8180 написа:Не съм се задълбочавал особено в профилите, освен че под U=1+ e доста съмнително за целия прозорец.Ами, така си е...

Дървената дограма е с по-добри качества, имам предвид U-то, ама като отчетеш два факта:
- че дървото е само около 20% от общата площ на прозореца (както и ти го каза);
- и че сериозните лабораторни изпитания на съоръжението "прозорец" у нас струват петцифрена сума,
как да тръгне средностатистическият коректен производител да се изследва лабораторно?!

Ама, като погледнеш обективно, 20-тина% хич не е малка площ. Пък и като си помислиш, че поне по дървения ти профил никога няма да има конденз, плюс по-голямата естетика и други такива... Кво са няколкостотин кинта в повече при един основен ремонт на жилище!

Иначе и аз съм против хоризонталното клатене!

-------------------
masterval написа: ...дървена дограма с монтиран алуминиев профил - мисля, че по-дсобро нещо все още не е измислено.И що така реши?! К`ви толко са му предимствата?! Какви са техническите и топлотехническите му параметри? По-добра визия ли има, според теб? Помисли ли кво му е на дървото под тая алуминиева лепенка? Виждал ли си такова изпълнение на 20-25-30 години? Как ли ще изглежда дървото отдолу?
Който може да си го позволи, само мога да му завидя!
Всъщност, забеляза ли как е решен въпросът с различните коефициенти на температурно разширение на двата материала? Имаше ли изобщо такова решение?...

За мен, тая комбинация - дърво + алу е измислена от предприемчиви производители да събират парите на нищо не неразбиращи снобари, които искат да се хвалят на приятели, каква скъпа дограма са сложили...

Мое мнение!