Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така е колега -кръга за бойлер се взима преди 4 пътния вентил , затова в режим Лято затваря 4пътния вентил -захранване за бойлер се взима веднага на изхода на котела :wink: , ако бойлера ти е свързан като радиатор тогава е лошо .
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Radoslaw написа:
Ne си си чел упътването,почти всички контролери имат зимен летен,че даже пролетен и есенен режим.Със съвсем малък разход могат да поддържат битовата гореща вода.
Напротив, чел съм го, има 3 основни режима на работа "постоянен", "време" и "летен", но като го пусна на "летен" пак топли целия котел, но затваря напълно четири пътния вентил и върти само малкия кръг. Проблема е, че както вече писах котела не е добре термоизолиран и при тези температури навън гаража в който е монтиран става най-топлото помещение в цялата къща. Може би щеше да има полза, ако топли по-големи обеми вода. В горния пост съм го описал вече.

Аджеба ,Филма ти го каза,макар че нямам неговия опит,каква мощност ти е необходима да загрееш водара в котела и наколко литра вода ,които загряват чрез серпентината бойлера ,който би трябвало да ти е до котела,ако инсталацията ти е направена ,както трябва.
s_s1 - специалист
Прочетете и какво съм отговорил.

Днес в 18.53 стартирах котела.
В 19.00ч. запали. Външна темп.-7С, на помещението-гаража-15С, на водата в котела и на комина-също 15С.
В 19.40 ч. достигна 50С и помпата включи.

За 40 мин. работа трябва да е изгорил 2.5 кг. пелети, които струват 1 лв. Т.Е. вече съм изгорил 1 лв., а още не съм започнал да топля бойлера. Това са загубите на системата за които писах преди. Е от тук нататък бързо ще стопля бойлера, но при малка консумация на топла вода е по-евтино на ел. защото с 1 лв ще си купя 5 квч.
Radoslaw - специалист
Не е точно така.В режим на поддръжка ,ако на ден примерно са ти неоходими 10 kW на ток ,ще ти излезе 2 лв а с пелети 1 ,че и по малко и така нататък с ариметична ,геометрична прогресия ,както искаш.
vrangelov - специалист
s_s1 написа:
Така е за битово потребление, защото поне на моя котел термоизолацията не е добра и котела като работи най-топло е помещението в което е котела /това при външни температури по-ниски от -5С. За да стопля 80 л. вода в бойлера топля още 100 л. в котела и системата, заедно с още 300 кг. железа. Освен това 10-тина минути разпалва със запалка и вентилатори близо 1 кв., а после още 15-20 мин гори не икономично докато горелката влезе в оптимален режим.
А за серпентината на бойлера може и това зависи от серпентината. Пробвал съм 200 литромвия бойлер със стария котел на дърва Линг 25Д топли водата в реално време. Пускам бойлера да затопля от котела и при темп. 48С на бойлера започвам да пълня хидромасажна вана с обем около 47 л. без потопени в нея тела. Изкъпваме се общо за около 2 часа, като през това време почти не е спирана топлата вода, защото точим през преливника. Като излизам от банята поглеждам термометъра на бойлера, който показва близо 60С. Темп на котела беше 70-80С.

Според мен за големи консуматори като ресторанти, хотели и ХВП е оправдано, но за домашно ползване е все едно да стреляш по мишка с топ.

Благодаря за инфото за серпентината!

s_s1 написа:
Прочетете и какво съм отговорил.

Днес в 18.53 стартирах котела.
В 19.00ч. запали. Външна темп.-7С, на помещението-гаража-15С, на водата в котела и на комина-също 15С.
В 19.40 ч. достигна 50С и помпата включи.

За 40 мин. работа трябва да е изгорил 2.5 кг. пелети, които струват 1 лв. Т.Е. вече съм изгорил 1 лв., а още не съм започнал да топля бойлера. Това са загубите на системата за които писах преди. Е от тук нататък бързо ще стопля бойлера, но при малка консумация на топла вода е по-евтино на ел. защото с 1 лв ще си купя 5 квч.

Много ясно и просто е обяснено. Подкрепям!
krasen1 - специалист
Горя между 2и3кг. пелети.Паля котела на 20с,водата в бойлера е 25с.Като цена 90ст. с тока.Мисля че има сметка за 200л. бойлер.
s_s1 - специалист
@vrangelov: Обикновено в документацията на бойлерите е посочено колко киловата е серпентината и при каква температурна разлика е посоченото топлоотдаване. На някои пише и площ на серпентината.

Във връзка със снощния ми пост за времето за достигане на температурата на водата в котела, при която вкл. помпата: тази сутрин в 8.00 ч. изключих котела при темп. 61С. Довечера ще видя до колко се е охладила и за колко време ще влезе в работен режим.
rosso666 - специалист
Според мен е най добре през деня бойлера да се топли със слънчеви колектори,а само през нощта да се пуска котела .
vrangelov - специалист
s_s1 написа:
Обикновено в документацията на бойлерите е посочено колко киловата е серпентината и при каква температурна разлика е посоченото топлоотдаване.
Опитът от практиката е най-важен! Радвам се, че споделяш! В брошурите е посочена първоначалната мощност на серпентината, която веднага след пускането намалява, докато не достигне 0 при загрят бойлер. Това, дали бойлерът може да се използва на проточен принцип и какво се случва по време на такова ползване никъде не се споменава.

Извинявам се, че толкова се отклонявам от темата за пелетен котел!

Поздрави!
s_s1 - специалист
Снощи в 20.55 стартирах котела.
В 21.03 ч. запали. Външна темп.-9 С, на помещението-гаража-16 С, на водата в котела 18 С, и на комина-16 С.
В 21.40 ч. достигна 50С и помпата включи.

За 37 мин. работа може би е изгорил повече 2 кг. пелети. Това са загубите на системата за които писах преди. Тази енергия се е разсеяла в гаража, който топля по принуда и даже автомобил не вкарвам в него, защото котела не е добре термоизолиран и за времето от 08.00 часа сутринта, когато го изключих при темп 63С до 21 ч. вечерта темп е паднала от 63 С до 18 С и тези примерно 2 кг. пелети са ми необходими да "докарам" системата до работна темп.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: