feikot написа:За разхода си нямам никаква идея колко ще идва,но имам възможността да купувам пелети Клас А (или първо к-во както им се вика) почти за без пари и със сигурност,че са такива. 250-280 лв. на тон може би ще е цената.През зимата не съм смятал колко КВ на ден ще се консумира като отопление,защото почти през деня няма никой,но има дни пък,когато постоянно има хора. Досега се отоплявам - всекидневна климатик 12,спалня едно кюмбе,което комина му влиза в детската и там само кюнците топлят.Печката се пали само вечер защото родителите ми там спят и горе долу 4 кубика на година отиват,но не си е работа това.Хола не се отоплява и се ползва за килерпък е 25 квадрата.Разходите са по 130-150 лв. ток средно на месец и дървата 4 кубика към 150-160 лв. Ноември-март 5 месеца по 150 лв. са 750 и 200на за дърва,абе сложи ги 1000 на сезон, но разбира се в тоя ток има и готвене има и бойлер.Тока да падне на 30-40 лв. заради липсата на бойлер и климатик ще е добре,защото се готви основно на газ,ама фурната няма как. Ето размерите на стаите,като всичките са вътрешни с по една стена от късата страна навън.
Всекидневна -4х3х2.6= 31.2 +4х2х2.5 =20=52м3
Спалня -4х4х2.6=42м3
Детска -4х3х2.6=31.2м3
Хол -6х4х2.6=62,4м3
Бойлер 80 литра (3 киловата)
Сметнах,че ми е нужна следната мощност,по коефициент 40
Всекидневна-53 куб.м. - 2.08 КВ
Спалня-42 куб.м. - 1.6 КВ
Детска-32 куб.м. - 1.28 КВ
Хол-63 куб.м. - 2.52 КВ.
Тъй като перспективите са да се увеличава семейството рано или късно,сега е удобен варианта за тази инсталация.Основно питането ми е кое е по-добре като вариант,а не дали е удачно или не,тъй като е решено.На климатик не възнамерявам да се топля повече,макар,че е удобство-но не,особено бебета като има.
Четох доста за тая горелка IVG,чак ме заболя главата,не знам дали е добра,защото ще има моменти,когато баща ми ще се занимава,а ако се наложи да прави настройки или някакви други неща-абсурд.
Ако удобно да попитам, от къде ги купуваш тези пелети? Би ли споделил фирмата производител / вносител?
Благодаря