Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
да си вземе и 25киловата ако иска, моето мнение е че няма да има нужда.

Да, 5 дни в годината може и да се наложи да използва пълния капацитет на радиаторите и конвектора, ама през целия останал отоплителен сезон ще му идва мощна и ще се чуди какво да прави...

Аз досега не съм прочел някой да му идва слаба камината, всички са с преоразмерени системи.
Даже и да му дойде на някой слаба камината - пак казвам - сигурно ще е макс 5 дни в годината, ми - ще ѝ помогне с нещо и няма да остане на студено :)
Какво е това масово презапасяване? Климата в последните 10г е съвсем различен..
пет яну 18, 2019 11:00 pmnelim написа:
да си вземе и 25киловата ако иска, моето мнение е че няма да има нужда.

Да, 5 дни в годината може и да се наложи да използва пълния капацитет на радиаторите и конвектора, ама през целия останал отоплителен сезон ще му идва мощна и ще се чуди какво да прави...

Аз досега не съм прочел някой да му идва слаба камината, всички са с преоразмерени системи.
Даже и да му дойде на някой слаба камината - пак казвам - сигурно ще е макс 5 дни в годината, ми - ще ѝ помогне с нещо и няма да остане на студено :)
Какво е това масово презапасяване? Климата в последните 10г е съвсем различен..

Незнам,все още се колебая между минима Б или алба Б.Реално ще имам 12-13kw от консуматорите(три стай + коридор и баня) които ще се ползват сутрин за по 2-3 часа и вечер за по 6-7 часа + 3kw бойлер.Радиатора в другата стая ще се пуска много рядка.
Незнам,все още се колебая между минима Б или алба Б.Реално ще имам 12-13kw от консуматорите(три стай + коридор и баня) които ще се ползват сутрин за по 2-3 часа и вечер за по 6-7 часа + 3kw бойлер.Радиатора в другата стая ще се пуска много рядка.
nelim - специалист
съб яну 19, 2019 2:08 pmDesislav555 написа:
и аз като теб се чудих и от магазина ме навиха за Алба Б, 2 години я ползвам и не мисля че ми беше нужна, никога не ми се е налагало да я ползвам над 3 степен, отделно я спъвам с параметрите на Минима, че и отдолу ;)
нед яну 20, 2019 12:31 pmnelim написа:
и аз като теб се чудих и от магазина ме навиха за Алба Б, 2 години я ползвам и не мисля че ми беше нужна, никога не ми се е налагало да я ползвам над 3 степен, отделно я спъвам с параметрите на Минима, че и отдолу ;)
Колко квадрата жилище отопляваш и с какви консуматори?
nelim - специалист
нед яну 20, 2019 12:39 pmDesislav555 написа:
гр. Пловдив

бойлер 80л
20 глидера Н350 (тези са в таванска стая която не се ползва за момента)
20 глидера Н500
2 лири за баня (ползва се само едната лира)
32 глидера Н600
2 глидера Н1200
навсякъде е с термоглави, без лирата в банята
жилището е къща без изолация на 2 етажа, двоен стъклопакет ПВЦ дограма, стаите са с изложение север-изток
отоплявам около 90кв от 110

Миналата година започнах на 25 септ и разхода е следния: Сеп 3, Окт 15, Ноем 32, Дек 42, Яну - 45, Фев 37, Мар 34
тогава още не беше вързан бойлера, а и явно дек и януари са били по-топли от тази :)
Тази година:
От края на декември до към 15 януари си гореше стабилно по 2 торби на ден.
Сезона го започнах на 27 септ.
Разхода до тук е Септ - 2 торби, Окт - 12, Ноем - 28, Дек - 50, Януари засега съм на 38, като сега времето се затопли и разхода падна доста.
Параметрите са:
пелети: 10 - 11, 18 - 40
въздух: 24 - 90, 28 - 125
Вкъщи има 24ч хора - жена ми и две малки деца, камината гори 24/7 когато е студено, в преходните месеци се гаси от стаен термостат в хола.

Убеден съм че разхода ще падне ако изолирам къщата, но нямам калкани и засега нямам средства за това,
пък и дори да смъкна с 1 тон разхода, това са към 350лв на година, даже за 10г няма да събера достатъчно за изолация,
така че ще изчака още 2-3 години :)
Сигурно след изолация Алба-та ще идва още по-мощна, замислям се за термопомпа въздух-вода в преходните месеци с положителни дневни температури над 7гр.
foca - помощник
Камината е Алба 18 , сложих турболатори от арматура и газовете са с 20-30 гр. надолу , чудя се ако са от усукана шина , ще има ли разлика ? Кои са по-ефективни , някой има ли наблюдения?
пон яну 21, 2019 1:34 amnelim написа:
нед яну 20, 2019 12:39 pmDesislav555 написа:

гр. Пловдив

бойлер 80л
20 глидера Н350 (тези са в таванска стая която не се ползва за момента)
20 глидера Н500
2 лири за баня (ползва се само едната лира)
32 глидера Н600
2 глидера Н1200
навсякъде е с термоглави, без лирата в банята
жилището е къща без изолация на 2 етажа, двоен стъклопакет ПВЦ дограма, стаите са с изложение север-изток
отоплявам около 90кв от 110

Миналата година започнах на 25 септ и разхода е следния: Сеп 3, Окт 15, Ноем 32, Дек 42, Яну - 45, Фев 37, Мар 34
тогава още не беше вързан бойлера, а и явно дек и януари са били по-топли от тази :)
Тази година:
От края на декември до към 15 януари си гореше стабилно по 2 торби на ден.
Сезона го започнах на 27 септ.
Разхода до тук е Септ - 2 торби, Окт - 12, Ноем - 28, Дек - 50, Януари засега съм на 38, като сега времето се затопли и разхода падна доста.
Параметрите са:
пелети: 10 - 11, 18 - 40
въздух: 24 - 90, 28 - 125
Вкъщи има 24ч хора - жена ми и две малки деца, камината гори 24/7 когато е студено, в преходните месеци се гаси от стаен термостат в хола.

Убеден съм че разхода ще падне ако изолирам къщата, но нямам калкани и засега нямам средства за това,
пък и дори да смъкна с 1 тон разхода, това са към 350лв на година, даже за 10г няма да събера достатъчно за изолация,
така че ще изчака още 2-3 години :)
Сигурно след изолация Алба-та ще идва още по-мощна, замислям се за термопомпа въздух-вода в преходните месеци с положителни дневни температури над 7гр.
Благодаря за информацията!
Реално на мена минима b ще ми е добре за 70кв.
нед яну 13, 2019 5:59 pmn_a написа:
И като пишеш въпроса няколко пъти какво ще стане?
Писал съм тук,за това че имам проблем и ако има някой компетентен да ми помогне...
Ако неможеш да ми помогнеш пътувай на някъде ...Може и 100 пъти да си задавам въпросите....
filmatoplo - майстор
Напиши настройките от 0 до 100 да ги коментират хората .

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: