Логиката е, че обикновено т на водата в отоплителната инсталация варира между 45 и 55 градуса, което съответно означава, че дори в идеални условия, бойшерът ще бъде затоплен на около 50 градуса. Това означава, че при къпане водата почти няма да се разрежда със студена вода и тези 80 литра са крайно недостатъчни за нуждите на едно домакинство. Затова, когато бойлер ще се грее от парното, обикновено се монтира 150-200 литра, за да може водата да е достатъчна зануждите на едно домакинство. Съответномводата принкъпане не се разрежда и тези 150 литра ще свършат за толкова, за колкото ще ти свърши и един 80 литров бойлер загрят на ток до 80 градуса? Разбра ли сега логиката? Ако се комбинира - хем ток хем парно, то бойлерът ще влезе в ролята на котел, защото т на неговата вода ще надвишава т на водата в отопл. инсталация и процесът се обръща. Аз на времето греех 100 литта бойлер към парното, но го отрязах, защото няма никакъв смисъл от цялата операция. С малко бебе сме и ми трябва винаги топла вода и то не на 50 градуса, а на 80.
Не мисля да ти обяснявам че работна температура на водата в системата от порядъка на 45-55 не е препоръчителна. Няма да ти обяснявам какво се получава, и защо е вредна. Даже и на някой камини/котли на пелети фабрично е настроено помпата да се включва над 50 градуса, което си има причина.
Но като цяло препоръчителната работна температура за една отоплителна инсталация на твърдо гориво е над 60 градуса. Ако обаче при такава температура става прекалено горещо, тогава се говори за преуразмерена система, което се опитваме да го компенсираме с живота на котела. Виждал съм няколко котела карани на 45 градуса, и си заминали на 5-тата година.
Отделно, че почти всички бойлери са настроени да греят водата на температура 65, освен ако не пипаш регулатора. Даже 80 градуса температура на водата е вредна за самия бойлер, налягането е много по-високо при тази температура, и вероятността да избие самия съд е по-голяма, и съответно му се скъсява живота.
И ако се спазят тези 2 препоръчки, тогава е оправдано да се сложи серпентина, защото разликата е минимална.
А иначе комбинирането на бойлер на ток и парно, се прави много лесно с един диференциален термостат. Тогава си гарантираш че серпентината ще работи, когато температурата на водата в парното е по-висока с X градуса спрямо тази на бойлера.