ср яну 24, 2024 10:12 pmivanovbg написа: Да питам и аз за водните термопомпи. Имам сондаж, 42м дълбок. Водата е с температура 11,5-12⁰. Какъв дебит ми трябва за десетина киловата? Къде се връща водата, че ако трябва друг сондаж май не се рентира. В същия сондаж не става ли?Не става в същият сондаж. Ще го замразиш за няколко часа.
За 10 киловата обща топлинна мощност ще ти трябва около 1м3 вода. Като и свалиш Т от 12 на 4 гр да кажем ще получиш 9,28 киловата + 1 и нещо киловата от компресора.
42м е сондажа, на колко метра е динамичното ниво на водата?
Питам, защото ако трябва да изпомпваш вода от 42м си на ръба да не ти е е ефективна ТП. Компресора ще харчи 1,5 киловата, а сондажнат 750 вата и нагоре.
Връщането на водата трябва да е на разтояние над 15 м от сондажа. То може да бъде сондаж, попивно поле, дере, река и т.н.
Идеалният случай е ако теглиш от 42 метра свободният край на връщащата вода и той да е на 40-42м. Тогава енергията на връщашата вода подпомага изпомпването и помпата едва ли не работи само за хидравличните загуби в тръбопроводи и топлообменици.