шоп написа:И аз пожелавам успехи sashot,Сърдечно благодаря и на теб.
помпата е много хубава, но ми се вижда скъпа. С каква мошност е? аз имам такива 12/24 волта 13,2 вата и са с цени около 12-14 долара.
Евгений, какво точно те притеснява? Със сигурност стъклената тръба няма да се спука при каквато и да е температура. Моя 30 тръбен въздухар изкара едно лято без да тегля от него топло и в тръбите всеки слънчев ден бе над 250-270 градуса
Предполагам опасенията ти са за медните термосифонни тръби.
Помпата е по-скъпа, защото е високонапорна, според характеристиките осигурява напор до 15 м. Мощността и е над 80 Вт, според бай китаец. Е, метрите и ватовете, сигурно са китайски, но при мен денивелацията горен край на колектора - дрейнбек съд е около 6.5 м, така че би трябвало да се справи.
Освен това има възможност за външно контролиране на мощността, с което смятам за в бъдеще, ако ми дойде музата, да поекспериментирам, защото според мен, потокът вода, през колекторите не трябва да е постоянен, а променлив и да е функция на няколко фактора.
Междувременно днес ми предложиха, на сравнително поносима цена, Вило Йонос Пико СТГ с напор до 13 м. на сравнително човешка цена така че се замислям... на китайчето все ще му намеря приложение и другаде. Но пък Вилото не може да се командва по мощност отвън. Имат разбира се и модели (Стратос) с такива екстри, но цената им е малко неприлична.
Днес дойдоха и колекторите. Планирал съм да са под около 60 градуса, за да работят по възможност и през зимата. Разположението е почти чист юг...с минимално... няколко градуса отклонение на югозапад. т.е. почти идеално.
Инсталацията е с медна тръба ф28. Знам, че е малко повече, но не смятам, че ще навреди особено.