• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Явлението което е описал колегата се нарича ''електрохимична корозия'' Цяла наука си е както и борбата с него по водопроводи цистерни, мостови конструкции ако щете и с електропроводи. Колегите са ти изброили причините по горе а начините също се знаят само трябва да се разбере основната причина дали от потенциали свързани със зградната инсталация или заради вътрешния потенциал на използваните елементи. Единия от начините е или електрическо изолиране на оделните компоненти или точно обратното изравняване на потенциалната разлика с допълнителен кабел. Ако и това решение не е осъществино се ползва катодна или анодна защита. Нейни принцип е лесен да се разтваря друго парче метал което е добавено изкуствено и в някои случаи като е в бойлерите като се изразходи да се подмени.
В конкретния случай поради ясно изразената и бърза корозия клоня и към конбинация от двете причини. Достатъчен е потенциал малко над 1 волт и някакъв електролит и белята готова. А доста често съм засичал потенциали над 20-30 волта заради някои умници дето не са си свършили работата преди години.
mir4oto - специалист
Дали не може да се използва гофрирана неръждаема тръба за серпентина? :?
agj - майстор
stamenov1 написа:
А в бойлера има ли някакви утайки в долната част като го отваряте?
Няма утайки ,не се е налагало да почистваме дъното от такива .
ivanovbg написа:
Серпентината заварена ли е за бойлера? На фланци ли е? Топлата вода от къде влиза от солара - отгоре или отдолу на серпентината? При заварки и припоявания е възможно да се получат едни преходи подобни на елементи на пелтие. Тогава при загряване произвеждат ток и става електролиза. Не е нужно да е силен. Да пробва да размени местата тръбите към солара - горната с долната.
Серпентината е заварена за бойлера с неръждаеми накрайници с резба (виждат се на първата снимка ).
Въпроса за това откъде влиза топлата вода от солара е настина важен ,особено пък за това че аз си мисля че вероятна причината е в концентрата за солара !
Но моя познат твърди че купува качествен концентрат и точно спазва съотношението ...!
Другата вероятна причина за която той си мисли е в материала на серпентината -или некачествен или лоша изработка -понеже при първото отваряне забелязахме побитости в долната част ,но пък след втория ремонт тая част я отстранихме и на нейно място сложихме нова тръба ....!
Така че причините наистина могат да бъдат много ,но ...за жалост не можем да открием слабото място .... :wink:
И нещата клонят към смяна на медните серпентини с неръждаеми!За да няма четвърти ремонт!! :wink:
П. Петков - специалист
mir4oto написа:
Дали не може да се използва гофрирана неръждаема тръба за серпентина? :?
Силфон.
Andri01 - майстор
Да,използва се неръждаема ,гофрирана тръба за серпантина. Даже има такива бойлери на "Елдом". Това е най сигурно!!
agj - майстор
За тези гофрирани тръби наистина не знаех!Информацията е доста ценна ,...но пък гледам че и ценете са доста солени ....!
Аз се мислех за най евтиния вариант -шевни неръждаеми тръби?Но пък той като че ли не от най сигурните ,макар че принципно не би трябвало да има проблем с тях ,защото безшевните тръби са също на солени цени !
А някой може ли да даде информация кой е по евтиния вариант -безшевни или гофрирани?
lov - майстор
И аз се шашнах на първо четене от цените в нета. По миналата година купува за да връзвам едно котле на размер 1" и ми се мотае нещо в главата около 10 лева за метър. По тънката би трябвало да е по евтина. А като се има в предвид че е гофре и площта на линеен метър е по голяма може и да се вместиш в цената на медните май. Лазар май си беше направил щтранговете на соларите с такава.
И нещо на разумна цена http://evtinmagazin.com/%D0%B3%D0%BE%D1 ... D0%B0.html
Последна промяна от lov на нед фев 01, 2015 11:44 am, променено общо 1 път.
stamenov1 - специалист
Това е от производител на бойлери.
http://blog.eldominvest.com/2012/09/kat ... ta-boiler/
LazarGanev - "Велик майстор"
Цените варират в големи граници в зависимост от производителя и качеството. Ползвам много такава тръба за соларни инсталации, която е с външен диаметър ф16 и вътрешен ф12, води се 1/2", защото се слага холендрова гайка 1/2" - цената варира от 6 до 13лв/м, т.е. е съизмерима с медната тръба ф15. В момента не мога да кажа цени за 3/4" и 1". Проблемът е, че тази тръба е мека и гъвкава и за да стои във вид на серпентина трябва да се укрепва
Andri01 - майстор
От такава тръба съм направил серпентината си на камината. навита е върху"скелет" и нанизана върху металния димоход. Няма мърдане! Също така връзките ми към солара и бойлерите са с такива-16мм.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Язви по медна серпантина -Защо ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: