LazarGanev написа:Термостата струва около 20-25лв. Вземи си такъв със капилярна тръбичка, която се увива около изходящата тръба. Ще видиш, че всичко ще си дойде на мястото. И аз преди години го имах същия проблем на моята инсталация и го оправих по този начин.Супер! Мерси! Ще пробваме това.
На пловдивския панаир имаше един щанд на който се предлагаха печки (вкл за враждане ), които горяха биологично гориво - пелети. ДИзайна беше отличен, поне от това което демонстрираха топлината, която се излъчваше беше впечетляваща. Имаше и такива, които бяха с водна риза. Автоматично електронно регулиране на температурата, вкл и запалване. До тук добре, но когато поразпитах за разхода, за цената на горивото и доставките нещата станаха по сложни - просто никой не ми даде конкретна инфромация.
На щанда на ЕРАТО се предлагаха котли на биологично гориво, но представителят с който говорих освен, че ми разясни подробно процеса на работа, ефикасността и т.н. беше честен да заяви, че излиза сравнително скъпо този вид ототпление - двойно колкото с дърва ! Коментара му беше - изключително чист и удобен начин а отопление, но за хора с финансови възможности. ЕРАТО са започнали да произвеждат пелети но явно цента им е все още висока.
Так или иначе този тип отоплени ее интересен и се замислям. ДОколкото разбрах може някои котли да се приспособяват за такъв вид гориво - с приставка и шнек за подаване на горивото.
Какво ви е мнението ?