Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gardenER-- - специалист
Шопе, здравей! Жив и здрав да си дълги години! :)
То тези минусови температури няма да са по цял месец, даже и за това не обмислям продажбата на котлето с горелката, за да може като застудее за повече време, да се включва горелката в действие.
Иначе има ли опция този нагревател да бъде подменен с друг, по-голям, за да успеем поне спокойно да държим 50-52-55 градуса?
Не съм фен на вентилаторите, не обичам подобен шум, а предполагам конвекторите ще направят точно това. Относно радиаторите, когато са били монтирани бях поискал да бъдат завишени, така че мисля, че дори и 50 градуса на водата да се държи, няма да има проблем вътре да бъде 23-24 градуса. А вече тръбната разводка не мога да я коментирам, повечето тръби са ф20 с алуминиева вложка, идея си нямам.
ivanovbg - майстор
И ние със сина ги разглеждахме. Принципно ТП моноблок според мен са по добри. Дават по висока температура на водата защото пътя на фреона е много по къс. Много лесни за монтаж са и не е проблем да си ги вържеш сам. Връзваш им вода, ток и си в джаза. Трябва само антизамръзващ клапан да им се сложи, че ако спре тока за по дълго време и температурите са отрицателни да не замръзне и спука топлообменника. Много лесно се интегрират и заменят дори с печка на дърва.
gardenER-- - специалист
ср яну 24, 2024 5:24 pmivanovbg написа:
И ние със сина ги разглеждахме. Принципно ТП моноблок според мен са по добри. Дават по висока температура на водата защото пътя на фреона е много по къс. Много лесни за монтаж са и не е проблем да си ги вържеш сам. Връзваш им вода, ток и си в джаза. Трябва само антизамръзващ клапан да им се сложи, че ако спре тока за по дълго време и температурите са отрицателни да не замръзне и спука топлообменника. Много лесно се интегрират и заменят дори с печка на дърва.

Здравей.
Да, от прочетеното и аз установих, че е по-добре от сплит системата, но пък тя спестява пропилен-гликола, не че е нещо, което ще се плаща всяка година де, но и аз стигнах до решението, че ще е моно, вместо сплит. Едно, че няма къде вътре да я държа, друго, че и от прочетеното се спрях от само-себе си на моноблока.
Ти използваш ли ТП? Ако да, как се държеше помпата тези два дни, след като бяха такива температури?
Също така се чудя дали няма да е по-удачно да купя 16кв, а не 12ката на Спрсън? Ще се радвам Лазар да се включи. :)
ivanovbg - майстор
Не ползвам. Тока не е наред, пада до 200в и казаха, че ще е проблем, иначе е предвидена инсталацията. Отделно и не смогнахме тази година с изолацията. Та сме на пелети. Отделно и май се поотказахме вече. Тока ще го дигат, а в момента пелетите са на сметка. Моя комшия сложи термопомпа. Топли като мен два етажа с радиатори и от нова година до сега е на 600лв, а аз тон няма как да изгоря. Тона го взимам на 510лв. В Брезни съм и нощем е около -15.
шоп - майстор
ср яну 24, 2024 5:23 pmgardenER-- написа:
Иначе има ли опция този нагревател да бъде подменен с друг, по-голям, за да успеем поне спокойно да държим 50-52-55 градуса?
Може да монтираш колкото искаш мощен нагревател. Стига инсталацията ти да издържи. Предполагам е резбови нагревател монтиран в буфера, който да подпомага дефростите и когато ТП не смогва.
Не се ли обезсмисля упражнението?
КОПа паднал на 2, наревател с КОП 1!!!
При КОП 1.5, има ли смисъл да изнасилваме оборудване за хиляди пари?
На пелетарника му е все едно лято ли е или зима.
Мога да "кажа" на хибридната си ТП инсталация да включи конденнзното котле при -15, но предпочитам това да се случва при -2-0 градуса.
В по сухият, брезнишки климат, вероятно бих свали изискването с градус-два.
Това за посочените машини. Истинска машина бих ползвал до -5-7 да речем, но не по надолу.
brum - майстор
Съгласен съм с Трифон. Моята ТП работи над -8. При -8 и по-малко минавам на газ. Цените почти се изравняват за газ/ток в тая ситуация - средният КОП (с включени дефрости) отива към 2.2-2.3.
Еднаква ТП, при Иванов и Калин, би трявало да се настрои по коренно различен начин, предвид цената на твърдото гориво което ползват.
Квалитентна машина, с достатъчно умен контролер, може да прецени кога да включи пелетарника или газовеца, за да съхрани компресора и финикийците.
шоп - майстор
@gardenER--
нямаш ли в двора сондаж?
Една ТП вода вода и ще забравиш градуси навън, дефрости и нагреватели.
Дали е + 7 или - 27 градуса навън ТП ще работи с един и същи КОП
ivanovbg - майстор
ср яну 24, 2024 8:14 pmшоп написа:
@gardenER--
нямаш ли в двора сондаж?
Една ТП вода вода и ще забравиш градуси навън, дефрости и нагреватели.
Дали е + 7 или - 27 градуса навън ТП ще работи с един и същи КОП
Да питам и аз за водните термопомпи. Имам сондаж, 42м дълбок. Водата е с температура 11,5-12⁰. Какъв дебит ми трябва за десетина киловата? Къде се връща водата, че ако трябва друг сондаж май не се рентира. В същия сондаж не става ли?

Тема "ТП Елтерм и SPRSUN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: