trace74 написа:Моята система е със сравнително дълъг тръбен път, ако искаш прочети, бях писал по темата. В общи линии с помпата не съм имал проблеми, мисля че енай-малката на Wilo, а реших да компенсирам дългия тръбен път с втори колектор, което за зимата и преходните сезани беше ОК, но в момента определено имам проблеми тъй като вдигам доста високи температури в бойлера , до към 85 градуса, при активна консумация, което малко ме притеснява, защото лятото тепърва предстоиЗдравей колега, няма ли как да се изключва с 2 крана примерно единия колектор през лятото, има ли начин това да стане някак?Така че човек трябва да е внимателен с решенията....
trace74 написа:Моята система е със сравнително дълъг тръбен път, ако искаш прочети, бях писал по темата. В общи линии с помпата не съм имал проблеми, мисля че енай-малката на Wilo, а реших да компенсирам дългия тръбен път с втори колектор, което за зимата и преходните сезани беше ОК, но в момента определено имам проблеми тъй като вдигам доста високи температури в бойлера , до към 85 градуса, при активна консумация, което малко ме притеснява, защото лятото тепърва предстоиБойлера ти е малък!Колкото е по голям бойлера/поне 150л/ толкова по ефективна системата,а при плоските колектори с увеличаване на тем. се увеличават загубите което лятото е в + защото не прегряват,също така до някъде тем. може да се регулира и със скоростта на помпата.Така че човек трябва да е внимателен с решенията....
Колега exvitermini какъв бойлер ще слагаш? С тези колектори и този дълъг път няма опасност от прегряване,а в краен случай може да се пуска помпата през нощта.