Най - вълнуващия въпрос зимно време.
profy - специалист
stelaartoa написа:
... Дайкин,както и всяка от добрите марки, запазва КОП около 2,5 при -10 гр и около 2 при -15 гр. Има си сервизни ръководства,в които е описано как се държи климатика при всякакви температури.Има и още по-добри примери,примерно Нокрия на Фуджи/Фуджицу,която има КОП=2,65 при -10 гр и КОП=2,63 при -15 гр !
Тоест каквото и да стане,ВИНАГИ климатика ще е по-изгодно икономически решение от какъвто и да е уред.
Последната зима имаше последователно около 30 дни, при които температурата в рамките на денонощието беше в диапазона -7 градуса до -14 градуса.
Амортизационният период на моносплит-климатици от класа DAIKIN, произведени в Белгия и Чехия за България,
е Там=5 години, или 5 отоплителни сезона по 180 дни за България, общо 900 отоплителни дни.
Инверторен климатик DAIKIN FTXS50J/RXS50J е с цена 2510 лв. + 180 лв. монтаж за стандартен тръбен път 3 м,
общо 2 690 лв., 2 бр. са инвестиция 5 280 лв., данни от приведения сайт.
За всеки отоплителен ден собственикът е заплатил предварително по 5.97 лв. инвестиции.

Тавани, външни ТИ, изчисление на топлозагубите в казуса няма да разглеждам -
зависят от географски район, роза на ветровете, надморска височина и др.п.,
50 квадрата за помещението ще изискват около 6 КВт мощност
при външни минусови температури около -10 оС и за вътрешна температура 18-20 оС.

Климатиците ще трябва да работят през деня във въпросното помещение не по-малко от 6 часа
(12 ч.-18 ч.) с топлинна мощност 6 КВт, при СОР=2,5 при външна температура под -10 оС
(съмнително висок е, моите изчисления показват около 2,13, но да го приемем 2,5)
това ще са 2,4 КВт електрически,
или ел.енергия 14,44 КВт.ч, при средна цена 0,2 лв./Квтч това прави 2,88 лв./ден.

Сумарните инвестиционни приведени и експлоатационни разходи за отопление с климатици
6 часа/ден са 5,97 +2,88 = 8.86 лв./ден.

При ел.духалки/конвективни печки (сравнението трябва да позволява автоматично включване)
3 бр х 2 КВт по 15 лв., реновирани, инвестиционната част е 0.05 лв./ден,
ел.енергията е 6 КВт х 6 ч = 36 КВтч или 7,2 лв./ден,
или
сумарни разходи 7,25 лв./ден,
срещу 8.86 лв./(6 часа на ден) за климатици DAIKIN.

Или чиста загуба от 1,60 лв./ден за удоволствието собствениците да си платят скъпи климатици,

вкл. риска утре да се повредят било от фабричен дефект, било от неправилен монтаж,
било от неправилна експлоатация/липса на профилактика.

Допълнително утежнение е фактът, че за преодоляване на температурни разлики над 23 градуса,
реално 33 градуса, външната температура от -15 оС е близко до температурата на изпарение на фреона,
логаритмичният температурен напор на изпарителя е малък,
което изисква увеличаване на масовия поток на фреона,
компресорът работи при значително по-голямо натоварване, което намалява амортизационния му период,
т.е. увеличава инвестиционната компонента в сумарните разходи, или чистата загуба се увеличава.
Имал съм случай на непланиран кухненски аспиратор с висок дебит 600 м3/ч -
компресорът на DAIKIN издържа само 2 години (2 отоплителни сезона) работа при свръхнатоварване,
по-малко от гаранционния срок 3 години;
гаранции обаче не се признават - кой си кара колата Варна-София на първа скорост е идиот!

Американската постановка е - сменям духалките (газовата печка, чудото-печка на дърва или въглища и т.н.) за климатик,
но той трябва да е толкова ефективен, че не само да има по-евтина експлоатация от духалките и пр.,
но и за срока му на годност да ми донесе печалба, равна на цената му, за да го подновя с нов.
А американците искат да имат още и чиста свръхпечалба, за разширяване на бизнеса.
При всички случаи това е въпросният СОР над 3.2,
колко точно зависи от съотношението на цените на първичните енергийни източници.
В разглеждания случай не само няма печалба, налице е чиста загуба, за 900 дни 1500 лв. чиста загуба.

Само кръгъл идиот ще си плати 5 280 лв. готови пари за да може да се отоплява 5 години на загуба.
Респективно даващият подобен съвет или е недобросъвестник, или абсолютен неграмотник или финансово заинтересован,
но което и да е според мен е проява на мошеничество.

Аз съм платил и повече, но за климатици от марката "Произведено в Япония за Япония",
посочил съм СОР, а и под -10 градуса Целзиус външна температура не ги експлоатирам.
Със сигурност ще имам освен инвестиционна възвръщаемост и чист profit.
Последна промяна от profy на пет авг 10, 2012 10:04 am, променено общо 1 път.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Тези сметки са така но само за месец февруари 2012г., за останалите 5 месеца не може да смяташ с тоя КОП=2,5.
Да не повтарям нещо което съм писал вече ще дам линк. http://forum.setcombg.com/index.php/top ... 7.196.html

Отговор #203
Отговор #208
Отговор #210
Ето какво е било времето при мен:
http://www.stringmeteo.com/synop/bg_tut ... %C6%C8#sel
Тези сметки са така но само за месец февруари 2012г., за останалите 5 месеца не може да смяташ с тоя КОП=2,5.
Да не повтарям нещо което съм писал вече ще дам линк. http://forum.setcombg.com/index.php/top ... 7.196.html

Отговор #203
Отговор #208
Отговор #210
Ето какво е било времето при мен:
http://www.stringmeteo.com/synop/bg_tut ... %C6%C8#sel
profy - специалист
Е, със сигурност е така, не за всичките 180 отоплителни дни СОР е толкова нисък, имам предвид 2,13.
Обаче тръгвайки от каталожен СОР=3,6 при +7 оС, то още при -5 оС СОР пада на 2,7, по-надолу повече,
а това са другите 4 месеца за 80 % от България. Остана 1 месец, или по-точно 2 х 15 дни.
Е, и 5 месеца с СОР доста под 3 !
С колко ще се намали чистата загуба, сигурно с 10 стотинки на ден.
Ако можете сметнете си го, полезно ще ви е, с ограмотителна цел, на мен не ми е интересно.
Само да ви насоча, че трябва да започнете от намаляването на индикаторния кпд на цикъла на Лорентц.
В сериозен проект се прави интегрално сравнение за всеки ден,
така е получена въпросната стойност 3,2 за СОР за САЩ.

Следва да се прави разлика между работа на чиста загуба -
демонстрирана е, че е налице 4-5 месеца с въпросния климатик от самия пост, защото се твърди
("...Тоест каквото и да стане,ВИНАГИ климатика ще е по-изгодно икономически решение от какъвто и да е уред...").
Или 65-75 % от работата на климатика в отоплителния сезон е при наличие на чиста загуба.

Втори режим на работа на климатици с СОР с възстановяване на инвестиционните разходи -
при бюджетен клас климатици за България почти никога изцяло,
най-често частично в някакъв процент, примерно 50-75 %;
за такива климатици с каталожен СОР 3.6 - никога,
като е възможно частично възстановяване в малък процент.

И трети режим на работа при такъв СОР, позволяващ свръхпечалба - само при хай-клас климатици.

Впрочем я ми отговорете при температура на изпарение на фреон -20 оС,
какво става при външни температури -22 и -27 оС на 1-2.02.2012 ?
В какъв режим ще работи компресорът ?

Може да си спретнете и конференция, и в SETCOM.
Моя е среден клас климатик, не е чудо на техниката, но винаги е работил в режим ЕСО който го ограничава на 970W - номинал.
За проба е работил без ограничение само един ден - 02.02.2012г. , мисля че точно на този ден отчетох максималната консумирана електроенергия 18kWh за 24часа период (мога да проверя), т.е. средна консумация за това денонощие 750W. - средната е под номинала.
В същата стая преди да имам климатик съм пускал духалка 2kW и знам какво топли - едно нищо. И не е пробвана при такива ниски температури. Вярно не съм я пускал за цяло денонощие, но кой ще плаща после.
Аз тези сметки ги правих наобратно. Грубо сметнах колко ще изхарчи една духалка за два отоплителни сезона - около това трябва да е цената на климатика.
Колкото са ти по-големи загубите (в разумни граници) толкова по-бързо ще се избие. Колкото цената на тока се повишава пак по-бързо ще се избие.
Риск да се счупи има винаги. При духалката има риск от пожар, който може да струва живот дори.

" Впрочем я ми отговорете при температура на изпарение на фреон -20 оС,
какво става при външни температури -22 и -27 оС на 1-2.02.2012 ?
В какъв режим ще работи компресорът ? "
Режима се определя от оразмеряването. На моя климатик му дават макс. топлоотдаване 3.24kW при -15оС.
Къде я видя тая температура на изпарение -20оС ?

http://www.frigomaks.com/freoni.php тука я дават -52,4оС
http://en.wikipedia.org/wiki/R-410A тука я дават -48,5оС
http://ru.wikipedia.org/wiki/R-410A тука я дават -51,5оС
Не знам на кой да вярвам, но и -48,5оС е доста далеч от -20оС.
profy - специалист
Препоръчвам Термодинамическите диаграми i -lgP за хладилни агенти.
Прикачен файл:
R410a_01.jpg
stelaartoa - специалист
Profi - ако ти имаш един скапан Дайкин за две г работа,в което силно се съмнявам,че е станало заради некъф си аспиратор,най-малкото защото звучи смехотворно !!! В момента се намирам в спортна зала,две канални машини с компресори Дайкин бичат НОН СТОП 24 часа вече 11 г !!!! Спират само за профилактика,за почистване на филтрите и по големи празници. И да ти кажа,НЯМАТ И ХАБЕР да са амортизирани.
И в домашните клими е така. Откъде накъде ти хрумна тъпнята да смяташ Дайкин за амортизиран след 5 г експлоатация ??? Че аз имам за поддръжка клими от 1990 г и не са мръднали бре !!!!
Като се хвана в тоя твой постулат,и оттук нататък всякакви твои напъни откъм цифри и слова стават безпредметни...
П.П - наскоро гледах лабораторно напъване на компресор Суинг на Дайкин. Симулираха 100% работа за 10 г и извода беше,че амортизацията на подобен компресор е в границите на 5-20%.Разбира се- коментара ти с гаранция го знам и може да го спестиш.
profy - специалист
С най-добри чувства stelaartoa.
Уважавам опита ти, който явно е немалък.
Компресорите, произведени в Япония, имат амортизационен период 15 години,
подменят ги не защото са амортизирани, а защото са излезли ново поколение климатици,
по-енергоефективни, за което фирмите и гражданите получават там сериозни преференции.

През 2008 г. подмениха хидротермална термопомпа, първата в България, германска,
пусната в действие през 1976 г., напълно работеща. И с много висок СОР.
Проблемът е, че след приватизацията водата трябва да се плаща по Закона за водите,
и вече технико-икономическата сметка не излиза.

Японски климатици, монтирани в България 1990-2000 г.г. при добра поддръжка е напълно
възможно да работят и сега.
И няма да са по-зле от аналогична съвременна инверторна машина, особено в охлаждащ режим

Това, което се намира понастоящем на пазара в България за населението - климатична техника,
съвсем не е на такова качество, 5 години и програмирана смърт на компресора.
В практиката имам и по-смешни случаи в сравнение с аспиратора, на който бях външен експерт.

И моята кола има японско име, но е унгарска, нищо общо като качество няма с японска сглобка.

А конкретно, БЕБА, бих си позволил да я посъветвам с тези 3 000 лв.
да направи нещо евтино (временно) като топлоизолация към втория етаж.
Там топлинните загуби са ужасно големи.
Без да се правят геополитически прогнози енергийният пазар в България е твърде зле;
поне от 10 години, и в необозримо бъдеще за България най-изгодното отопление ще е на гориво - дърва.
Проблемът на БЕБА се състои в липсата на динамика за бързо стопляне на големия обем на помещението.
Не е поставен въпрос за някакво разделяне на помещението, ако не със стени, то с паравани -
аз обаче бих помислил за подобни решения.
Динамиката с климатици, или с ел. отопление се елиминира с автоматично стартиране няколко часа по-рано -
скъпо решение и като инвестиция, и като експлоатация - няколко часа отопление съвсем напразно.
Правилното решение, което аз бих избрал, е камина с въздушна риза и няколко разпределени решетки с въздуховоди из помещението, а и в спалнята.
Важен факт е, че е къща, а не апартамент.
Динамиката е изключително висока с принудителна вентилация.
Цялото изпълнение ще излезе вероятно половината от горната сума, без да се търсят луксозни варианти.
Във форума има специалисти по камините, които вероятно ще ме подкрепят.

Желая ти успехи на климатичния фронт, stelaartoa.
saraneron - специалист
Климатиците в последните години са единствената свястна инвестиция, без алтернатива ,зимата топлят лятото охлаждат...........и най-добрите машини не са безбожно скъпи ....
беба - специалист
На етап изолация сме и голямо чудене, ако разстелем вата 10 см на пода на втория етаж отгоре да я покрием с найлон дали ще има желания ефект? Топлината няма ли да се губи при достигане на бетонната плоча? Другия вариянт, който обмисляме е с тези декоративните изолационни плоскости, но пък хич не ми се ще отново цапаница да ми става къщата...

иначе климатика най-вероятно 99% ще е модел FVXS50F - подов

Тема "Отново питане и съвет за избор на климатик." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: