм,а не 130 мм. Дисплея е друг модел, но пак има функция за безжичен термостат ( който уж ми е подарък