Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
То ако много се рентираше, въздушните щяха да са екзотика.
шоп - майстор
ср яну 24, 2024 10:12 pmivanovbg написа:
Да питам и аз за водните термопомпи. Имам сондаж, 42м дълбок. Водата е с температура 11,5-12⁰. Какъв дебит ми трябва за десетина киловата? Къде се връща водата, че ако трябва друг сондаж май не се рентира. В същия сондаж не става ли?
Не става в същият сондаж. Ще го замразиш за няколко часа.
За 10 киловата обща топлинна мощност ще ти трябва около 1м3 вода. Като и свалиш Т от 12 на 4 гр да кажем ще получиш 9,28 киловата + 1 и нещо киловата от компресора.

42м е сондажа, на колко метра е динамичното ниво на водата?
Питам, защото ако трябва да изпомпваш вода от 42м си на ръба да не ти е е ефективна ТП. Компресора ще харчи 1,5 киловата, а сондажнат 750 вата и нагоре.

Връщането на водата трябва да е на разтояние над 15 м от сондажа. То може да бъде сондаж, попивно поле, дере, река и т.н.
Идеалният случай е ако теглиш от 42 метра свободният край на връщащата вода и той да е на 40-42м. Тогава енергията на връщашата вода подпомага изпомпването и помпата едва ли не работи само за хидравличните загуби в тръбопроводи и топлообменици.
ivanovbg - майстор
Да, 750 вата ми е помпата. Дебита го имам, но нямам дере или река. Ще трябва или сондаж или в канализацията. Явно не си струва да се инвестира в това. В момента харча между чувал и половина и два пелети на ден.
kalin72 - майстор
1-1,5 чувала е добре, аз 2-3 чувала, но слънчогледови.
шоп - майстор
В канализацията е незаконно. Пък и е грехота да изхвърляш чиста вода.
Според почвата може да помислиш за попиващо поле.

Помисли го хубаво. Не бързай да се отказваш. Това е най-икономичното отопление. За 4-5000 лв има отлични ТП вода вода, даже с дехуперхийтър, с който ще имаш и БГВ с 60 градуса.
ivanovbg - майстор
чет яну 25, 2024 8:50 amшоп написа:
В канализацията е незаконно. Пък и е грехота да изхвърляш чиста вода.
Според почвата може да помислиш за попиващо поле.

Помисли го хубаво. Не бързай да се отказваш. Това е най-икономичното отопление. За 4-5000 лв има отлични ТП вода вода, даже с дехуперхийтър, с който ще имаш и БГВ с 60 градуса.
Тръбата ми е 3/4 и като разработвахме сондажа го бях забравил включен цял ден. Като се прибрахме целия двор джвакаше. С поливно поле не става, почвата е прекалено глинеста.

Калине, аз съм с брезнишките още от лятото, но сина е с трънските и май са по добри и по евтини. На 510 лв тона му докараха миналата седмица. Иначе пробвах слънчогледови есента, бях взел 2чувалчета за проба и само ми омазаха камината. Алфа плам не работи май със слънчогледови.
kalin72 - майстор
Е да, слънчогледови пелети само в горелка, която ги гори безпроблемно, за камини изобщо не стават.
Инак брезнишките дървесни пелети на "Пелетисимо" на изхода за трън отдавна не са качествени, както бяха в началото на производството им.

Аз също имам кладенец, 5 метра дълбок, водно огледало в момента е на 1 метър от повърхността на земята. И го мислих, ама се отказах от ТП вода-вода.
bobivg - специалист
При термопомпите с r290 не е проблем да изкарат вода с висока температура при много отрицателни температури. Разбира се винаги е по-ефективно да се работи с по-ниска температура.
Като сравнявам данните за COP с R32 ми се струва, че са по-зле при положителни температури.
Тази е 14kW.
Изображение

Друга марка 12kW
Изображение
Детето - специалист
ср яну 24, 2024 5:44 pmgardenER-- написа:
Ти използваш ли ТП? Ако да, как се държеше помпата тези два дни, след като бяха такива температури?
Също така се чудя дали няма да е по-удачно да купя 16кв, а не 12ката на Спрсън? Ще се радвам Лазар да се включи. :)[/size]
При мен вътрешното тяло разполага с 2kW нагревател, задал съм да се включва при -5*С защото виждам, че помпата започва да работи натоварено за да постигне това което съм задал. По добре да харча още 2kW от колкото да мъча машина за доста пари. Затова съм монтирал и 4.5kW нагревател в буфера, но още не намирам време да го подвържа и той да се включва когато има нужда.
Нямаше драми през дните с отрицателни температури при мен, помпата се справи.
Обмислях и варианта с газово котле което да помага ако се налага, но нямам разрешение от жената :-D
Според мен по мощната ТП ще работи по добре при температурите които искаш и като цяло. Единственият проблем който би се получил според мен е ако не може да се "намали" и започне да цикли когато с лекота достига зададеното. Това е мое мнение като не специалист, ако е грешно нека ме поправят колегите.

Тема "ТП Елтерм и SPRSUN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: