• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vs - напреднал
feikot написа:
За разхода си нямам никаква идея колко ще идва,но имам възможността да купувам пелети Клас А (или първо к-во както им се вика) почти за без пари и със сигурност,че са такива. 250-280 лв. на тон може би ще е цената.През зимата не съм смятал колко КВ на ден ще се консумира като отопление,защото почти през деня няма никой,но има дни пък,когато постоянно има хора. Досега се отоплявам - всекидневна климатик 12,спалня едно кюмбе,което комина му влиза в детската и там само кюнците топлят.Печката се пали само вечер защото родителите ми там спят и горе долу 4 кубика на година отиват,но не си е работа това.Хола не се отоплява и се ползва за килер :axe: пък е 25 квадрата.Разходите са по 130-150 лв. ток средно на месец и дървата 4 кубика към 150-160 лв. Ноември-март 5 месеца по 150 лв. са 750 и 200на за дърва,абе сложи ги 1000 на сезон, но разбира се в тоя ток има и готвене има и бойлер.Тока да падне на 30-40 лв. заради липсата на бойлер и климатик ще е добре,защото се готви основно на газ,ама фурната няма как. Ето размерите на стаите,като всичките са вътрешни с по една стена от късата страна навън.
Всекидневна -4х3х2.6= 31.2 +4х2х2.5 =20=52м3
Спалня -4х4х2.6=42м3
Детска -4х3х2.6=31.2м3
Хол -6х4х2.6=62,4м3
Бойлер 80 литра (3 киловата)

Сметнах,че ми е нужна следната мощност,по коефициент 40
Всекидневна-53 куб.м. - 2.08 КВ
Спалня-42 куб.м. - 1.6 КВ
Детска-32 куб.м. - 1.28 КВ
Хол-63 куб.м. - 2.52 КВ.

Тъй като перспективите са да се увеличава семейството рано или късно,сега е удобен варианта за тази инсталация.Основно питането ми е кое е по-добре като вариант,а не дали е удачно или не,тъй като е решено.На климатик не възнамерявам да се топля повече,макар,че е удобство-но не,особено бебета като има.

Четох доста за тая горелка IVG,чак ме заболя главата,не знам дали е добра,защото ще има моменти,когато баща ми ще се занимава,а ако се наложи да прави настройки или някакви други неща-абсурд.

Ако удобно да попитам, от къде ги купуваш тези пелети? Би ли споделил фирмата производител / вносител?
Благодаря
feikot - специалист
Съжалявам,произвеждат се САМО за износ и възможността да ги купя е,че имам човек,който работи там,а на тях им дават.
vs - напреднал
Благодаря за отговора.
feikot - специалист
Кажете нещо за котела и горелката,моля :)
hr.hristov57 - специалист
feikot написа:
Кажете нещо за котела и горелката,моля :)
Много хубаво е, че си избрал отопление с пелетна система, но има някои особености с които трябва да се съобразиш. Всичко което пиша е от опит от няколкогодишно използване на този вид отопление, но не за апартамент а каща.
Понеже си решил да се отопляваш с пелети си вземи чисто пелетен котел, а не комбинация от котел на твърдо гориво и присадена горелка. Имаш да отопляваш сравнително малка площ и както си изчислил ти е необходима мощност 8-10 квт- то трябва горелката да е с колкото може по-ниска минимална мощност, да е с режим на автоматично почистване и да изменя мощността постепенно - от мин до мах и обратно в зависимост от необходимата към момента мощност. Котела да е задължително три-ходов,което гарантира високо КПД и да може да работи продължително време с резервно захранване UPS, включая и в режим запалване. Вярно, не е голям избора, но човек като се порови из нета - намира. Успех
feikot - специалист
Благодаря, а варианта на Waterland -котел+горелка,какво ми е мнението или да се ориентирам към модела за 3030 лв. ?Изображение
iceheart - специалист
"feikot" Щом парите не са проблем..... защо се опитващ да минеш на границата м/у "аххха да стане и накрая си останах на студено". Колегата по горе сподели мнение, че със тези мощности които си си наумил е малко вероятно да стане, Цитат:"Тези 2KW на тази голяма стая ми се виждат много далече от действителността". Това е малко като с газовите уредби на колите, намаляш, намаляш, намаляш и накрая хем не върви хем гори много..... Защо смяташ нещата при идеални условия..... дай си малко аванс... някои майстори казват "Щом не е останало, значи не е стигнало".....
feikot - специалист
iceheart написа:
"feikot" Щом парите не са проблем..... защо се опитващ да минеш на границата м/у "аххха да стане и накрая си останах на студено". Колегата по горе сподели мнение, че със тези мощности които си си наумил е малко вероятно да стане, Цитат:"Тези 2KW на тази голяма стая ми се виждат много далече от действителността". Това е малко като с газовите уредби на колите, намаляш, намаляш, намаляш и накрая хем не върви хем гори много..... Защо смяташ нещата при идеални условия..... дай си малко аванс... някои майстори казват "Щом не е останало, значи не е стигнало".....
Въпроса с радиаторите го приключих аз,това,което написа го взех предвид и си промених броя на глидерите :) сега ме интересува котел и горелка кои да са.
iceheart - специалист
Щом е така, кажи какво си взел и колко за да продъжим с котела и горелката.....
nasko_nerva - специалист
Имаме малка необходима мощнос, .... парите не са проблем. Зачерквай идеята за котел .... взимай пелетна камина( в никакъв случай българска). Има италиански по 12kW, напълно автоматизирани(с обратни връзки по димни газове и светлина, с отделно управление на БГВ. За теб това е най удачния вариянт. Цената на подобни камини е около 4000лв.

П.С. Мой колега с подобна камина в гр.Пазарджик от средата на Декември миналата зима в тристаен апартамент + кухничка не можа да изгори 1 тон пелети. Вярно клас А действителен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: