• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hoвoceлckи - майстор
p.v.x написа:
А не сумарно , от какви източници се е добивала тя.
Това не е реалния дял.
Не разбрах какво искаш да кажеш :? Другите ЕРП-та наистина може и в малко по-различно съотношение да са купували от различните производители. Едва ли все пак в много по-различно. Но дори и само ЧЕЗ да го е направил, не ми изглежда безобидно ... Не се опитвам да подвеждам - питам! Добре би било хора от бранша да кажат до колко това е нормално.
preslav - майстор
Hoвoceлckи написа:
preslav, "пилците се броят на есен". Ти специално премина през много тези за причината да (се) отопляваш на ток. Разбирам те напълно и изобщо не оспорвам правилността на решението ти! Но, че е абсолютно целесъобразно - извинявай, но се спри! Предимства, недостатъци, приоритети, комфорт, възможности ... несериозно е да се поставят под общ знаменател. Както и самото сумарно финансово числово изражение. Прекалено много са факторите формиращи самите крайни икономически резултати. Не казвам, че въпросният журналист е точен в направените изводи, но не се и връзвам на тезата за "политическа (лобистка) поръчка". Не, че си мисля, че писанието е резултат от обстойни проучвания, а не от "едно нахранване" ... :|
Тук няма място за обида и никого не упреквам - аз моите пилци не само съм ги преброил, но и не само от тази есен. Да, преминах през много тези, за да дам възможност на повече хора да се изкажат, някои ме определиха като еколог, други по друг начин, а аз съм един обикновен потребител и като всички останали се опитвам да оцелявам в накаканата ни, но напудрена държавица. Не, че съм много умен, ама да ме правят и на прост - има факти, а пред фактите боговете мълчат, камо ли някакви си журналистчета. Фалът е знаеш ли къде фалът е в това, че ние четем журналята, а те не четат нас. Темата беше по повод на някаква изцепка, че тази година отоплението на дърва ще е най-евтино, оказа се обаче, че това не е съвсем така - от там ми идват съмненията за лобизъм. Кой отчете, че дървата за огрев в различните региони варират от 40 до колкото ти дойде на ума лева? Каква по-точно ще е зимата, топла като миналата или още по-топла? Гнусното е, че всичко се превърна в един безкраен спор между нас, а в това време се размахваха оставки, делеше се баницата или пицата и в крайна сметка едни яли пържоли, други постно зеле но на глава от населението свинско със зеле.
За мен нещата са ясни, поел съм ангажимент, ще "докладвам" ежемесечно за разхода на климатиците, а в края на сезона ще обобщаваме и който е честен ще каже "вярно набутал съм се", останалите ще въртят задни части и ще се опитват да ми доказват правотата на избора си с малоумни аргументи.
Говорим за най-евтиното отопление, а за мен евтино и скъпо се определя от финикийските знаци, рязане, цепене, слугуване са екстри, които сега не се отчитат, но когато станеш на 70-80 години мнението ти рязко се променя.
Последна промяна от preslav на пет дек 02, 2016 9:22 pm, променено общо 1 път.
fill - специалист
Hoвoceлckи написа:
... Не се опитвам да подвеждам - питам...
Аз трудно вярвам на себе си...Не очаквай да повярвам на теб...
Ти не питаш,а подвеждаш...
preslav - майстор
Само за протокола - топля 4 жени, а жените най-трудно се топлят!
Три от тях живеят на различни места, а две на различни етажи. Просто не се виждам как ще притърчвам от къща на къща за да ги стопля всичките!
Хайде да кажем едната няма да я броим, че е постоянно край мен, остават обаче другите 3, нека не броим и още една, че понякога сексът също е средство за отопление, останаха другите две. Ами ще кажете така си се подредил - добре, подредил съм се, но на студено ли да ги държа или да ходя да режа, цепя и зареждам дърва или да ги събера под един покрив или какво?
Някой да не си помисли нещо - говоря за жената, дъщерята, тъщата и майка ми.
Ако я карам на дърва няма да остане време нито за секс, нито за работа, а дървата се купуват с...?
Hoвoceлckи - майстор
fill написа:
Ти не питаш,а подвеждаш...
С какво подвеждам? Показвам какво са ми показали ЧЕЗ на последната фактура. Направил съм я хиперлинк към сайта им. Ако все още не си цъквал на горната картинка, там пише така:
ЧЕЗ ГРУП написа:
В изпълнение разпоредбите на Закона за енергетиката и Наредба №3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, Ви информираме, че относителният дял на всеки енергиен източник в общото количество електрическа енергия, продадено от ”ЧЕЗ Електро България” АД, в качеството му на Краен снабдител, на клиентите си през 2015-та година е следното:
На твоята последна фактура също трябва да я има тази графика. Не мисля, че ЧЕЗ толкова смело, безочливо и най-вече безсмислено ще газят Закона и ще ни заливат с крива информация. Ти - както искаш, твоя си работа. Странно ми е защо всъщност ни го казват? Сега. Този закон сега ли е направен така :?
infomar
Има логика в това, че информацията на ЧЕЗ от графиката може да се приеме за представителна извадка и на останалите подобни дружества. Няма как което и да е от другите дружества да предлага 50 или 90% електроенергия от АЕЦ Козлодуй.

АЕЦ Козлодуй продава по-евтин ток за износ, отколкото го търгува на вътрешния свободен пазар, алармираха големите консуматори на електроенергия у нас.

Според Хиновски един от проблемите за промяна на дългосрочните договори на НЕК за изкупуването на тока от двете американски централи в комплекса "Марица-Изток" е, че мениджърите им искат квоти за износ на ток към Турция, но нашата електрическа компания отказва да им даде капацитет от мрежата си, за да го реализират. Така скъпият ток го плащаме ние, а НЕК изнася евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" към съседни страни.

Ако се увеличи прекалено квотата на енергията, която АЕЦ „Козлодуй" продава на регулирания пазар за домакинствата, това би влошило сериозно финансовото състояние на централата. Това обяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

Индустриалните потребители протестират срещу възможността да се изнася по-евтин ток, отколкото фирмите у нас го купуват...
:? :?
Hoвoceлckи - майстор
На мен ми се струва, че става дума за много дебели картелни договаряния. От друга страна при раздрусванията за мотивиране цената на тока за крайния потребител, това съотношение ми изглежда като удобно за оправдаването й :? Все пак ми звучи логичен въпросът "ЗАЩО в такова неизгодно за нас съотношение?". Вероятно е договорено някакво (наднормено) количество с прословутите "американци", но не е ли редно да се поиска публично обяснение, да се потърси отговорност? Или си въобразявам?
fill - специалист
Hoвoceлckи написа:
...Или си въобразявам?
Даже не си и въобразяваш...щото ти е бедна фантаията...
Перпетууммобиле винаги е било постижимо само с "политическа физика"....
preslav - майстор
Обещах да побутвам темата всеки месец, а на края на сезона да броим пилците.
Времето се промени (неочаквано за сезона) сметките набъбнаха - до момента единия скапан климатик излапа 39.16 лв. а до края на годината очаквам да глътне още 4-5 лв. т.е. сумарно за Декември да се получат 43-44 лв. По мои сметки остават още Януари, Февруари и Март - нека сметката да е същата, да добавя към нея и още един сборен месец от Ноември 2016 и Април 2017, стават 5 месеца Х 44 лв. = 220 лв. - нищо друго не е променяно, освен това, че не са мъкнати дърва, не са цепени, не са складирани, не са чистени бурии, не е духано, не е мирисало, цената на топлото иначе същата, че може и по-добре да излезе сметката в сравнение с миналата топла зима.
До тук журналистчето дето е писало, че отоплението на дърва ще е най-евтино тази година, да дойде да ми измие краката преди да го нашутам. Май месец може аз да му мия краката, ама надали - то нали си взе парата за поръчковата статия!
И за да съм по-коректен от 24.09.16 до сега климатикът е излапал 76.12 лв. което е повече от кубик дърва, ама не е пропускан ден да се запали, никой не е стоял с ватенката и да се чуди вентилаторна или дървена печка да се пусне, топло ли ми е или просто ме сърби.
Пропуснах да кажа, че не съм дал топтан пари за 350 Киловата ток, а от пенсия на пенсия, от заплата на заплата слагам в мазата - не е май същото при дървата?
vlax - майстор
preslav написа:
Обещах да побутвам темата всеки месец, а на края на сезона да броим пилците.
Времето се промени (неочаквано за сезона) сметките набъбнаха - до момента единия скапан климатик излапа 39.16 лв. а до края на годината очаквам да глътне още 4-5 лв. т.е. сумарно за Декември да се получат 43-44 лв. По мои сметки остават още Януари, Февруари и Март - нека сметката да е същата, да добавя към нея и още един сборен месец от Ноември 2016 и Април 2017, стават 5 месеца Х 44 лв. = 220 лв. - нищо друго не е променяно, освен това, че не са мъкнати дърва, не са цепени, не са складирани, не са чистени бурии, не е духано, не е мирисало, цената на топлото иначе същата, че може и по-добре да излезе сметката в сравнение с миналата топла зима.
До тук журналистчето дето е писало, че отоплението на дърва ще е най-евтино тази година, да дойде да ми измие краката преди да го нашутам. Май месец може аз да му мия краката, ама надали - то нали си взе парата за поръчковата статия!
И за да съм по-коректен от 24.09.16 до сега климатикът е излапал 76.12 лв. което е повече от кубик дърва, ама не е пропускан ден да се запали, никой не е стоял с ватенката и да се чуди вентилаторна или дървена печка да се пусне, топло ли ми е или просто ме сърби.
Пропуснах да кажа, че не съм дал топтан пари за 350 Киловата ток, а от пенсия на пенсия, от заплата на заплата слагам в мазата - не е май същото при дървата?
Извинявай,че не съм чел темата и не я следя,пък и не ми се чете,но ми стана интересно какъв е този твой климатик и каква кубатура отопляваш,изолация ,дограма,спираш-пускаш или постоянно работи?Аз съм с локално парно,дърва,въглища и климатик :shock:
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: