Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет яну 17, 2019 1:52 pmnelim написа:
чет яну 17, 2019 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср яну 16, 2019 8:20 pmDesislav555 написа:
Здравейте! Като бъдещ собственик на камина еко спар искам да попитам за съвет.Коя точно камина ще ми е необходима (алба b18 или минима b 12)за 4 стай + баня с общо 55 глидери на 50см. бойлер 80л и един вентилаторен конвектор около 6кв.
Ще ви бъда много благодаре за информация.
Малката.
Все пак, апартамент ли е, къща, колко квадратни /кубически/ метра е жилището, има ли топлоизолация?
И къде се намира.. аз взех голямата за гр. Пловдив и съм я намалил супер много, даже сега в студеното време ми идва мощна, никога не ми се е налагало да я ползвам на последна степен и със заводските параметри. Просто климата в Пловдив е мек

Не знам дали с по-малката щеше да имам по-малък минимален разход, който определя разхода в голяма част от времето, вероятно да.
Апартамент в Казанлък на 1 етаж (панелка)
Около 80квт и 180-90кбм(3 стай по 12-13 квт,коридор около 10,баня с бойлер 80л и хол 20 квт)Сменена дограма и картон на две от стаи те с вата,външна изолация на двете северни стай 8см.
чет яну 17, 2019 2:45 pmDesislav555 написа:
...
Малката задължително или друга, с такава мощност.
На моменти и тя ще идва в повече.
Имам котел 20 киловата. На Нова година го натоварих повече, с греене на аналогично жилище, като квадратура, с по лоша изолация.
Изхарчи 45 кила пелети. Получавам 7,5 киловата за час средно.
zlatanov_1988 - помощник
чет яну 17, 2019 12:05 pmПотребител 1 написа:
чет яну 17, 2019 10:25 amzlatanov_1988 написа:
чет яну 17, 2019 6:55 amestzvetanov написа:

67 включва
68 изключва
Стойностите са в градуси
Помпата ли ??

Да.
Благодаря
чет яну 17, 2019 2:49 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет яну 17, 2019 2:45 pmDesislav555 написа:
...
Малката задължително или друга, с такава мощност.
На моменти и тя ще идва в повече.
Имам котел 20 киловата. На Нова година го натоварих повече, с греене на аналогично жилище, като квадратура, с по лоша изолация.
Изхарчи 45 кила пелети. Получавам 7,5 киловата за час средно.
Нещо не ми е ясно.Като си сметна консуматорите от 55 глидера имам 8 киловата,бойлера го слагам приблизително 3 киловата и водния конвектор 6 киловата,излиза някъде 17 киловата,а котел че то го дават 11 киловата на водната риза.Дали ще може да ги захрани и да е топло в стаите?Самия воден конвектор го дават 6 киловата излъчване при температура на водата 60 градуса, а дали консумира 6 киловата?
чет яну 17, 2019 4:52 pmDesislav555 написа:
...
Нещо не ми е ясно.Като си сметна консуматорите от 55 глидера имам 8 киловата,бойлера го слагам приблизително 3 киловата и водния конвектор 6 киловата,излиза някъде 17 киловата,а котел че то го дават 11 киловата на водната риза.Дали ще може да ги захрани и да е топло в стаите?Самия воден конвектор го дават 6 киловата излъчване при температура на водата 60 градуса, а дали консумира 6 киловата?
Сега сметни за 10 киловата само на час колко пелети ще хвърчат и на каква цена.
Ако и тогава не ти стане ясно, при все, че съм ти дал пример...?!!
Айде тогава, че да е нагледно.
Да речем 2 кила качествени пелети Х 5 киловата правят 10 киловата.
2 кила Х 24часа са 48 кила.
Да ги сложим 3 чувала Х 5лв само.
15 лева на денонощие Х 30 дни = 450 лв.
Смятам все надолу и в твоя полза, че да не скъсаш ремък.
Днес къщата ми е имала средно нужда от отопление ок. 5,5 клвт/ч.
Това прави мааалко над 2 чувала. Моят чувал струва 3лв. Ако беше по скъп, никого нямаше да питам как да намаля разхода, а щях да харча за топлоизолация.

Повече от 12 киловатовата Минима не ти трябват.
чет яну 17, 2019 5:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Това прави мааалко над 2 чувала. Моят чувал струва 3лв. Ако беше по скъп, никого нямаше да питам как да намаля разхода, а щях да харча за топлоизолация.

Благодаря за информацията!
Потребител 1 - напреднал
На колко време трябва да се сменят силиконовите уплатнения на кюнците?
burner - специалист
чет яну 17, 2019 7:00 pmПотребител 1 написа:
Това се проверява с индикаторно действие. То представлява плъзгане на показалеца върху най-близката до камината плоскост. При съмнение за достоверността на теста, същият се повтаря с чист парцал.
чет яну 17, 2019 9:32 pmburner написа:
чет яну 17, 2019 7:00 pmПотребител 1 написа:
Това се проверява с индикаторно действие. То представлява плъзгане на показалеца върху най-близката до камината плоскост. При съмнение за достоверността на теста, същият се повтаря с чист парцал.
А различава ли се този прах от домашния?
В кухнята нямам никаква печка, освен електрическата, но всеки ден отлагам почистването на прахта. Нямам и уплътнения, които да сменя.
Според мен, тези уплътнения.......абе бих ги сменил само ако се запалят саждите в тях, примерно. Чел съм, че издържат до малко под 300 градуса. Инак защо?

С чист парцал? Ти калашник чистил ли си? И как се проверява, знаеш ли?
sstenly1 - специалист
чет яну 17, 2019 5:16 pmDesislav555 написа:
чет яну 17, 2019 5:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
...

Благодаря за информацията!
Въпроса на колегата е коя пасва на инсталираните радиатори и бойлер,а не коя ще му гори по-малко.
В Казанлък си ладничко :wink:

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: