• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nork - специалист
Ами успех!
Не мога да разбера защо си го причинявате? Има хибридни дето работят на газ и ток, ама нИе.... Гоним кьоравото и се чудем как и защо.....
В случая Лазар е мнооого прав, ще се дави в Джак :rolleyes: :-D
brum - майстор
Точно на този бойлер пише следното:
Серпентината е с увеличена площ, което я прави подходяща за свързване към слънчев колектор или термопомпа.
Термопомпата не мисля да я връщам. Не мисля, че има и опция за това. Бойлера обаче може да го откажа ако е неподходящ.
ср юли 06, 2022 9:31 pmLazarGanev написа:
Мицубиши например имат изискване за 3м2 серпентина, иначе няма гаранция
Кое Mitsubishi? Ако е 15-20 киловата може. Тук говорим за термопомпа с далеч по-малка мощност. Имат 3 модела по 5, 7 и 9 киловата дето изглеждат еднакво и са с 100-200лв разлика в цените. Та подозирам, че минималната мощност е ниска. Надявам се да остана само с подозренията...
Последна промяна от brum на ср юли 06, 2022 9:38 pm, променено общо 1 път.
Турил е каруцата пред магарето.
Трябва да намери най безболезненият изход.
...а не да се инати като...
nork - специалист
@Трифон - така е, ама кот сам си го напрвиш...... :weedman:
@brum пак ти казвам: Разгледай на имергаз сайта имат доста добри хибриди ТП ток/газ :!:
Сега щом си се наказал вече и си взел всичко на парче......... Успех!
Нямам много спомен, че ги гледах преди 2+ години, а Булгар газ във Варна ми обявиха срок към то 2025 за свързване и се отказах от варианта за такава :axe:
brum - майстор
Погледнах ги. Горе-долу сходни цени на това дето съм взел, но с вграден газов котел. Ама не го мислех това навремето...

Ще приказвам и ще видя дали можем да вземе правилен бойлер, че като гледам другите дето са за термопомпи верно са с по-големи площи на топлообменника. На Panasonic са 1.8м2 или 2.35м2. До 3 и нагоре са рядкост с този обем.

LG също имат бойлери се оказа. Тези дето ги дават за термопомпи са 3.1м2 серпентина на 1". Та Лазаре - изглежда да си прав.

И за коня и каруцата - нищо не съм вързал аз. Намерих си хора дето това работят и те ми предложиха решение с тези компоненти. Утре ще го изговоря с тях и ще обясня какви притеснения имам.

Иначе не мисля, че може да се стигне до вариант да не работи. БГВ ще се топли на 45 градуса. Термопомпата ще върти топлоносител с 10 градуса отгоре за да компенсира малката серпентина. Но КОП-а ще падне. Не много, но ще падне. Пък с тези системи борбата е за всеки градус, та си е проблем...
LazarGanev - "Велик майстор"
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... ni-sistemi
Колкото по-голяма серпентина, толкова по-икономична работа на ТП
Не да им споделяш притесненията си, ами вземаш един черпак и бой, бой, бой по канчето, накрая един шут отзад! Това са хора без всякаква теоретична подготовка, без всякакъв опит! Видяла жабата, че подковават вола, та вдигнала и тя крак :lol: . С чужда пита помен ще правят, с чуждите пари ще се учат на занаят на принципа проба/грешка!
Последна промяна от LazarGanev на ср юли 06, 2022 11:27 pm, променено общо 1 път.
ср юли 06, 2022 10:02 pmbrum написа:
...
И за коня и каруцата - нищо не съм вързал аз. Намерих си хора дето това работят и те ми предложиха решение с тези компоненти. Утре ще го изговоря с тях и ще обясня какви притеснения имам.
...
Е, намерил си хора, пък...?! Що чиниш тука? Мигар притеснения от тях си имал?!
Или получи нови притеснения, от тук?!
Надолу все пак си възвърнал увереност, ама ясно е, че е привидна.
"Ясно е, че не ти е ясно"край на цитата, но поне не вдигай напразно гребена, а се вслушай!
Нека отлежи, помисли, то си е за теб!
brum - майстор
ср юли 06, 2022 11:10 pmLazarGanev написа:
Колкото по-голяма серпентина, толкова по-икономична работа на ТП
Съгласих се. За бойлера същото ли важи като за малките стенни бойлери - че неръждаемият е почти вечен, а емайлираният протича 3 пъти докато е в гаранция? Или по-ниските температури и липсата на подгряване с ток по някакъв начин правят този проблем по-слабо изразен?

А сега на другият въпрос - газовият котел и подаването му на подгрята вода. Там какви проблеми да очаквам? Според спецификациите може да модулира с минимална мощност от 2.8kW. Потенциален проблем виждам ако влиза вода на 42, той трябва да подгрее до 45, а в същото време дебита е малък. Тогава очаквам да прегрее и ще почне да цикли в on/off режим.

Други проблеми има ли?
Утре, ако се сетя и ако още ми е на акъл, специално за теб, отново за Шопа и още няколко, ще кача доказателства за емайлирано изделие от 2007г, което още работи у дома.
Умен човек си. Нареди си чакрите, погледай данните на коя да е ТП, после почети за хибридна ТП и опитай да нагласиш някак нещата така, че да вършат работата която очакваш!
Или остави на Специалист...ама пък кой да е той?!
Трудна работа, когато трябва да разчиташ някому, а толкова терзания...

Абе какви ги мислиш- подавани 42 от ТП, а ГК да доподгрява до 45?!!
brum - майстор
За БГВ става дума. Давам примерен сценарии дето БГВ-то е на 42C, минава през кръга за БГВ на бойлера, а той е нагласен на 45C. Тогава 2.8-то киловата ще са много и ще прегрее водата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Добавяне на термопомпа към система с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: