Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bmahob - майстор
Подминеш ли степента на насищане, температурата в огнището ще започне да пада, но вентилатора е прекалено силен, и степента на топлообмен ще намалява и от там и КПД-то.
При фабрични стойности при мене се получава сигурно това, тогава при ниски степени пламъка е много малък..... За топленето не съм се изразил правилно при много въздух не затопля така водата и оттам по студено/пък и самата камина не грее толкоз. При малко въздух единствения недостатък стъклото и появата на пепел/макар че съм на иглолистни/. Трябва да пробвам да вдигам по малко от мин степен въздуха/Примерно при фабрично
1-1750/1000
2-1950/1200
3-2150/1500
4-2350/1700
5-2700/1900
Ще пробвам днес тази.
Иначе при мин. бороти 1000/1100/1200/1300/1400 пламъкът е висок но гори ту по силно ту малко по слабо като облизва стабилно тавана на горивната камера и от там се виждат саъждите които полепват по стъклото/щото пак повтарям това са сажди не нагара, само с пръст се чистят
jabata - специалист
bmahob написа:
За топленето не съм се изразил правилно при много въздух не затопля така водата и оттам по студено/пък и самата камина не грее толкоз.
Значи искаш да кажеш че при повече въздух температурата на водата е по-ниска? Та нали горелката модулира точно по температура на водата, т.е. при повече въздух горелката ще работи само на макс.
Ако е така, значи камината е недооразмерена спрямо отопляемата площ. Ако не е така, има нещо криво в логиката на камината или в твоето топлоусещане.
За топлоусещането, важно е освен температурата на въздуха и влажността. Но това пак, незнам какво общо ще има с радиатор в съседната стая, а не в тази с камината.
Мой съвет, намери някой да ти направи един тест с газанализатор, и тогава ще покаже кое колко. Като цяло всеки по-добър дистрибутор/инсталатор на пелетни съоражения трябва да има такова нещо.
Всичко останало са празни приказки за мене, свързани с личното топлоусещане.

Не случайно при повечето камини, регулирането на пелети/въздух са защитени със сервизен код, защото се предполага че инсталатора знае какво прави, и я настройва според спецификите на конкретния обект: комин, приток на свеж въздух, херметичност и т.н. Какво общо има притока на свеж въздух с настройките. Ами много просто, направи един тест с дебитомер, като помещението е абсолютно херметично в единия случай и осигурен лек поток в другия, и ще разбереш. А дебита на въздуха влиае и на количествoто въздух.
bmahob - майстор
Да почерняването може да бъде и от липса на достатъчно свеж въздух, имам една тръба ф50мм прекарана по пода от фасадата до зад каминта, в началото бях вързал директно в нея, но прочетох че не е добре за горенето и я затапих и оставих да дърпа от стаята, другия вариант е да я оставя зад тръбата за входящ/ама не искам да влиза студено от там. Аз поне не познавам човек с газанализатор тук в Благоевград да дойде да я настрои. Камината е преоразмерена означава с повече мощност от необходимото ли?

Тема "Черно стъкло и висока Т на изг. газове?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: