Най - вълнуващия въпрос зимно време.
exvitermini - специалист
trace74 написа:
Моята система е със сравнително дълъг тръбен път, ако искаш прочети, бях писал по темата. В общи линии с помпата не съм имал проблеми, мисля че енай-малката на Wilo, а реших да компенсирам дългия тръбен път с втори колектор, което за зимата и преходните сезани беше ОК, но в момента определено имам проблеми тъй като вдигам доста високи температури в бойлера , до към 85 градуса, при активна консумация, което малко ме притеснява, защото лятото тепърва предстои :-D Така че човек трябва да е внимателен с решенията....
Здравей колега, няма ли как да се изключва с 2 крана примерно единия колектор през лятото, има ли начин това да стане някак?
kuuuuuul - майстор
trace74 написа:
Моята система е със сравнително дълъг тръбен път, ако искаш прочети, бях писал по темата. В общи линии с помпата не съм имал проблеми, мисля че енай-малката на Wilo, а реших да компенсирам дългия тръбен път с втори колектор, което за зимата и преходните сезани беше ОК, но в момента определено имам проблеми тъй като вдигам доста високи температури в бойлера , до към 85 градуса, при активна консумация, което малко ме притеснява, защото лятото тепърва предстои :-D Така че човек трябва да е внимателен с решенията....
Бойлера ти е малък!Колкото е по голям бойлера/поне 150л/ толкова по ефективна системата,а при плоските колектори с увеличаване на тем. се увеличават загубите което лятото е в + защото не прегряват,също така до някъде тем. може да се регулира и със скоростта на помпата.
Колега exvitermini какъв бойлер ще слагаш? С тези колектори и този дълъг път няма опасност от прегряване,а в краен случай може да се пуска помпата през нощта.
trace74 - специалист
kuuuuuul, бойлера ми е 150 литра соларен + 80 литра последователно вързан втори след него, който доподгрява на ток водата само ако има нужда, но 2 колектора на БОШ вързани последователно са твърде много за това количество вода.Това за 2 крана не съм го мислил, май по-лесният вариянт е частично закриване на единия колектор :-D
Управлението на БОШ работи перфектно тъй като регулира оборотите на помпата автоматично в зависимост от интензитета на слънчевото гереене , от него специално съм много доволен.
kuuuuuul - майстор
И аз съм с два такива,. но и двата са соларни и когато слънцето е по малко изключвам по малкия.Защо не включиш и малкия към колекторите щом имаш излишък,а каква е най високата скорост на помпата?
LazarGanev - "Велик майстор"
trace74 написа:
Нали помниш моята реакция тогава :) :
LazarGanev написа:
Сакън да не си направил тази глупост! Не е правилно да се смесват различни панели, ще имаш проблеми. Аз не разбирам защо ти е втори панел, след като октомври месец имаш 60-65*С в бойлера? Питай някой с по-евтини панели и ще се убедиш. :wink:
trace74 - специалист
kuuuuuul написа:
И аз съм с два такива,. но и двата са соларни и когато слънцето е по малко изключвам по малкия.Защо не включиш и малкия към колекторите щом имаш излишък,а каква е най високата скорост на помпата?
Защото втория е без серпентина. Тези дни достигам 85 градуса към 17 часа и тъй като управлението е настроено това да е максималната Т на бойлера спира помпата, което моментално води Т на панелите към 130 градуса. Ще вдигна малко Т на бойлера в управлението до 90 градуса , но това едва ли ще ми реши проблемите. Явно ще трябва да закрия частично 1 панел. Да не говорим,че ако бойлера беше по- голям системата спокойно може да си поема енергия до към 19-20 часа.

LazarGanev, много добре си спомням съветите ти, ще мисля в насока 300 литров бойлер. Просто сега системата е добре за зимата и преходните сезони , но колектолната площ идва твърде много дори в момента, какво да говорим за лятото. Засега системата се справя с тези прегрявания, но това ще е до време ако продължи в същия дух.
Тани - модератор
За по-голяма мощност има и друго "малко" екзотично решение - фотоволтаици и термопомпа. Тогава разстоянието между панелите и бойлера няма да е такъв проблем , а загубите ще са минимални. Също така се решава проблема и през лятото - термопомпата охлажда хола и в същото време топли бойлера с една и съща енергия :wink: Ако има излишък, електричеството много по-лесно се оползотворява от топлата вода! Остава въпрос на сметки рентабилността , защото системата няма да е рентабилна в повечето случаи! Всъщност това в пълна сила важи и за соларните системи , когато консумацията на топла вода е малка!
idunno - специалист
Лесно е, да се говори за рентабилност по отношение на дадено капиталовложение, само че никъде не видях формули, които да опрвдават или да отхвъллят дадено капиталовложение, да не говорим, че никой не се интересува от Рентабилността когато инвестира било то в дадена инсталция или друг проект.
Много е просто има хора, които ще инвестират в ТП има такива, които ще инвстират в пелетен котел- всичко е въпрос на пари, нагласа и...незнание.
Тани - модератор
Тя рентабилността не се смята толкова трудно! Ако сметката ти за ток , е 50 лв и включва и топленето на бойлера, то няма как да очакваш, че ще си върнеш 3000 лв вложени в инсталацията за 5-6 години! Ако обаче само за топла вода даваш по 100 лв на месец , то вече възвръщаемостта се доближава до тези години! Това съвсем на грубо, за тези , които очакват чудеса!
fox_vt - майстор
trace74 с какъв колектор и какъв бойлер достигаш тези 85 градуса ?

Тема "Соларна система с 25 метра воден стълб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: