Най - вълнуващия въпрос зимно време.
roland - специалист
Логиката е, че обикновено т на водата в отоплителната инсталация варира между 45 и 55 градуса, което съответно означава, че дори в идеални условия, бойшерът ще бъде затоплен на около 50 градуса. Това означава, че при къпане водата почти няма да се разрежда със студена вода и тези 80 литра са крайно недостатъчни за нуждите на едно домакинство. Затова, когато бойлер ще се грее от парното, обикновено се монтира 150-200 литра, за да може водата да е достатъчна зануждите на едно домакинство. Съответномводата принкъпане не се разрежда и тези 150 литра ще свършат за толкова, за колкото ще ти свърши и един 80 литров бойлер загрят на ток до 80 градуса? Разбра ли сега логиката? Ако се комбинира - хем ток хем парно, то бойлерът ще влезе в ролята на котел, защото т на неговата вода ще надвишава т на водата в отопл. инсталация и процесът се обръща. Аз на времето греех 100 литта бойлер към парното, но го отрязах, защото няма никакъв смисъл от цялата операция. С малко бебе сме и ми трябва винаги топла вода и то не на 50 градуса, а на 80.
jabata - специалист
Не мисля да ти обяснявам че работна температура на водата в системата от порядъка на 45-55 не е препоръчителна. Няма да ти обяснявам какво се получава, и защо е вредна. Даже и на някой камини/котли на пелети фабрично е настроено помпата да се включва над 50 градуса, което си има причина.
Но като цяло препоръчителната работна температура за една отоплителна инсталация на твърдо гориво е над 60 градуса. Ако обаче при такава температура става прекалено горещо, тогава се говори за преуразмерена система, което се опитваме да го компенсираме с живота на котела. Виждал съм няколко котела карани на 45 градуса, и си заминали на 5-тата година.
Отделно, че почти всички бойлери са настроени да греят водата на температура 65, освен ако не пипаш регулатора. Даже 80 градуса температура на водата е вредна за самия бойлер, налягането е много по-високо при тази температура, и вероятността да избие самия съд е по-голяма, и съответно му се скъсява живота.
И ако се спазят тези 2 препоръчки, тогава е оправдано да се сложи серпентина, защото разликата е минимална.
А иначе комбинирането на бойлер на ток и парно, се прави много лесно с един диференциален термостат. Тогава си гарантираш че серпентината ще работи, когато температурата на водата в парното е по-висока с X градуса спрямо тази на бойлера.
roland - специалист
,Не ми се спори, но вече никой не се грее на твърдо гориво, а не съм виждал пелетна камина да работи в такива диапазанони на водата. На 50-55 градуса трябва да се пплучава оптимална температура, иначе се говори за недостатъчна мощност на охладителните радиатори. Тези стойности са подходящи и за комбинирани инсталации с радиатори и с подово. У нас половината къща е на подово, а рядко водата в системата ми достига 60 градуса, при големите януарски студове. Аз не препоръчвам 80 литров бойлер да се грее с пелетна камина, защото в предишния си пост съм обяснил причината. Това лесно свързване на винтили пак е една сложна система, която видимо дразни, особено когато бойлерът е в банята, и отново инвестицията си заалужава за голям бойлер, защото тези клапанчета струват 300 лева. П.С - това за котлите и конденза в горивната камера е така, но то се е доказало при котлите. Палиш го на студена вода, за минути в камерата става огромна жега, след половин час водата почти кипи, след два часа водата е на 30 градуса, някой го разръчка и сложи дърва, то пак отиде ма 90 градуса... Тези амплитуди съсипват котела за няколко години. При пелетите не е така. Аз мойта камина я гася за около 10 минути два пъти седмично, за да изчистя пепелника. През това време дори помпата не спира, защото водата не пада под 45 градуса. Съответно няма амплитуди, няма конденз, материала не се окислява. С такова горене и вода на 50-55 градуса, камината спокойно ще изкара повече от нас. Това си е мое мнение, но се надявам да намерите логика в него.
torongill - напреднал
Батенце, има разлика между подово и парно. За котли не знам, но пелетна камина да я сложиш на по-малко от 60 градуса, сам си бъркаш в джоба. На моята камина помпата не се включва преди 52-53 градуса, помисли си защо са го направили производителите така.

А иначе за протокола, пелетите, дървата, въглищата, дървения чипс, е твърдо гориво. Нафтата, етанолът, че и газта се водят течно.
n.ganev - майстор
+1 И по този начин бойлера е винаги с гореща вода без допълнителни автоматики.
roland - специалист
torongill написа:
Батенце, има разлика между подово и парно. За котли не знам, но пелетна камина да я сложиш на по-малко от 60 градуса, сам си бъркаш в джоба. На моята камина помпата не се включва преди 52-53 градуса, помисли си защо са го направили производителите така.

А иначе за протокола, пелетите, дървата, въглищата, дървения чипс, е твърдо гориво. Нафтата, етанолът, че и газта се водят течно.
Не те разбрах, каква е разликата между парно и подово? Парно на жаргон се нарича всякакво котле, камина, огнище и т.н, което е снабдено с водна риза. Иначе прав си, парно отопление е реално тръбата от ТЕЦ-а, която пак теоритично не е пара, защото навремето може и да е била. Но системата ми е комбинирана - 9 радиатора и 100 метра тръба в замазката. Това не е ли подово? Грея си баните, коридорите и кухните, трябва да кажа, че съм адски доволен.
Иначе да, като ти тръгне помпата на 52-53 градуса, спирането и реално ще е някъде на 47-48, което пак е в тези граници. Пак казвам, не ми се спори, но вие ми кажете къде сте виждали камина на пелети да държи вода на 70-75 градуса...
Пелетите се водят алтернативно твърдо гориво, и предвид факта, че се добиват от отпадък, се водят еко гориво. Механизираното оптимално подаване, което същевременоо е и постоянно, го вади от графата твърдо гориво, именно защото горенето е контролирано и най - вече постоянно, постоянни температури и еднакви условия.
n.ganev - майстор
roland написа:
Но системата ми е комбинирана - 9 радиатора и 100 метра тръба в замазката. Това не е ли подово?
Има ли контрол на температурата на подовото системата ти? Ако да тогава няма проблем камината да работи на 70-75*.
roland написа:
но вие ми кажете къде сте виждали камина на пелети да държи вода на 70-75 градуса...
Камините настройвам на мин 65*, котлите на мин 70*.
roland - специалист
Нямам контрол на подовото, защото водата ми рядко минава 60 градуса. Ако камината ми работи на 65-70 градуса, вкъщи температурата ще е над 30 градуса :) Ако пък взема че махна глидери, на големия студ ще трябва да постигам т 80 градуса, което е несериозно. Въпрос на вкус. Къщата ми е 180 квадрата, на три етажа, топля се с Алба 18. В момента работи на 6 киловата, водата е 47 градуса, а у нас температурата е 25.5 и продължава да покачва.
LazarGanev - "Велик майстор"
roland написа:
Нямам контрол на подовото, защото водата ми рядко минава 60 градуса. Ако камината ми работи на 65-70 градуса, вкъщи температурата ще е над 30 градуса :) Ако пък взема че махна глидери, на големия студ ще трябва да постигам т 80 градуса, което е несериозно. Въпрос на вкус. Къщата ми е 180 квадрата, на три етажа, топля се с Алба 18. В момента работи на 6 киловата, водата е 47 градуса, а у нас температурата е 25.5 и продължава да покачва.
Теорията ти е грешна, ама щом те устройва - няма лошо. Парите са си твои и както решиш, тъй ще ги харчиш
n.ganev - майстор
Писаха ти и по нагоре - ще съсипеш камината и никога няма да имаш гореща вода в бойлера. Твоя работа.

Тема "избор за мощност на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: