Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:) Да, без надзор не трябва нищо да се оставя при майстори-жена, кола :-D .
armagedamian - специалист
ibogdanov написа:
filmatoplo написа:
:) Браво -бързо се справи , ама верно си с мощни панели 2по 2,7 на Сънсистем , 1 такъв топли 200 л вода :wink: .
бе аз исках един... ама като оставих майсторите да се борят ( преди време) и после ме сюрпризираха с 2 и то от най-големите. За това никога повече не оставям майстори без надзор. Това дето им даваш фронта и отиваш на море е една мноооо голема тояга :) !!!!
Това лято ще завия единия. или ще му сложа бленда на входа. Не съм решил. По-ефтино ми е да завия единия панел от колкото да пазарувам още бойлери.
Това за блендата не е добра идея,ще държи много висока темп. в панела без да го разтоварва,а това не е много добре.Ако искаш като временно решение си закрий половината панел с фолио или нещо друго и през есента го открий,това е най-евтиното решение.
filmatoplo - майстор
:) Така ,само закриване , ама да кажа наблюдения дори с лепенка върху стъклото -монтирам юни 6 броя панели Висман и в деня на зареждането с течност панелите са още с лепнките докато не минат пробите за херметичност .Та след като напълних системата , по принцип това става сутрин рано докато слънцето едвам огрява 8-9 часа , и пратих на покрива колегата да отлепи вече лепенките , през това време слънцето вече напече и гледам температурата взе да се покачва и помпата се включи -показваше 60 градуса в панелите .Това добре, но гледам колегата се мярна пак в мазето и каза че още не е махнал лепенките от панелите :shock: а панелите вдигат 60 , след като ги махна закова на 80 гр. :wink:
kuuuuuul - майстор
А как така панелите са прегряли а бойлера не,да не би помпата да не е в ред или тока е спирал,ЮПС имаш ли : имаш ли терм. на бойлера?
armagedamian - специалист
kuuuuuul написа:
А как така панелите са прегряли а бойлера не,да не би помпата да не е в ред или тока е спирал,ЮПС имаш ли : имаш ли терм. на бойлера?
Умни въпроси :-D
filmatoplo написа:
:) Така ,само закриване , ама да кажа наблюдения дори с лепенка върху стъклото -монтирам юни 6 броя панели Висман и в деня на зареждането с течност панелите са още с лепнките докато не минат пробите за херметичност .Та след като напълних системата , по принцип това става сутрин рано докато слънцето едвам огрява 8-9 часа , и пратих на покрива колегата да отлепи вече лепенките , през това време слънцето вече напече и гледам температурата взе да се покачва и помпата се включи -показваше 60 градуса в панелите .Това добре, но гледам колегата се мярна пак в мазето и каза че още не е махнал лепенките от панелите :shock: а панелите вдигат 60 , след като ги махна закова на 80 гр. :wink:
:2thumbs:
Е Висман са си друга бира :-D Пак и виждам съм им фолиото и според мен е само за да пази от надраскване,не е толкова плътно.То като цяло не съм виждал някой да облепя с фолио панели.но по пътя на логиката е възможно и лесно решение.
Навремето преправях една инсталация.200литров бойлер с 2 панела СС х 2,7м/кв."Майстора" така ги беше монтирал,че реално през по голямата част на деня единия панел засенчваше другия :-D :shock: ,а малшанса беше че тръбния път беше така организиран,че помпата сваляше водата от засенчения колектор и много малко от загретия :-D Та в резултат на това собственичката се бе засилила да купува трети колектор :-D :-D :-D :-D :-D
kuuuuuul - майстор
Това са риторични въпроси,просто се учудвам че колегата не е следил как се държат колекторите след монтажа.
ibogdanov - специалист
kuuuuuul написа:
На моменти бойлера стига над 100 градуса, предполагам, че тогава на изхода на панелите е ставало мазало. 250 литра почти да заврят.. не е много доба идея.
През най-топлите дни или изпускам топлата вода или пускам топлообменика и оставям да се охлажда през радиаторите. Става малко сауна..
Имам и ЮПС и автоматика, термометри, нямах манометър обаче. Е сега имам. Майсторите ( познаваме се от 20 години) казаха - системата е бетон! ползвай и не се притеснявай. Е не се притеснявах, само дето оная приказка дето като чуеш да не се притесняваш и ти става мноо притеснено си я пусках поркай ушите. Важното е че сега май се размина свалянето или изхвърлянето на панелите. За мен основния проблем е, че панелите са за 2 пъти повече воден обем от колкото имам аз. За това или ще завия единия или ше включа още един бойлер. Имам един хоризонтален 100 литров. Проблема е че от 3 години седи без вода и не знам дали не е за кофата вече. Той е със серпентина и ако намеря начин как да го завра и него в теснотията ни ще го включа паралелно на другия. Малко не ми е ясно още как точно ще стане с двата бойлера, но ще кача снимки и ще коментираме
naskov - майстор
От доста години аз и мои колеги монтираме колекторите на Сън Систем, като за 120л бойлер слагаме един колектор 2,7м2, а за 250л два колектора. И при двата варианта без консумация през летните горещини бойлера се загрява максимално до около 75-80*С, като се има предвид, че местата на датчиците на бойлерите Сън Систем са в горната им част. Тези температури от 100*С , които си постигнал направо ме учудват. С покачването на температурата КПДто на колекторите пада стремглаво и 100*С на бойлера ми се струват невъзможни. Нека и другите колеги от форума споделят имали ли са такива случаи :?
bobivg - специалист
ibogdanov написа:
... Той е със серпентина и ако намеря начин как да го завра и него в теснотията ни ще го включа паралелно на другия.
Това няма да ти помогне при малка консумацията. Най-добре си покрий единия колектор или викай съседките да се къпят във вас.
ibogdanov - специалист
naskov написа:
От доста години аз и мои колеги монтираме колекторите на Сън Систем, като за 120л бойлер слагаме един колектор 2,7м2, а за 250л два колектора. И при двата варианта без консумация през летните горещини бойлера се загрява максимално до около 75-80*С, като се има предвид, че местата на датчиците на бойлерите Сън Систем са в горната им част. Тези температури от 100*С , които си постигнал направо ме учудват. С покачването на температурата КПДто на колекторите пада стремглаво и 100*С на бойлера ми се струват невъзможни. Нека и другите колеги от форума споделят имали ли са такива случаи :?
Ще те поканя специално да видиш как 250 литра бойлер показва 100 градуса. не казвам че е нормално, но 3 поредни години се получава едно и също. Миналото лято оставихме топлата вода да тече леко, за да се охлажда бойлера. Благодарение на това сега си имам отлепен гранитогрес в банята. Бяхме оставили 4 дена да си тече и от горещата вода плочата се е дигнала. Явно е и е понесло студения под и врялата вода отгоре.
За да е пълна муката се оказва че системата не е изпълнена по максимално ефективния начин.Всеки един от панелите е свързан самостоятелно към системата. Един след друг.
В най-восоката отчка (тя не е изхода на панела)беше сложен датчик, който не се знае какво точно отчита или е отчитал. Реално датчика е отчитал някаква температура но не и тази в панела. Сега ще преработим цялата разводка около панелите. Двата панела ще ги свържем като един, защото сега май единия леко пречи на другия. Ще сложим датчика на изхода на панелите и се надявам да нямам повече грижи. Много е вероятно да се получава нещо като тапа и единия панел да не може да си отдава топлината нормално.
Кофти новината е че днес манометъра беше паднал значително.. явно има и друг теч (не голям) който не сме видяли. Около 24 часа държа на 2 атм. ... а сега е под 1. Май ще се наложи да свалям панелите и да ги разкоствам. ОФФФФФ..... така се надявах да не ми се наложи тази хамалогия.

Тема "Замръзнали слънчеви панели...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: