Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
8180 написа:
Не съм се задълбочавал особено в профилите, освен че под U=1+ e доста съмнително за целия прозорец.
Ами, така си е... :) Обикновено фирмите преписват параметрите една от друга за да не се набиват на очи. Така си мисля... пък и съм виждал как го правят. :) Преписват ги от лидерите, де, които не са български. :cool:
Дървената дограма е с по-добри качества, имам предвид U-то, ама като отчетеш два факта:
- че дървото е само около 20% от общата площ на прозореца (както и ти го каза);
- и че сериозните лабораторни изпитания на съоръжението "прозорец" у нас струват петцифрена сума,
как да тръгне средностатистическият коректен производител да се изследва лабораторно?! :? По-лесно му е да препише други данни, макар и да ги превъзхожда, като същевременно не дразни "акулите"...

Ама, като погледнеш обективно, 20-тина% хич не е малка площ. Пък и като си помислиш, че поне по дървения ти профил никога няма да има конденз, плюс по-голямата естетика и други такива... Кво са няколкостотин кинта в повече при един основен ремонт на жилище! :-D

Иначе и аз съм против хоризонталното клатене! :-D Мамка им й трусове! :-D :-D :-D Айди, :drinkers:

-------------------
masterval написа:
...дървена дограма с монтиран алуминиев профил - мисля, че по-дсобро нещо все още не е измислено.
Който може да си го позволи, само мога да му завидя!
И що така реши?! К`ви толко са му предимствата?! Какви са техническите и топлотехническите му параметри? По-добра визия ли има, според теб? Помисли ли кво му е на дървото под тая алуминиева лепенка? Виждал ли си такова изпълнение на 20-25-30 години? Как ли ще изглежда дървото отдолу?
Всъщност, забеляза ли как е решен въпросът с различните коефициенти на температурно разширение на двата материала? Имаше ли изобщо такова решение?... :? Или просто така, завиждаш си по принцип, впечатлен от жилището като цяло? :cool:

За мен, тая комбинация - дърво + алу е измислена от предприемчиви производители да събират парите на нищо не неразбиращи снобари, които искат да се хвалят на приятели, каква скъпа дограма са сложили... :shock:
Мое мнение! :-D
8180 - майстор
Master_Kenobi написа:
За мен, тая комбинация - дърво + алу е измислена от предприемчиви производители да събират парите на нищо не неразбиращи снобари, които искат да се хвалят на приятели, каква скъпа дограма са сложили... :shock:
Мое мнение! :-D
Съгласен, по принцип (не за дограмите) и много ме дразни.
Често формира доста погрешни представи за скъпо, хубаво, качествено, ефективно. Старая се да го пресявам, но в непознати области става трудно да се ориентираш бързо. :sad:

Дали пък да не отворим тема "Митовете в строителството и ремонтите"?

П.П. Канех се да питам Кеноби - Как ти е усещането за "уюта" от дървото. Като се "наплеска" със супер лакове, не се ли губят някои предимства?
Master_Kenobi - V.I.P.
Еее, 8180, ти вече ме взе на мезе с тия "суперлакове". :-D
То си има и матови и лъскави, за любителите на лъскавото. :-D
А визията се определя според мен, основно от дървената нишка и цвета, който може да се постигне с байца под лака. А лака може изобщо да не се забелязва.

Всъщност, има един, който ме дразни, защото става супергланцово - HYPERDESMO D, но за това пък се слага само отвън на прозорците и е най-страхотният от всички. :-D
8180 - майстор
Master_Kenobi написа:
Еее, 8180, ти вече ме взе на мезе с тия "суперлакове". :-D
Не бе Мастер,
Имах предвид др. свойства - там живо дърво, дишане и пр. такива, дето са по-скоро усещане за материала и повърхността, а не техн. (декоративни) характеристики. Сигурно днес може супер да се защити всичко, но започва да става "друго" - в случая да отиде пак към ПВЦ.
Master_Kenobi - V.I.P.
Не, не! Няма такъв ефект. Всичко си стои естествено.
Освен ако някой не се е престарал с финото шлайфане. Но това съм го виждал само на врати, за които се твърдеше, че са естествен фурнир, а на мен ми седяха като ламинатчета... Освен наистина да са били, ама чак пък толко да лъжат кат дърти цигани... Знам ли, не ги загледах много.
Но на масивна дървесина такъв ефект "на изкуствено" не съм виждал.
Takezo Sensey - модератор
zvetomil написа:
Мастер и при ПВЦ и при дървената дограма която е добре изработена с гуми бели и стъклопакет двоен троен и д.р. конденза се получава по стъклото като наи тънката и охладена част на помещението ,а не по профила.(справка На една хижа до нас с дървена дограма вари се чаи и влизат мокри туристи, по профила нема кондез,но по стъклопакета тече яко.)Относно дограмата която слагам и Аз и takezo ,то тя е с бяла гума.Фирмата подготвя цех по немска технология за трислоина дървена с бели уплътнения и възможност за предпазна и в различни цветове алуминиева капачка от вън.Те това е от мен кво и да пишете па ние ше Ви слагаме дограмата.Та нали в България сме една шепа ора и си са знаеме.
:partyman:
И какво излиза сега?!?!?Дограмата е най-важното нещо в живота на толкова много хора.Мастер :) явно от тази дограма зависи живота ти и този на децата ти :) Как ли избираш наистина важните неща в живота : приятели , жена........ Кажи моля те къде мога да прочета мненията ти по тези въпроси , че направо откачих :lol:
Master_Kenobi - V.I.P.
tan4e написа:
И какво излиза сега?!?!?Дограмата е най-важното нещо в живота на толкова много хора.Мастер :) явно от тази дограма зависи живота ти и този на децата ти :) Как ли избираш наистина важните неща в живота : приятели , жена........ Кажи моля те къде мога да прочета мненията ти по тези въпроси , че направо откачих :lol:
Оф, ставаш малко... я ела тук.
Takezo Sensey - модератор
valey написа:
Питане към разбиращите
Това възможно ли е за PVC "висока топлоизолация - 0,79 Bt/ м2 К"
Не не е възможно, стойностите са по две или около 1.3-1.4 само дървото има тези стойности около 0.7 :-D
Последна промяна от Takezo Sensey на ср фев 18, 2009 7:09 pm, променено общо 1 път.
nivanov - специалист
http://www.rehau.bg/B4102375175BE687C12 ... 8498.shtml
Тези съм ги проверявал, наистина са сертифицирани в немско на темата пасивни къщи, там изискването е 0.80 w/m2К ...
Това е на теория де, силно зависи и от изпълнението ..
Това между другото са единствените в БГ, които знам да предлагат нещо подобно, ако има и други ще се радвам да науча, мисля да се захващам с подобна къща в следващите 2 години, за сега само събирам информация по темата.

Тема "Дървена или ПВЦ-дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: