Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
andy_forresite написа:
И да спориш, същите хора пак ще си знаят тяхното и ще те убеждават как по-добре от теб знаят какво се случва в твоята къща.

"От гледна точка на икономия, колкото по-малко работи горелката, толкова е по-нисък разхода". Вичи, я си помисли пак. Това ще е вярно само ако мощността е само една единствена. Една неизолирана къща губи топлината си за 1-1,5 часа. Когато стайният подаде сигнал за старт, цялата вода трябва да се доподгрява наново. От 65° ще стане примерно 48. Съпостави тази колосална по своята продължителност пауза с паузата у вас. Не във всички къщи са наляти 5-6 цифрени суми, така че и способността им да запазват топлината си е мноооого различна. Няма нищо смислено да се изпада в цикли спри-тръгни с почивка от 70-80 минути. След този час и половина горелката се разпалва на максималната си настроена мощност, която е например 4 кг/час. Докато загрее отново ще изгори 2,5 кг пелети. А ако не спира и гори с намалена мощност, ще може да работи на средно 1,67 кг/час за времето, през което е "реализирала икономия" от това че е в изчакване. Същите тези къщи по-трудно се и затоплят, така че и 2,5-3 часа да не работи, като запали, цялата икономия изчезва. Дори може да влезе в преразход от производство на ненужна за момента топлина - т.нар. динамична НЕефективност.

Ванката, какво чудно има в куплирането на 20 кв горелка с 34 кв котел? Това че ти си взел по-голяма от необходимата ти горелка не значи непременно, че другият човек е не е знаел каква да купи. Имаш 100 изолирани квадрата и 30 кв горелка. Питай когото искаш. Елементарна сметка: 2500 кг/120 дни отопление = 20,8 кг/ден. 20,8 делено на 24 часа = 868 грама на час среднодневен разход за целия сезон. Това го може не просто РБ20, а РБ10, каквато няма.
Анди чудното е ако се куплира малка горелка на котел който му трябват 30 килловата например а тя е 20 кво става в тоя случай а .И сметката ти е вярна до 20,8 кг на ден но горелката ми не работи 24 часа в големите студове работи 10,5 часа което ми е достатъчно да държи 20-24 гр.и тогава кое му е нереалното на разхода от около 2 кг.на час.
vrangelov - специалист
wankata7108 написа:

Анди чудното е ако се куплира малка горелка на котел който му трябват 30 килловата например а тя е 20 кво става в тоя случай а .И сметката ти е вярна до 20,8 кг на ден но горелката ми не работи 24 часа в големите студове работи 10,5 часа което ми е достатъчно да държи 20-24 гр.и тогава кое му е нереалното на разхода от около 2 кг.на час.

Малка горелка на голям котел не е чудно, а разумно. Голяма горелка на малък котел е просто неефективно.
шоп - майстор
vrangelov написа:

Малка горелка на голям котел не е чудно, а разумно. Голяма горелка на малък котел е просто неефективно.
+1
wankata7108 - специалист
vrangelov написа:
wankata7108 написа:

wankata7108 - специалист
vrangelov написа:
wankata7108 написа:

няма как да се съглася с тази глупост малка горелка на голям котел тоест имаме котел 34 кв.с вързани на него 30 кв радиатори и му сложим 20 кв горелка я сега да чуя разумно обяснение
шоп - майстор
Помисли малко логично и сам ще осъзнаеш заблудата си. Котела е просто един топлообменник. Мошността на горелката се изчислява според тоиплозагубите на имота, а котела трябва да има площ за да я усвои. Колко повече топлообмен-толкова е по-ефективно.

20 киловатова горелка на 100 киловатов котел става-обратното не.
maistora1965 - специалист
wankata7108 написа:
vrangelov написа:
wankata7108 написа:

няма как да се съглася с тази глупост малка горелка на голям котел тоест имаме котел 34 кв.с вързани на него 30 кв радиатори и му сложим 20 кв горелка я сега да чуя разумно обяснение
Ами ти ако имаш 30кв топлозагуби трябва да нямаш стъкла на прозорците радиаторите са според топлозагубите прочети помисли и тогава не се съгласяваи.Опа изпреварили са ме.
wankata7108 - специалист
шоп написа:
Помисли малко логично и сам ще осъзнаеш заблудата си. Котела е просто един топлообменник. Мошността на горелката се изчислява според тоиплозагубите на имота, а котела трябва да има площ за да я усвои. Колко повече топлообмен-толкова е по-ефективно.

20 киловатова горелка на 100 киловатов котел става-обратното не.
и ако си вързал на този 100 киловатовия котел 80 киловата радиатори какво става а кво прави 20 киловатовата горелка в случая
wankata7108 - специалист
maistora1965 написа:
wankata7108 написа:
vrangelov написа:

Ами ти ако имаш 30кв топлозагуби трябва да нямаш стъкла на прозорците радиаторите са според топлозагубите прочети помисли и тогава не се съгласяваи.Опа изпреварили са ме.
интересно ми е да чуя какъв радиатор трябва на стая 4х4х2,40 с един прозорец и вътрешна и външна изолация и изолирани тавани
roland - специалист
Да взема и тука да напиша, че някой може да не е разбрал. Топля около 130 квадрата, от които две бани, кухня и коридор са с подово и няколко стаи /около 5/ със радиатори. Навсякъде е 23 градуса, в стаята на старците е около 25, а в баните е към 21. Постигнал съм идеални температури /според мен и моите разбирания/.
Топля се с Алба 18, работи денонощно, запалена е в началото на октомври /защото семейството се увеличи с един малък човек/ и още не е угасена. Два пъти седмично я гася за около 30 минути, колкото да я изчистя и веднага я паля.
Къщата е на три етажа, изцяло ПВЦ дограма, кухните, бани, коридори са с фибран върху плочата, после стотина метра тръба пекс 16, после 5-6 см земновлажна и отгоре гранитогрес. Стаите са на дюшеме и ламинат. Нямам никакви есктри, буфери, термоглави, групи, вентили и т.н., не смятам за нужно да имам.
От началото на сезона до средата на феврувари изгорих точно три тона не много качествен пелет, купуван от Велинград. Пелетите са червенокафяви, не съм доволен. Правят шлака на по - мощна степен, видимо има прах в чувала. Преди седмица започнах да горя от четвъртото пале, но предполагам ще го довърша до края на сезона, защото смятам, че печката ще гори поне до края на март.
Не знам много ли е или малко, но мен лично ме устройва. Не знам на газ как ще се отразят нещата, надявам се да се побратимим отново с братушките, за да намалят цената и да минем на синьо гориво. Но до тогава оставам така и съм доволен.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: