• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyD - напреднал
crez написа:
Това устройва ли те?
Гледах ги и тях но нещо не ми се изясни принципа им на работа ако правилно си спомням от училище при тая електролиза ще ми трябва водопад в къщи че да проработи тва чудо :) ако имам 30 литра вода в системата след като веднъж я "стопля" с електролизата ще имам някаква електролитна течност, която за да продължи да ми топли по някакъв начи трябва преди това да я превърна пак във вода - след първичната реакция трябва да има вторична такава, която да връща нещата в първоначалния им вид, нали така - иначе излиза че са открили перпетум мобилето :)
torbalan - Дървен философ
BobyD написа:
...
С ток при 11 000 kWh и усреднено дневна/нощна цена 15 ст излизат 1650 което е на силно ронещия се ръб на възможностите ми... и с допълнителното разяснение за КПДто на torbalan - тоест реалните 14 000 kWh току що стигнах до невъзможност да си плащам месечните сметки дори и без тенденцията за увеличаване на цените на тока...
Ти гориш 20 хил. киловата. При 70% КПД получаваш 14 хил. На ток ще ти трябват 14 хил., а не 10 или 11. Освен, ако планираш да живееш на студено.

И го смятай с 20 стотинки, а не с 15 вярвай ми :)

Лично аз за нищо не те навивам, а се опитвам да ти покажа къде бъркаш със сметките...
crez - майстор
BobyD написа:
Гледах ги и тях но нещо не ми се изясни принципа им на работа ако правилно си спомням от училище при тая електролиза ще ми трябва водопад в къщи че да проработи тва чудо :) ако имам 30 литра вода в системата след като веднъж я "стопля" с електролизата ще имам някаква електролитна течност, която за да продължи да ми топли по някакъв начи трябва преди това да я превърна пак във вода - след първичната реакция трябва да има вторична такава, която да връща нещата в първоначалния им вид, нали така - иначе излиза че са открили перпетум мобилето :)
До колкото знам, те са на принципа на волтовата дъга, Бързо загряват течността до зададената температура, тя циркулира през радиаторите и отдава топлина, пак се се включва при зададена долна граница и така циклично.
BobyD - напреднал
crez
в такъв случай отиваме към казаното по-горе от jabata - вкарваш 1kW - изкарваш 1kW то и конвенционалното ел. котле е така загрява след което на пулсации поддържа. Не виждам от къде ще дойде допълнителната енергия за да може КПДто да стане N kW +1

torbalan
в момента реалното потребление, пресметнато през загубите на камината е 14000 kW, обаче това потребление реално е много. Не мога да поддържам константна температура, така че има моменти, в които отварям прозорци - ето ти едни излишни киловати, има моменти в които не мога да го оставя да си тлее защото почва да пуши i трябва да си гори със стабилен пламък - ето ти пак излишна енергия, има момент, в които просто заабравяш след като си сложил новата порция гориво да затвориш въздуха оставен докато подхване и това вдига адски температури и изгаря за норматив, а аз се оглеждам за банските - предполагам, че при един автоматизиран процес, точно тия загуби ще се елиминират и цялостното потребление може да спадне драстично

jabata
А горе долу какъв е обема на 1 тон пелети, складирането също може да се окаже лек препъни камък, досега дървата бяха под навес навън (но откакто на един комшия му писна да топли чужди къщи и слижи някакви партончета скрити в дърва и няколко апартамента останаха без печки се родихме - никой не бара), но пелетите са удобни на чувалче и не може навън, трябва на сухо и сигурно... В мазата имам около 1.2 куб.м ниша и между етажите ползвам една горе долу пак толкова - това колко пелети би събрало
BobyD написа:
...
в момента реалното потребление, пресметнато през загубите на камината е 14000 kW, обаче това потребление реално е много. Не мога да поддържам константна температура, така че има моменти, в които отварям прозорци - ето ти едни излишни киловати, има моменти в които не мога да го оставя да си тлее защото почва да пуши i трябва да си гори със стабилен пламък - ето ти пак излишна енергия, има момент, в които просто заабравяш след като си сложил новата порция гориво да затвориш въздуха оставен докато подхване и това вдига адски температури и изгаря за норматив, а аз се оглеждам за банските - предполагам, че при един автоматизиран процес, точно тия загуби ще се елиминират и цялостното потребление може да спадне драстично...
Това, което си описал са "загуби от преотопление". В таблицата, която ти посочих по-горе в темата, са дали 3%, което според мен е прекалено много, но дори така да е - от 67 до 70% разликата не е огромна.

По принцип при изцисления на малки помещения съм склонен да ги пренебрегвам.

С 67% КПД да смяташ, с 15 стотинки (което дори към днешна дата не е вярно), пак отиваш над 2 хил. лева...
BobyD - напреднал
Да в общи линии мога да кажа, че изцяло ме разубеди от Електрическо котле като топлоизточник.
Все още си остава предпочитан метод на отопление - но не мога да си го позволя.
Месечните сметки стават високи, а и инвестицията в котле, допълнителни глидери и най-вече прокарването на трифазен ток горе долу изравняват инвестицията в пелетна камина при която сметките значително по-ниски - за мое огромно съжаление трябва да изоставя идеята за електрическо котле :(

Според правилата на форума може ли да продължим в посока пелети или трябва нова тема?
Само пускането на трифазен ток може да ти излезе по-скъпо от камина на пелети.

