• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет окт 25, 2018 4:06 pmsaraneron написа:

Ако искаш помощ без да се знаят тези данни за разшерителния съд и клапана няма как да се помогне. :partyman:
+1
iliana - специалист
https://www.caleffi.com/bulgaria/bg/cat ... ane-309430
мисля че беше 2.5 бара, довечера пак ще проверя
това е вентила, има още един-ама два пъти е превирала системата, все този сработва
и той не е сменян, но вчера го пробвах, завъртях и изхвърли вода
да предполагам че поне с него няма да имам проблем
за 12 годни доста си повдигнах общата култура с тая камина :-D
saraneron - специалист
чет окт 25, 2018 4:23 pmiliana написа:
https://www.caleffi.com/bulgaria/bg/cat ... ane-309430
мисля че беше 2.5 бара, довечера пак ще проверя
това е вентила, има още един-ама два пъти е превирала системата, все този сработва
и той не е сменян, но вчера го пробвах, завъртях и изхвърли вода
да предполагам че поне с него няма да имам проблем
за 12 годни доста си повдигнах общата култура с тая камина :-D
Илияна, просто се постарай да ни дадеш пълна и ТОЧНА информация. Клапанът, навярно така изглежда но какво пише на капачката му това трябва да ни кажеш. И данните от табличката на РС. Успех.
radius - майстор
На разширителния съд пише на колко е напомпен фабрично и колко издържа. А колко трябва за конкретната система, си е индивидуално.
iliana - специалист
Явно манометърът нещо не отчита,макар че на гумите на колата показва
Намерихме помпа с манометър и като почнем да помпаме показва 1бар
Спаднахме малко ,но трудно се наглася точно
На вентила пише 3бара
На РС 1 бар и 3 бара
kozl - майстор
ср окт 24, 2018 12:59 pmsaraneron написа:
0.0/1.5
0.5./1.5
1.5/1.5
1.7/1.6
2.0/1.85
3.1/2.80
Може да се направи следния извод:
Ако имаме РС надут на 2.5 бара и монтиран на соларна инсталация най -ниско по системата, в кооперация с височина 25 метра (7/8етажа) То дали сиситемата ще еПЪЛНА (до горния ръб на колектора) ,но НЕ под налягане или ПРАЗНА ,то на вентила на разшерителния съд винаги ще се мери 2.5 бара.Когато започнем да я донапомпваме с налягане повече от 2.5 бара, то налягането ще започне да се вдига както в системата по -бързо ,така и в РС но по-бавно.
Некакви експерименти, които показват превес в налягането на водата над това на въздуха. От двете страни на мембраната налягането не се е изравнило защо :shock:
Както radius-а писа заради еластичността на мембраната. :roll:
Обаче тая мембрана в коя посока се разтяга :? Ако е като това на втората картинка, при разтягането на мембраната силата на свиване на мембраната противодейства на налягането на водата и те за тва има разлика в налягането. И това обаче важи от момента в който обема на неразтегнатата мембрана е вече запълнен с вода.
А защо трябва да съдим по налягането на въздуха в РС дали системата е пълна :?
Теоретично докато налягането на въздуха е > от туй на водата в РС вода няма - само въздух. Така ако РС е пренапомпан той вече не е буфер и раширената вода ще изтече през предпазния клапан, вместо да се поеме от РС.
Аз в някаква друга тема се интересувах от данни за крива, която свързва обема на вместимост спрямо налягането на водата при первоначално напомпан съд на определено налягане.
kozl - майстор
чет окт 25, 2018 6:20 pmiliana написа:
На вентила пише 3бара
На РС 1 бар и 3 бара
Помпа с манометър е неточно за нагласяне, защото докато помпате налягането в манометъра е по-голямо от това в РС, а като спрете да помпате, най вероятно ще има утечка през помпата и пак нема да отчетете налягането в РС, а това на манометъра на помпата.
iliana - специалист
чет окт 25, 2018 6:36 pmkozl написа:
чет окт 25, 2018 6:20 pmiliana написа:
На вентила пише 3бара
На РС 1 бар и 3 бара
Помпа с манометър е неточно за нагласяне, защото докато помпате налягането в манометъра е по-голямо от това в РС, а като спрете да помпате, най вероятно ще има утечка през помпата и пак нема да отчетете налягането в РС, а това на манометъра на помпата.
Е кво да правя тогава
С другия отчита нула а със сигуеност не е,защото като натиснеш игличката излиза доста въздух
sian - специалист
Може манометъра да си е наред, а игличката на вентили да е по надълбоко и не я достига.
iliana - специалист
чет окт 25, 2018 7:52 pmsian написа:
Може манометъра да си е наред, а игличката на вентили да е по надълбоко и не я достига.
Точно това си помислих и аз
Но не знам как да го измерим
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Разшерителен съд ,налягане?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: