crez написа:Това устройва ли те?Гледах ги и тях но нещо не ми се изясни принципа им на работа ако правилно си спомням от училище при тая електролиза ще ми трябва водопад в къщи че да проработи тва чудо

crez написа:Това устройва ли те?Гледах ги и тях но нещо не ми се изясни принципа им на работа ако правилно си спомням от училище при тая електролиза ще ми трябва водопад в къщи че да проработи тва чудо
BobyD написа:...Ти гориш 20 хил. киловата. При 70% КПД получаваш 14 хил. На ток ще ти трябват 14 хил., а не 10 или 11. Освен, ако планираш да живееш на студено.
С ток при 11 000 kWh и усреднено дневна/нощна цена 15 ст излизат 1650 което е на силно ронещия се ръб на възможностите ми... и с допълнителното разяснение за КПДто на torbalan - тоест реалните 14 000 kWh току що стигнах до невъзможност да си плащам месечните сметки дори и без тенденцията за увеличаване на цените на тока...
BobyD написа: Гледах ги и тях но нещо не ми се изясни принципа им на работа ако правилно си спомням от училище при тая електролиза ще ми трябва водопад в къщи че да проработи тва чудоДо колкото знам, те са на принципа на волтовата дъга, Бързо загряват течността до зададената температура, тя циркулира през радиаторите и отдава топлина, пак се се включва при зададена долна граница и така циклично.ако имам 30 литра вода в системата след като веднъж я "стопля" с електролизата ще имам някаква електролитна течност, която за да продължи да ми топли по някакъв начи трябва преди това да я превърна пак във вода - след първичната реакция трябва да има вторична такава, която да връща нещата в първоначалния им вид, нали така - иначе излиза че са открили перпетум мобилето
BobyD написа:...Това, което си описал са "загуби от преотопление". В таблицата, която ти посочих по-горе в темата, са дали 3%, което според мен е прекалено много, но дори така да е - от 67 до 70% разликата не е огромна.
в момента реалното потребление, пресметнато през загубите на камината е 14000 kW, обаче това потребление реално е много. Не мога да поддържам константна температура, така че има моменти, в които отварям прозорци - ето ти едни излишни киловати, има моменти в които не мога да го оставя да си тлее защото почва да пуши i трябва да си гори със стабилен пламък - ето ти пак излишна енергия, има момент, в които просто заабравяш след като си сложил новата порция гориво да затвориш въздуха оставен докато подхване и това вдига адски температури и изгаря за норматив, а аз се оглеждам за банските - предполагам, че при един автоматизиран процес, точно тия загуби ще се елиминират и цялостното потребление може да спадне драстично...
BobyD написа:Да в общи линии мога да кажа, че изцяло ме разубеди от Електрическо котле като топлоизточник.Ще се сетиш защо толкова мастило изписахме. Като цяло колкото по-независим си от тока, толкова по-добре.
BobyD написа:Според правилата на форума може ли да продължим в посока пелети или трябва нова тема?Незнам дали има писани правила, но може и в тази, може и нова. Но по-добре или в тази, или в някоя друга съществуваща тема за камини да се пише. Нова тема не съветвам, защото много ще се разводнят нещата. И е препоръчително да се пише към съществуваща, ако тематично съвпада, отколкото да се отваря нова. Но тъй като вече имаш нова, давай в нея.
BobyD написа:Не мога да поддържам константна температура, така че има моменти, в които отварям прозорци - ето ти едни излишни киловати, има моменти в които не мога да го оставя да си тлее защото почва да пуши i трябва да си гори със стабилен пламък - ето ти пак излишна енергия, има момент, в които просто заабравяш след като си сложил новата порция гориво да затвориш въздуха оставен докато подхване и това вдига адски температуриЕто от тука ти идва високия преразход, и затова смяташ 3 тона на сезон. Само че пелетната камина има On/Off, а има и модулация, и да свали мощноста, т.е. да не е на 15, а на 5 KW, което си е разлика и то значителна. По-този начин ще поддържаш една постоянна температура, и може да се окаже че ще ти е по-евтино. Поне навремето като бях с котле на дърва и въглища, беше същото. Цял ден ме няма, но котела бичи, за да е топло като се прибера, и да не изстива. Като минах на пелети, го настроих да поддържа 18 градуса като ме няма, и 23 като съм в къщи...и от това автоматично се постигна икономия, и накрая като пари ми беше същото.
Zoro5 написа:И докато се топлиш на ток се оглеждай за термопомпа.Да не забравяме че термопомпа изисква смяна на радиаторите с конвекторни такива, поради простата причина че тя изкарва макс 55 градуса и то при 8 градуса навън. А при -5 клякаш на 35-40, които при такава външна температура са твърде ниски и само воден конвектор ще свърши работа. Което все пак е допълнителна инвестиция. И за мене е безумно след като има вече радиатори, да ги сменя с нови.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: