andy_forresite написа:И да спориш, същите хора пак ще си знаят тяхното и ще те убеждават как по-добре от теб знаят какво се случва в твоята къща.Анди чудното е ако се куплира малка горелка на котел който му трябват 30 килловата например а тя е 20 кво става в тоя случай а .И сметката ти е вярна до 20,8 кг на ден но горелката ми не работи 24 часа в големите студове работи 10,5 часа което ми е достатъчно да държи 20-24 гр.и тогава кое му е нереалното на разхода от около 2 кг.на час.
"От гледна точка на икономия, колкото по-малко работи горелката, толкова е по-нисък разхода". Вичи, я си помисли пак. Това ще е вярно само ако мощността е само една единствена. Една неизолирана къща губи топлината си за 1-1,5 часа. Когато стайният подаде сигнал за старт, цялата вода трябва да се доподгрява наново. От 65° ще стане примерно 48. Съпостави тази колосална по своята продължителност пауза с паузата у вас. Не във всички къщи са наляти 5-6 цифрени суми, така че и способността им да запазват топлината си е мноооого различна. Няма нищо смислено да се изпада в цикли спри-тръгни с почивка от 70-80 минути. След този час и половина горелката се разпалва на максималната си настроена мощност, която е например 4 кг/час. Докато загрее отново ще изгори 2,5 кг пелети. А ако не спира и гори с намалена мощност, ще може да работи на средно 1,67 кг/час за времето, през което е "реализирала икономия" от това че е в изчакване. Същите тези къщи по-трудно се и затоплят, така че и 2,5-3 часа да не работи, като запали, цялата икономия изчезва. Дори може да влезе в преразход от производство на ненужна за момента топлина - т.нар. динамична НЕефективност.
Ванката, какво чудно има в куплирането на 20 кв горелка с 34 кв котел? Това че ти си взел по-голяма от необходимата ти горелка не значи непременно, че другият човек е не е знаел каква да купи. Имаш 100 изолирани квадрата и 30 кв горелка. Питай когото искаш. Елементарна сметка: 2500 кг/120 дни отопление = 20,8 кг/ден. 20,8 делено на 24 часа = 868 грама на час среднодневен разход за целия сезон. Това го може не просто РБ20, а РБ10, каквато няма.
wankata7108 написа:
Анди чудното е ако се куплира малка горелка на котел който му трябват 30 килловата например а тя е 20 кво става в тоя случай а .И сметката ти е вярна до 20,8 кг на ден но горелката ми не работи 24 часа в големите студове работи 10,5 часа което ми е достатъчно да държи 20-24 гр.и тогава кое му е нереалното на разхода от около 2 кг.на час.
Малка горелка на голям котел не е чудно, а разумно. Голяма горелка на малък котел е просто неефективно.