• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
6osi6, с какви въглища си?
аз нямам проблеми, всичко става на пепел. Утре ако ми остане време и мога да снимам през една дупка в котела какво е горенето и пепелта.
n.ganev - майстор
Ааааааааа [-X . Така не мОе. Преди време бях обявен за чревоугодник, а сега се заформя форумен купон и аз научавам последен - АНАТЕМА! :prayer: Да Ви приседне дано, Да Ви секне глътката дано, Да Ви откраднат мезето дано, Да Ви удари люта зима дано, Да Ви срещне мечка на мост дано, Да Ви споходи пръдлив гост дано, Да Ви командва човек прост на висок пост дано и т.н. и т.н. ако се не обадите за банкетя, че Ви еВаам у пичувете Баси :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Па ако остана без паничка ще чуйте една клетва дето #-o един като иде на чуждо и не го дигне се ме сърби долнята част на гърба :lol:
6osi6 - майстор
шоп написа:
с какви въглища си...
С ломските. Става на пепел, обаче има и буци. Най-добре да мина на място да разменим по-два чувала за проба, да видя как ще работи и какви са ти настройките.
шоп - майстор
Става, но нека е да е между празниците или след новата година. Дотогава съм на разположение на жената...мъчи ме по моловете и по супермаркетите :x
Evgeniy - майстор
6osi6 написа:
Evgeniy, пращам утре две по Еконт, ако искаш.
Благодаря, няма нужда засега.
Смених чинията с купичка, че след като си изяде храната, кучето я захапва и си я заравя някъде из градината... Оттърсих си на чинии.

Между другото след всичките преподредби и опити да събера хола, антрето и трапезарията в гарсониерката на Sime-то, резултата е странен - по добро горене и по-бавно затопляне.
Може да му направя една пристройка пред вратата и да изнеса кутията пред него - добре изолирана и насочваща пламъка под скарата. Не знам дали си заслужава...

Прикачен файл

Sime-Hol-Antre.jpg
Sime-Hol-Antre.jpg (100.46 KиБ) Видяна 1593 пъти
6osi6 - майстор
С водна риза на кутията има смисъл. Да вкараш пламъкът под скарата, няма да има ефект, освен ползата да се изсипва там част от пепелта, при условие, че гориш слънчоглед.
Котел с кутия вади 82% КПД, без кутия 90%.
Прикачен файл:
DSCF3766.JPG
bobi65 - специалист
Evgeniy написа:
6osi6 написа:
Evgeniy, пращам утре две по Еконт, ако искаш.
Благодаря, няма нужда засега.
Смених чинията с купичка, че след като си изяде храната, кучето я захапва и си я заравя някъде из градината... Оттърсих си на чинии.

Между другото след всичките преподредби и опити да събера хола, антрето и трапезарията в гарсониерката на Sime-то, резултата е странен - по добро горене и по-бавно затопляне.
Може да му направя една пристройка пред вратата и да изнеса кутията пред него - добре изолирана и насочваща пламъка под скарата. Не знам дали си заслужава...
Евгени, днес 6osi6 ми беше на гости да добие впечатления от моята система и спомена за твоето мнение че Уж всичко е добро добро но топли по малко. Веднага не успях да усетя къде се къса нишката но след като се върнах по късно отново към въпроса се сетих какъв е отговора..
Обяснявам го така.. Нова подредба на мебелите.. ( И аз често го правя) Която е подобрила в някаква степен горивната камера.. Дигнала е примерно температурата или турболенцията което води до по добро изгаряне с по малко кислород.( защото има по пълноценна химическа реакция и не отлита кислород заради недобри условия да се свърже с атом въглерод).. защото лошо конструирани камери работят с висока ламбда стойност но всяка промяна която подобрява недостатъците води до нужда от по ниска ламбда . И при теб се е получило така .. Но за да си осребриш печалбата от по добре работещата камера трябва да си намалиш въздуха до ниво необходимо за новите условия.. В противен случай топлото е през комина и топлообмена е неефективен..
При мен след всяка стъпка която е водила до повишена ефективност на горивният процес се е повишавала ламбдата.. и е следвало намаляване на въздуха до желаната от мен ламбда .. 1.6 или 1.5. Това се отразява веднага и на температурата на газовете и те намаляват .. И в момента съм ги докарал между 65 -70 зависимост дали е чист или мръсен котела.
Това Прави в момента и Стоян който идва и той до мен.. вече удари 30 процента по добра ефективност и сваля въздухът като си запазва ламбда коефициента. Изобщо нещата са доста свързани и навързани.. Ако Стоян реши може да ви разкаже..

6osi6 също може да разкаже какви са му впечатленията .. Благодаря му за 3-те чинии който ми даде за си режа материал за опити и тестове
Evgeniy - майстор
Да, забелязах го това, но мисля, че облицоването на цялата горивна камера с керамика намалява контактната площ и това също е причина. Днес се опитах да вкарам вторичен въздух, като монтирах в тръбата и една термодвойка. Засмуква директно от оригиналната клапа, но не е в най тясното място на върха на пламъка, а 7-8 см. по-назад.

Прикачен файл

IMG_20161227_125054[1].jpg

Прикачен файл

IMG_20161227_125258[1].jpg

Прикачен файл

IMG_20161227_143225[1].jpg
bobi65 - специалист
Не си много прав, Ако под керамика имаш в предвид вермикулит то имаш до някаква степен изолирана част от топлообменика.. Но ако са шамотни тухлички или плочи имаш акумолиращ ефект и си ползващ топлообменика.. Аз ползвам шамотни тухли прилепени към стените и вермикулит по хоризонталите където обръщам пламъка.
Това с Вторичният въздух ще се получи но с малки подсказки..
- Това ти е опитен модел и след като стигнеш до вариант който работи добре го направи с неръждавейка тръба поне участъка който е около пламъка но на разстояние поне 5-6 см от пламъка
- мястото на вторичният въздух е в зоната на възстановявано на пламъка която е точно на средата между върхът и ядрото когато имаш правилна настройка на ламбда стойността и се подава перпендикулярно въздухът ( мястото на зоната на въстановяване на пламъка се мени). . Другият начин е да се подава успоредно на пламъка и в зоната където пламъка се разширява и е най широк там да се пресичат .. това е същата зона на възстановяване. Моят вторичен въздух е на вторият принцип..а да усетиш резултата и работи системата трябва да се гарантира бърза химична реакция.. иначе този кислород ще си отлита над 80 процента просто през комина и ще охлажда газовете.. За целта участъка от входа на тази тръбичка до другата която е надупчена с дюзи трябва де е тип серпентина или правоъгълна рамка която обикаля 1-2 пъти възможният обем , за да имаш дължина в която да се подгрява въздуха.. Направиш ли го така ще се наложи още да си намаляваш въздухът тъй като ламбда коефициента ще ти се е дигнал отново и да си си осребриш икономията от ефективен горивен процес.
Температурата която показваш 719 гр. е добра но целта ти трябва да е 900.. тогава се счита че са изпълнени условияа за 100 процентово изгаряне долната граница е 600 и е наччалото на този процес.
ще усетиш процеса и по количеството пепел.. ако започнеш да я измерваш примерно за 10 чувала изгоряло гориво сега и ако постигнеш 900 гр. пак за същото количество пелети пепелта ще е 2 пъти по малко... при разликата от 600 до 900 съотношението е 3 към 1.. Казвам това и от личен опит и изминал пътя на развитие стъпка по стъпка.

Прикачен файл

plamak-zona .png
Evgeniy - майстор
Благодаря ти, Боби за насоките. Как всъщност определяш къде е зоната на най широкия пламък?
При грейко нещата са малко по-особени както винаги... Там пламъкът е подковообразен и върви нагоре като разширяващ се конус. Мисля, че най широк е, когато стигне горните плочи. Те са на 18 см над кошницата на горелката. Там е и тръбата с отворите. Показанията на ламбдата са малко странни за грейкото - при най доброто горене показва липса на кислород, което ме провокира за вторичния въздух, но си прав, че трябва да е на точното място и загрят добре. Поне показанието на температурата в зоната на горене ще ми помогне да направя настройки на различните степени по максимална устойчива температура на горене. Че то при грейкото за да гори "уникално" и със самопочистване подковата трябва да е добре оформена и устойчива.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: