Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sashot - специалист
шоп написа:
И аз пожелавам успехи sashot,
помпата е много хубава, но ми се вижда скъпа. С каква мошност е? аз имам такива 12/24 волта 13,2 вата и са с цени около 12-14 долара.

Евгений, какво точно те притеснява? Със сигурност стъклената тръба няма да се спука при каквато и да е температура. Моя 30 тръбен въздухар изкара едно лято без да тегля от него топло и в тръбите всеки слънчев ден бе над 250-270 градуса

Предполагам опасенията ти са за медните термосифонни тръби.
Сърдечно благодаря и на теб.
Помпата е по-скъпа, защото е високонапорна, според характеристиките осигурява напор до 15 м. Мощността и е над 80 Вт, според бай китаец. Е, метрите и ватовете, сигурно са китайски, но при мен денивелацията горен край на колектора - дрейнбек съд е около 6.5 м, така че би трябвало да се справи.
Освен това има възможност за външно контролиране на мощността, с което смятам за в бъдеще, ако ми дойде музата, да поекспериментирам, защото според мен, потокът вода, през колекторите не трябва да е постоянен, а променлив и да е функция на няколко фактора.
Междувременно днес ми предложиха, на сравнително поносима цена, Вило Йонос Пико СТГ с напор до 13 м. на сравнително човешка цена така че се замислям... на китайчето все ще му намеря приложение и другаде. Но пък Вилото не може да се командва по мощност отвън. Имат разбира се и модели (Стратос) с такива екстри, но цената им е малко неприлична.

Днес дойдоха и колекторите. Планирал съм да са под около 60 градуса, за да работят по възможност и през зимата. Разположението е почти чист юг...с минимално... няколко градуса отклонение на югозапад. т.е. почти идеално.
Инсталацията е с медна тръба ф28. Знам, че е малко повече, но не смятам, че ще навреди особено.
шоп - майстор
Грешката е моя, не ме е срам да си призная. Според мен неръждаемо гофре няма да счупи стъклена тръба. Ще направя скоро опити.

:) Лазаре, чест и почитания. Шапка ти свалям. Признавам си не се сетих за вертикален монтаж с колектора от долу. Знам, че ще работи и имам такава идея, но не съм се сещал, че в този вариант може да се направи ДБ система....просто гледам прекалено тесно от моята гледна точка където У тръбата е с горен колектор.

между другото такъв тип монтаж ще е много ефективен, защото топлинните задуби от колектора ще са минимални.

Черпенето е от мен:-)
Весели празници на всички!
sashot - специалист
Добре де, тези u - тайп тръби последователно ли се включват в колектора или паралелно. Защото ако е паралелно, при обръщане няма ли да има опасност от въздушни възглавници?
шоп - майстор
viewtopic.php?f=10&t=50028&hilit=%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8&start=220

може и последователно да са тръбите може и успоредно
имам два самоделни колектора и по двете схеми. И двата ряботят еднакво.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Грешката е моя, не ме е срам да си призная.
:2thumbs: Ей за това те уважавам, макар да имам различно виждане по някои въпроси. Но - затова е форума - да има различни гледни точки.
Колкото до обезвъздушаването - да, като се обърне с кутията надолу ще е малко трудно при успоредно свързани U-та, но с мощна помпа ще стане
шоп - майстор
LazarGanev написа:
но с мощна помпа ще стане
+ 1
някаде го разисквахме този евентуален проблем и това е решението
6osi6 - майстор
За лесно обезвъздушаване и поставяне на нормална помпа, U колектор може да се монтира хоризонтално, с топлия отвор нагоре.

Прикачен файл

5_Ramlow-DB.jpg
5_Ramlow-DB.jpg (97.15 KиБ) Видяна 1468 пъти
sashot - специалист
6osi6 написа:
За лесно обезвъздушаване и поставяне на нормална помпа, U колектор може да се монтира хоризонтално, с топлия отвор нагоре.
Само че тогава май ще се загуби едно от предимствата на вакум-тръбния колектор - да работи с висока ефективност през по-голямата част от деня.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нищо няма да се загуби, само някои заблуди може да паднат :wink:
sashot - специалист
LazarGanev написа:
Нищо няма да се загуби, само някои заблуди може да паднат :wink:

Лазаре, далеч съм от мисълта да оспорвам твоите знания и опит в тази област, но в конкретния случай не съм съгласен с теб.
Вертикалната тръба, (т.е. не вертикалната, а поставената под съответния ъгъл спрямо остта север-юг и вертикална, спрямо остта изток-запад) осигурява максимална и практически еднаква проекция, огрявана от слънцето през целия ден с площ равна на дебелината на тръбата по дължината и. т.е. работи практически на максимум през целия ден. Има разбира се и елемент на взаимно засенчване на тръбите в колектора, но то се проявява при много малки ъгли на слънцето спрямо хоризонта на изток или на запад..Хоризонталната, както впрочем и плоският колектор, осигуряват огрявана проекция, равна на площта на колектора, умножена по синуса на ъгъла на посоката на слънцето, спрямо остта изток-запад, т.е. работи на максимум само по пладне.

Ети как съм измислил свързването на дрейнбек съда в моята система:
Прикачен файл:
DB.PNG
DB.PNG (5.85 KиБ) Видяна 1442 пъти
Извивката на горната тръба, би трябвало да подобри изпразването на съда в активен режим, тъй като ще препятства проникването на течност, идвща отгоре в него.
Давам си сметка, че има риск от образуване на въздушна тапа, но ако това се случи, може да се добави обезвъздушител.

Освен всичко друго си мисля, че на мерителната тръбичка, може да се постави датчик, най-елементарното - поплавък с магнит и рид ампула отвън, който да сигнализира за изпразването на ДБ съда, и това да се използва в управлението на помпата. При изпразващ се съд, т.е. установяваща се система, тя да работи с по-малък дебит, при изпразнен, а значи и установена система с пълни колектори и тръби - на максимален.
Идеи, съображения, критики?

Тема "Разширителен съд за дрейнбек система?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: