ibogdanov написа:Това за блендата не е добра идея,ще държи много висока темп. в панела без да го разтоварва,а това не е много добре.Ако искаш като временно решение си закрий половината панел с фолио или нещо друго и през есента го открий,това е най-евтиното решение.filmatoplo написа:бе аз исках един... ама като оставих майсторите да се борят ( преди време) и после ме сюрпризираха с 2 и то от най-големите. За това никога повече не оставям майстори без надзор. Това дето им даваш фронта и отиваш на море е една мноооо голема тоягаБраво -бързо се справи , ама верно си с мощни панели 2по 2,7 на Сънсистем , 1 такъв топли 200 л вода
.
!!!!
Това лято ще завия единия. или ще му сложа бленда на входа. Не съм решил. По-ефтино ми е да завия единия панел от колкото да пазарувам още бойлери.
kuuuuuul написа:А как така панелите са прегряли а бойлера не,да не би помпата да не е в ред или тока е спирал,ЮПС имаш ли : имаш ли терм. на бойлера?Умни въпроси
filmatoplo написа:Така ,само закриване , ама да кажа наблюдения дори с лепенка върху стъклото -монтирам юни 6 броя панели Висман и в деня на зареждането с течност панелите са още с лепнките докато не минат пробите за херметичност .Та след като напълних системата , по принцип това става сутрин рано докато слънцето едвам огрява 8-9 часа , и пратих на покрива колегата да отлепи вече лепенките , през това време слънцето вече напече и гледам температурата взе да се покачва и помпата се включи -показваше 60 градуса в панелите .Това добре, но гледам колегата се мярна пак в мазето и каза че още не е махнал лепенките от панелите
а панелите вдигат 60 , след като ги махна закова на 80 гр.
kuuuuuul написа:А как така панелите са прегряли а бойлера не,да не би помпата да не е в ред или тока е спирал,ЮПС имаш ли : имаш ли терм. на бойлера?На моменти бойлера стига над 100 градуса, предполагам, че тогава на изхода на панелите е ставало мазало. 250 литра почти да заврят.. не е много доба идея.
naskov написа:От доста години аз и мои колеги монтираме колекторите на Сън Систем, като за 120л бойлер слагаме един колектор 2,7м2, а за 250л два колектора. И при двата варианта без консумация през летните горещини бойлера се загрява максимално до около 75-80*С, като се има предвид, че местата на датчиците на бойлерите Сън Систем са в горната им част. Тези температури от 100*С , които си постигнал направо ме учудват. С покачването на температурата КПДто на колекторите пада стремглаво и 100*С на бойлера ми се струват невъзможни. Нека и другите колеги от форума споделят имали ли са такива случаиЩе те поканя специално да видиш как 250 литра бойлер показва 100 градуса. не казвам че е нормално, но 3 поредни години се получава едно и също. Миналото лято оставихме топлата вода да тече леко, за да се охлажда бойлера. Благодарение на това сега си имам отлепен гранитогрес в банята. Бяхме оставили 4 дена да си тече и от горещата вода плочата се е дигнала. Явно е и е понесло студения под и врялата вода отгоре.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: