• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Дали ток, газ, пелети, еднакво изгодно е! Защото производителите следят пазара и коригират цените, така че да не фалират и да ни оскубят възможно максимално. Себестойността няма толкова голямо значение, колкото се опитват да ни налъжат. Ако по някакво чудо паднат цените на газа, сигурен съм, че и цените на климатиците и пелетите ще паднат. Както и обратното. Всичко е въпрос на лични предпочитания.
LazarGanev - "Велик майстор"
Абсолютно прав си Christo :thumbs:
branko_d - специалист
LazarGanev написа:
Ами най-важната причина е, че този котел не е за 3 радиатора. Другата основна причина за високата сметка е, че сградата е нова, неотоплена, вероятно няма съседи, няма и изолация към съседите и така топлозагубите са големи.

да, аз съзнавам, че си прав до голяма степен, само имам комшия при идентична ситуация и плаща 2 по-малко и друг който е даже е с северозападно изложение (а с югоизточно) и има с 50% по ниска снимка. Как става това?
За колко радиатора е котлето?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами котела харчи толкова, колкото се ползва. Ако работи двойно по-малко време, ще направи двойно по-малка сметка. Ние не знаем колко се ползва при тебе и колко при него :wink:
branko_d - специалист
При положение, че с по-малко дете от моето и то се гледа целодневнно у дома си, не мисля, че разликата е голяма.
Здравейте!

И аз съм пред дилемата да се отплявам на газ.

Въпроса ми е има ли някой от вас, който преди да се е отплявал на въглища, а сега вече да се отплява на газ.
И да сподели преди на въглища харчих по .... тона въглища и дърва, а сега по .... куб. газ?

Иначе трудно можем да срвним къщите и отоплението. А вече е време да взема решение. Да купувам ли въглища или да инвестирам в газ.
VLADO66 - майстор
emmill написа:
Здравейте!

И аз съм пред дилемата да се отплявам на газ.

Въпроса ми е има ли някой от вас, който преди да се е отплявал на въглища, а сега вече да се отплява на газ.
И да сподели преди на въглища харчих по .... тона въглища и дърва, а сега по .... куб. газ?

Иначе трудно можем да срвним къщите и отоплението. А вече е време да взема решение. Да купувам ли въглища или да инвестирам в газ.
Можеш да направиш сравнение като включиш и първоначалната инвестиция http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm
доколкото разбирам разликата между отопление на въглища (436 лв) и отопление на газ (663 лв) е 52 %.
Няма обаче за пелети, за да съм сигурен във верността на таблицата. Един приятел тук в Монтана беше на въглища и харчеше около 4 т. на сезон (колкото и аз). Тази зима мина на пелети и изхачри 6 т. пелети.
Затова ми се иска, ако някой го е приложил ( но с газ) да каже. Тук се съмнявам, че има малко рекламен ефект. То и на сайта на Овергаз-запад има калкулатор но не му вярвам.

Никой ли от вас не минал от въглища на газ?
Stefak - напреднал
На мен лично за отопляема площ 300 кв. в къща газта вече втора година ми излезе по - евтино. Преди си горехме 11-13 тона въглища, което по средно 300 лева на тон си излиза над 3 000 лева. Сезон 2012 ми излезе 3 600 лева на газ, а този 3 000 лева. Но пък съм по скоро частен случай, защото инсталацията ми е стара, котела на въглища не беше подходящ и т.н. По принцип няма логика с газ да излиза по евтино, ако беше така кой ще се занимава с въглища.
Да ти явно си частен случай. Изхарчил си по-малко на газ отколкото на въглища.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: