Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
В отворената система има налягане! Налягането е нула в най-горната и точка. Налягането при котела зависи от разликата във височините между котела и най-високата точка на системата. В моя случай, докато бях с отворена система, налягането при котела беше почти една атмосфера. Котелът в мазата, разширителният съд на тавана над втория етаж. Съд с паралелепипедна форма метър на метър на петдесет сантиметра от ламарина четири милиметра при налягане от една атмосфера и без вътрешни укрепващи спънки се наду все едно, че е от гума! Не си играй с варели! Както личи от картинката, която си приложил, дъната на буфера са сферични. Това е направено за да не се концентрира напрежение в зоната на заварката. Оптималният обем на буфера е около 55 литра на киловат инсталирана мощност. Има буфери с вградени серпентини за включване на бойлери, слънчеви инсталации и т.н. Обикновените буфери нямат серпентини. Ако имаш място, сложи си буфер! И колкото по-голям, толкова по-добре! И Хиляда лева да е, това са три тона въглища. Ако икономисваш по един тон на сезон от оптимизирането на горенето, ще се изплати за три години. Котелът трябва да гори винаги с оптималното количество въздух и излишната произведена топлина да се складира в буфера. Да регулираш произведената топлина с намаляване на въздуха е глупост на глупостите. Съсипват се въглищата и се произвежда пушек и сажди.

Прикачен файл

14.gif
14.gif (34.86 KиБ) Видяна 4479 пъти

Прикачен файл

16.gif
16.gif (48.95 KиБ) Видяна 4479 пъти

Прикачен файл

11.gif
11.gif (62.48 KиБ) Видяна 4479 пъти
kuuuuuul - майстор
filmatoplo написа:
:) Да бе да -вика моя син на 3 год :wink: .
Филма ела ми на гости със сина ти да види как функционира номера с крана.Между другото това не е моя идея,а го видях в Германия :partyman:
yancho_lud - специалист
Котелът ми е 25 киловата, инсталираната мощност е 18 киловата - 18х55=990 литра буфер. А възможно ли е да се сложи малко по малък от получения че стаичката с котела ми е 3х2.7метра + комин 60х60 вътре и няма да мога да ги сместя без да правя много завойчета на тръбите. А буфер предполагам ще купя за другата зима че сега жената е още в майчинство и няма как, освен ако не излезне нещо втора ръка.
Благодаря на всички за съветите и експертните мнения, за сега ще допълня само системата с един трипътен на термовар а здраве и живот ще сложа и буфер.
Christo - майстор
Можеш да сложиш и по-малък буфер. Много по-добре ще е, отколкото въобще без него! Трябва да предвидиш по-голям разширителен съд, защото водата в системата се увеличава с обема на буфера.
filmatoplo - майстор
В сайта на Славов (представител на Сънсистем) , в раздел Буфери , дават инфо колко литров буфер за какви киловати мощен котел , за 1000 литра буфер дават 18-33 клв :wink: .Ей един няма който да си направи инсталацията както трябва (говоря по принцип)-вчера един клиент му монтирам 116 киловатов котел на твърдо гориво , и му предлагам минимум 1000 литра буфер , той гледа цената и иска 500 литров :lol: .После на 10 декара база не може да направим котелно да побере котела с буфера -прави ми котелно 2/3 м #-o само комина не може да поберем вътре .Не слушат какво им се говори , аз в толкова тясно котелно ще си обеля пръстите и ще го направя -ама после той си остава с подводницата и няма лесно обслужване :wink: .За буфери е хубаво да слагате , особено с монтиран трипътен смесителен вентил , понеже при притварянето му част от топлото трябва да ходи някъде :wink: .Ако се връща пак в котела той ще прегрее тоест ще вдигне над 80-90 гр това е границата , след 90 вече е опасно .Всяка инсталация е индивидуална , и в по студените дни ще си трябва топло но в преходните месеци има излишък на топлина .
шоп - майстор
Все си мисля, че при правилна избрана топлинна мошност на котела и оптимален обем на водата в системата буфера е излишен и е една финансово набутване.

Познавам 5-6 човека които изрязаха 2-3 цоловата тръбопроводна система, изхвърлиха чугунените радиатори, накупиха сложни електроники, помпи ЮПС и и сега и буфери...
yancho_lud - специалист
Ох, в понеделник ще отида до Ерато и там според финикииските знаци ще решавам на място дали да е с буфер и трипътен или само с трипътен или пък четирипътен(за който даже не знам как се монтира)
yancho_lud - специалист
Излезнаха ми нови въпроси, а именно:
1- Мога ли да пусна от котела към комина една една права тръба за пушека или трябва да има някакъв наклон?
2 - Как да свържа юпиеса към помпата, като помпата се командва от минималния термостат вграден в таблото на котела. Искам да го вържа така че като спре тока юпиеса да дава ток само на помпата , а не на целия котел, за да може вентилатора да изключи и лека полека котела да прегасва докато дойде тока?
filmatoplo - майстор
Димоотвода , тръбата от котела към комина трябва да с известен наклон от 3 - 45 градуса както приляга .За юпиеса , може да стане с интиелския , при него има вариант да получава сигнал от терморегулатор :wink: .
yancho_lud - специалист
ЕЕЕ, толкова лесно щеше да е тая тръба направо да я тикна в комина, но карай ще си поиграя малко и ще я оправя. Относно юпиеса, купен ми е още миналия сезон и нямам възможност сега да купувам нов, за това ще си оставя помпата да си включва с външния терморегулатор и така.

Тема "Питане за трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: