Най - вълнуващия въпрос зимно време.
...и ще се почисти малко по лесно.
Моят котел се изчисти напълно като хвана голям студ. От високата температура нагарът се изпича и пада на люспи.

- какви пелети се ползват?
- трипътния вентил на колко градуса е? Да се провери дали работи! Възможно е да е останал отворен или да е заседнало нещо, което го блокира (по малко вероятно, но...).
Проверката е лесна, извършва се по....мануален способ, хаха.
Като запали котела, входящата в него тръба трябва да покачва температурата си заедно с изходящата. Ако трипътният работи на 60гр., то при 61-62 на изхода, на входа трябва да са ок. 60.
Ако долу е студена/хладка, явно пропуска от към радиаторите.
Колкото по топла/с малки топлозагуби е къщата и особено при преоразмерени радиатори, температурата на връщащата се към котела вода е с по ниска температура- радиаторите са по хладни.
При повреден вентил лесно ще се хване.
Един преглед-обслужване не е излишен. Дано има кранове около него и помпата!
Според мен, той е причина за креозота, но да видим.
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 7:44 amТрифон П.Трифонов написа:
Ок. Станалото- станало.
По късно ще смятам, ако измериш капацитета на шнека.
- вадиш маркуча от горелката и го пускаш в някаква съдинка- кофа, празен чувал от пелети...
- вадиш двата кабела- на шнека и захранващия, и ги мушкаш един в друг, при запълнен голям шнек, естествено.
- засичаш време от точно 6 минути.
- претегляш изсипаните в съдинката пелети, с точност поне до десета от килограм.
- умножаваш по 10. Получената стойност е капацитетът на шнека за час.
Тя ми е нужна, за да смятам. Може и услужлив колега, че последно време само аз си упражнявам краснописа.

Андииии, нямам таблиците бре! Който има да помага......и да ми прати една, докат си ремонтирам моята!

Съобразно индивидуалните предпочитания за комфорт и условия на ползване, ще дам и примерни настройки.
Дано стане днес, че от следобеда времето ми става предекспедиционно!

пп. Какви пелети се ползват? Калоричност?
Температурата я увеличи на 80. Нищо, че е топло навън, инак няма да се почисти тоя нагар, а и дават застудяване сякаш.
Здравей! Измерих количеството пелети за 6 мин. с хронометър и за 6 мин шнека ми пуска 1,815 кг. х 10 ще рече, че за час пуска 18,15 кг.
Капацитета е доста малък. Авно, щом ти стига, къщата е доста топла- с малки топлозагуби.
Мощност 3 я смятам 11.6 киловата на час!!!

пп. Р2- 6.6
Р1- 3.3!!!
Ужас!!! От Грейко е обявена минимална мощност 5 киловата, което наистина е с много компромиси.
Нали, все пак, потребителЯт разчита на модулация, която да му регулира температурата в домът?!

Въпреки обявената калоричност, не допускам реал лно от клограм пелети да се усвоят повече от 4 киловата. Дори някой ги беше смятал ок 3.5, но аз смятам 4.
Мисля Анди беше.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср фев 14, 2024 3:38 pm, променено общо 1 път.
isb - напреднал
Извинявам се пропуснах за пелетите! Те са иглолистни на Захир Етрополе Wood pellets и са с калоричност 5 KW/kg
А аз, в бързината, съм допуснал груба грешка при пресмятането, която веднага поправям.
Препоръчани стойности на трите мощности;
Р3- 11с, цикъл- 45, вентилатор- по собствена преценка, отговаря на мощност 18.2 клвтч.
Р2- 6.1с, --------------------------------------------------------------------------------- 10.0 клвтч.
Р1- 3.7с, -------------------------------------------------------------------------------- 6.1 клвтч.
Поддържнето да се изключи!
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 3:35 pmТрифон П.Трифонов написа:
А аз, в бързината, съм допуснал груба грешка при пресмятането, която веднага поправям.
Препоръчани стойности на трите мощности;
Р3- 11с, цикъл- 45, вентилатор- по собствена преценка, отговаря на мощност 18.2 клвтч.
Р2- 6.1с, --------------------------------------------------------------------------------- 10.0 клвтч.
Р1- 3.7с, -------------------------------------------------------------------------------- 6.1 клвтч.
Поддържнето да се изключи!
Може ли да ми кажеш първоначалното пълнене на какви секунди да го направя и осветеността каква да бъде 90/10 и 10/90 или други параметри. Благодаря
Ако пали леко, от първи опит, първоначлното зареждане го остави така!
Може да погледнеш купчинката в главата преди палене. Върхът ѝ да е с ок сантиметър по високо от запалката. Това на изчистена горелка.
Капацитет на шнека е добре да се измерва също след почистване.
През сезона бункерът и самият шнек събират прах и капацитетът спада. Аз корегирам с времената. Чистя само веднъж, в началото на сезон.
Осветеността е добре така.
isb - напреднал
ср фев 14, 2024 4:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако пали леко, от първи опит, първоначлното зареждане го остави така!
Може да погледнеш купчинката в главата преди палене. Върхът ѝ да е с ок сантиметър по високо от запалката. Това на изчистена горелка.
Капацитет на шнека е добре да се измерва също след почистване.
През сезона бункерът и самият шнек събират прах и капацитетът спада. Аз корегирам с времената. Чистя само веднъж, в началото на сезон.
Осветеността е добре така.
Колега много ти благодаря за съвета и компетентното мнение! Ще направя настройките, които препоръча и пак ще пиша. Благодаря!
....и писа, .иса,..са, ...а, аааа!!!

Все едно, обикновено се тъй става. Бил е тук на 18ти късно вечерта, сигурно по друга работа.

Новите настройки не са оправили нещата.
Според мен трипътният антикондензен е повреден, поради което в котела постоянно постъпва студена вода. Това охлажда горивната камера- предпоставка за конденз=неефективно горене, саждите от което полепват по влажните стени.
Вероятно къщата му е топла, а разходът не го бърка, понеже е сравнително поносим.

Тема "Котел Грейко 20кв. и горелка Грейко 20 кв." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: