• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
@brum,

ще има ли вариант ТП да не работи за отопление, а само за БГВ?
Ако да, може да имаш проблеми заради малък топлообмен

Серпентината на бойлера няма да може да отдаде достатъчно количество топлина и ТП ще изключва.
Ако БГВ и отопление ще се използват винаги съвместно-няма проблеми.

И накрая, при тези цени на газ и нощен ток според мен по-изгодно ще ти е доподгряването от 35 на 40 гр да е с ел.нагревателя на бойлера нощно време.

При мен БГВ е с последователно подгряване по следният ред: слънце-ТП-ел.нагревател.

Ел. нагревателя през изминалата зима не се е включвал нито веднъж, защото ТП има предкондензатор, който загрява БГВ до 60 гр, като Т за отопление е 35 гр. В преходните сезони, когато ТП се включва рядко и не успява да загрее количеството вода, но тогава слънцето е повече и системата се самобалансира:-)
brum - майстор
ср юли 06, 2022 7:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
но....с фотоволтаиците ко стана?
Подпряни са на стената на гаража още. Като ги кача на покрива и подкарам системата ще пиша. Ред не е оставало. Инвертора е купен, кабела е прекаран през гаража, таблото е наредено с energy meter-а им, но и то седи в кашона все още.
ср юли 06, 2022 7:58 pmшоп написа:
@brum,

ще има ли вариант ТП да не работи за отопление, а само за БГВ?
Да. Надявам се минималната мощност да е ниска. Не са я написали по спецификациите. Пример е лятно време. Там отопление няма. И термопомпата е с трипътен вентил на изхода. Като минава в подгряване на БГВ си сменя градусите и превключва да върти през серпентината на бойлера. Или поне такива са ми разбиранията. Та не я виждам как ще топли и подовот, и бойлера едновременно...

Лазаре, ако тези схеми не работят, моля те, кажи една дето работи. Ама такава, че да има БГВ подгрявана през термопомпата.
Последна промяна от brum на ср юли 06, 2022 8:15 pm, променено общо 1 път.
ср юли 06, 2022 8:07 pmbrum написа:
Губиш.
За момент се замислих над мнението на Шопа, но ако никой от вас не Му прати бутилка, аз ще го сторя!
Извинявам се, че се намесих "неползотворно"!
Очаквам развръзката с нетърпение, като държа да уточня- не желая проблеми и усложнения. Пожелавам здрав разум и успех!
LazarGanev - "Велик майстор"
ср юли 06, 2022 8:07 pmbrum написа:
Лазаре, ако тези схеми не работят, моля те, кажи една дето работи.
Гарантирам ти, че няма да работят. Една работеща, нискобюджетна ти дадох, но понеже виждам, че гледаш към високите бюджети, ей ти още един вариант със същия бюджет, в който си се прицелил, но много по-надежден, много по-комфортен, много по-изчистен визуално:
https://tesy.bg/produkti/termodinamichn ... loobmennik
brum - майстор
Ъх, мамка му! Ще търся спецификации на серпентината и ще проверя нещата по сметки. Ако не работи ще е голямо дърво. А Елдом даже в модела са му писали, че бил подходящ за термопомпа, щото серпентината била с голяма площ.

Лазаре, всъщност серпентината ли е проблема? Защото няма да може да отдава достатъчно топлина ли?
Джак Д.-Еконт-Лазар. В неделя гледахме другия филм - Чемадан-Вакзал-Масква :-D
brum - майстор
Лазаре, ако е такава работата направо пусни IBAN и ще ти пратя пари за джак.

Иначе извадих спецификации на серпентината (1.28m2 е серпентината). Ама не ги разбирам за сега. Ще почета да видим дали ще станат ясни коя за какво е.
Прикачен файл:
specs.png
specs.png (54.95 KиБ) Видяна 398 пъти

Има даден и следният детайл:
1. Всички стойности на параметрите в таблицата са приблизителни.
2. Декларираните стойности на коефициента NL са определени по стандарт DIN 4708 при следните условия:
– Температура на водата, постъпваща на входа на топлообменника на уреда – 80 °C.
– Температура на студената вода, постъпваща в уреда – 10 °C.
– Температура на загряване на водата в уреда – 60 °C.
3. Времето за загряване с ел. нагревател е за реалната вместимост.
Забележка : Трансформиране на коефициента на производителност при различните температури на водата в
резервоара:
– 65 °C – 1,0*NL
– 55 °C – 0,75*NL
– 50 °C – 0,55*NL
– 45 °C – 0,3*NL
nork - специалист
ср юли 06, 2022 4:38 pmbrum написа:
.

Котела е Immergas Victrix major 28 tt.

Термопомпата е LG Therma V Split HU091MR.U44 / HN091MR.NK5 .

Т.е. последователното свързване на обемният бойлер и котела изглежда като удачно решение. Зимно време имам опция да държа термопомпата на ниска температура за висок КОП и да доподгрявам последните 10-15 градуса с котела.
Виж сега...... Хайде спри да мислиш тъпотии, обади се отново и питай как и с каква хибридна ТП ще ти сменят котела :!:
Имергас поне имат такива и по спомен из чужди сайтове ги хвалят доста :mrgreen:
brum - майстор
Термопомпата е вече при мен. За смяна не мисля, че има опция. Тези дето се захванаха с цялото нещо се надявам да помислят как да заработи цялото нещо.

За спецификациите горе-долу ги разбрах. При подавана вода на 80 градуса през серпентината, дебит 17л/мин ще загрее от 10 до 60 градуса за 35 минути.

При 300л вода това са около 17.5kWh енергия. Средна мощност излиза около 30kW при дебит 17л/мин и dT 45C. Ако смъкнем dT на 5C, то мощността би трябвало да е 3.3kW при 17л/мин. Изглежда като мощност при която 9kW термопомпа трябва да може да работи.

Остава да видя тази термопомпа при каква минимална мощност работи. Това за сега по спецификациите не съм го виждал.
Последна промяна от brum на ср юли 06, 2022 9:32 pm, променено общо 1 път.
Човек, забрави, че с тази серпентина ще направиш нещо. Първо с този смешен размер 3/4" (истинските нискотемпературни бойлери са със серпентина поне 1" или 1 1/4") и второ с тази смешна площ - истинските са с поне 2-3 пъти по-големи серпентини. Това си е соларен бойлер, то си го пише. Мицубиши например имат изискване за 3м2 серпентина, иначе няма гаранция
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Добавяне на термопомпа към система с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: