stelaartoa написа:... Дайкин,както и всяка от добрите марки, запазва КОП около 2,5 при -10 гр и около 2 при -15 гр. Има си сервизни ръководства,в които е описано как се държи климатика при всякакви температури.Има и още по-добри примери,примерно Нокрия на Фуджи/Фуджицу,която има КОП=2,65 при -10 гр и КОП=2,63 при -15 гр !Последната зима имаше последователно около 30 дни, при които температурата в рамките на денонощието беше в диапазона -7 градуса до -14 градуса.
Тоест каквото и да стане,ВИНАГИ климатика ще е по-изгодно икономически решение от какъвто и да е уред.
Амортизационният период на моносплит-климатици от класа DAIKIN, произведени в Белгия и Чехия за България,
е Там=5 години, или 5 отоплителни сезона по 180 дни за България, общо 900 отоплителни дни.
Инверторен климатик DAIKIN FTXS50J/RXS50J е с цена 2510 лв. + 180 лв. монтаж за стандартен тръбен път 3 м,
общо 2 690 лв., 2 бр. са инвестиция 5 280 лв., данни от приведения сайт.
За всеки отоплителен ден собственикът е заплатил предварително по 5.97 лв. инвестиции.
Тавани, външни ТИ, изчисление на топлозагубите в казуса няма да разглеждам -
зависят от географски район, роза на ветровете, надморска височина и др.п.,
50 квадрата за помещението ще изискват около 6 КВт мощност
при външни минусови температури около -10 оС и за вътрешна температура 18-20 оС.
Климатиците ще трябва да работят през деня във въпросното помещение не по-малко от 6 часа
(12 ч.-18 ч.) с топлинна мощност 6 КВт, при СОР=2,5 при външна температура под -10 оС
(съмнително висок е, моите изчисления показват около 2,13, но да го приемем 2,5)
това ще са 2,4 КВт електрически,
или ел.енергия 14,44 КВт.ч, при средна цена 0,2 лв./Квтч това прави 2,88 лв./ден.
Сумарните инвестиционни приведени и експлоатационни разходи за отопление с климатици
6 часа/ден са 5,97 +2,88 = 8.86 лв./ден.
При ел.духалки/конвективни печки (сравнението трябва да позволява автоматично включване)
3 бр х 2 КВт по 15 лв., реновирани, инвестиционната част е 0.05 лв./ден,
ел.енергията е 6 КВт х 6 ч = 36 КВтч или 7,2 лв./ден,
или
сумарни разходи 7,25 лв./ден,
срещу 8.86 лв./(6 часа на ден) за климатици DAIKIN.
Или чиста загуба от 1,60 лв./ден за удоволствието собствениците да си платят скъпи климатици,
вкл. риска утре да се повредят било от фабричен дефект, било от неправилен монтаж,
било от неправилна експлоатация/липса на профилактика.
Допълнително утежнение е фактът, че за преодоляване на температурни разлики над 23 градуса,
реално 33 градуса, външната температура от -15 оС е близко до температурата на изпарение на фреона,
логаритмичният температурен напор на изпарителя е малък,
което изисква увеличаване на масовия поток на фреона,
компресорът работи при значително по-голямо натоварване, което намалява амортизационния му период,
т.е. увеличава инвестиционната компонента в сумарните разходи, или чистата загуба се увеличава.
Имал съм случай на непланиран кухненски аспиратор с висок дебит 600 м3/ч -
компресорът на DAIKIN издържа само 2 години (2 отоплителни сезона) работа при свръхнатоварване,
по-малко от гаранционния срок 3 години;
гаранции обаче не се признават - кой си кара колата Варна-София на първа скорост е идиот!
Американската постановка е - сменям духалките (газовата печка, чудото-печка на дърва или въглища и т.н.) за климатик,
но той трябва да е толкова ефективен, че не само да има по-евтина експлоатация от духалките и пр.,
но и за срока му на годност да ми донесе печалба, равна на цената му, за да го подновя с нов.
А американците искат да имат още и чиста свръхпечалба, за разширяване на бизнеса.
При всички случаи това е въпросният СОР над 3.2,
колко точно зависи от съотношението на цените на първичните енергийни източници.
В разглеждания случай не само няма печалба, налице е чиста загуба, за 900 дни 1500 лв. чиста загуба.
Само кръгъл идиот ще си плати 5 280 лв. готови пари за да може да се отоплява 5 години на загуба.
Респективно даващият подобен съвет или е недобросъвестник, или абсолютен неграмотник или финансово заинтересован,
но което и да е според мен е проява на мошеничество.
Аз съм платил и повече, но за климатици от марката "Произведено в Япония за Япония",
посочил съм СОР, а и под -10 градуса Целзиус външна температура не ги експлоатирам.
Със сигурност ще имам освен инвестиционна възвръщаемост и чист profit.
Последна промяна от profy на пет авг 10, 2012 10:04 am, променено общо 1 път.