Допълнителни глидери за ел. котел не ти трябват. Те са необходими, ако ползваш термопомпа, но тук вече инвестицията ще надмине 6 - 7 хиляди лева...
Zoro5 - специалист
Бързай бавно! След като средно 200лв/месец те устройват, изкарай една зима на ток - ще се вместиш в сумата. Но не вземай ел.котел! Сложи си ел.уред във всяко помещение. Сега има всякакви духалки, радиатори ,конвектори, лъчисти, за под ,за стена , за таван , даже и за баня. И акумулираща печка би свършила добра работа ,но са много тежки и заемат доста място. С отделни ел.уреди ще може да си регулираш температурата по отделно за всяка стая и ще пестиш от прецизна регулация. И вероятно ще ти излезат по-евтино като покупка. Инсталацията също ще е по-равномерно натоварена , а ако усети "зор" винаги може да намалиш мощността в някоя стая. Освен всичко друго, в края на сезона ще знаеш точно колко са ти разходите за енергия (по електромера). Камината нека си стои в резерв , ако нещо не ти харесат сметките.
Сега, ако заместваш дърва с пелети ,реално пак си оставаш на твърдо гориво - нямаш ДИВЕРСИФИКАЦИЯ. Питай ББ колко е важна Д....:)
И докато се топлиш на ток се оглеждай за термопомпа. Тия 15хил. дето ги споменаваш, изглеждат твърде много. Като за твоя случай може да се вместиш и с нещо на половината от тази цена. Дори ТП да не ти покрие целия сезон , за камината ще остане само най-бахърното време, което напоследък се случва все по-рядко.

П.П. Още един плюс на ел.уредите е ,че лесно може да им сложиш и програмируем таймер и да автоматизираш всичко.
Последна промяна от Zoro5 на пет май 20, 2016 1:58 pm, променено общо 1 път.
jabata - специалист
BobyD написа:
Да в общи линии мога да кажа, че изцяло ме разубеди от Електрическо котле като топлоизточник.
Ще се сетиш защо толкова мастило изписахме. Като цяло колкото по-независим си от тока, толкова по-добре.
BobyD написа:
Според правилата на форума може ли да продължим в посока пелети или трябва нова тема?
Незнам дали има писани правила, но може и в тази, може и нова. Но по-добре или в тази, или в някоя друга съществуваща тема за камини да се пише. Нова тема не съветвам, защото много ще се разводнят нещата. И е препоръчително да се пише към съществуваща, ако тематично съвпада, отколкото да се отваря нова. Но тъй като вече имаш нова, давай в нея.
BobyD написа:
Не мога да поддържам константна температура, така че има моменти, в които отварям прозорци - ето ти едни излишни киловати, има моменти в които не мога да го оставя да си тлее защото почва да пуши i трябва да си гори със стабилен пламък - ето ти пак излишна енергия, има момент, в които просто заабравяш след като си сложил новата порция гориво да затвориш въздуха оставен докато подхване и това вдига адски температури
Ето от тука ти идва високия преразход, и затова смяташ 3 тона на сезон. Само че пелетната камина има On/Off, а има и модулация, и да свали мощноста, т.е. да не е на 15, а на 5 KW, което си е разлика и то значителна. По-този начин ще поддържаш една постоянна температура, и може да се окаже че ще ти е по-евтино. Поне навремето като бях с котле на дърва и въглища, беше същото. Цял ден ме няма, но котела бичи, за да е топло като се прибера, и да не изстива. Като минах на пелети, го настроих да поддържа 18 градуса като ме няма, и 23 като съм в къщи...и от това автоматично се постигна икономия, и накрая като пари ми беше същото.
Zoro5 написа:
И докато се топлиш на ток се оглеждай за термопомпа.
Да не забравяме че термопомпа изисква смяна на радиаторите с конвекторни такива, поради простата причина че тя изкарва макс 55 градуса и то при 8 градуса навън. А при -5 клякаш на 35-40, които при такава външна температура са твърде ниски и само воден конвектор ще свърши работа. Което все пак е допълнителна инвестиция. И за мене е безумно след като има вече радиатори, да ги сменя с нови.
crez - майстор
Отопляем обем 120 м3. Мощност 3 кВт. Разход на енергия около 0,75 кВт/час.Процесът на нагряване на топлоносителя на електроводонагревателя произтича за сметка на неговата йонизация, тоест разлагане на молекулите на топлоносителя на положително и отрицателно заредени йони, които се движат съответно към отрицателния и положителния електроди. Електродите сменят полюсите си 50 пъти в секунда, йоните се колебаят отделяйки при това енергия, тоест процеса на нагряване на топлоносителя става директно, без „посредник” (например топлоелектро нагревател от кантал).При еднакви параметри на йоните котли и електрическите, при йонните водата ще се стопли до необходимите градуси около 4-5 пъти по-бързо отколкото с обикновеният реотан и режима на работа ще е 1:4 -включване и изключване. Накратко, колкото по-бързо се предава енергията от нагревателя във водата, толкова котела е по икономичен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Ел. котле - изчисление за разход" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: