съб юли 23, 2022 8:56 pmoberst написа: Тукашният пазар е някаква пародия и вчера пак успя да ме изненада - на едно ендуро скъсахме гумения колектор и звъня по обява на "търговец". Обявата от няма и месец за 130 кинта. Много е, но уж бързаме, така че ще го преглътна. Звъня му на тоя търгаш и ми вика по телефона - 150 кинта. Казах му, че обявата е за 130 - стара била. Стара на 3 седмици и 15% по-висока цена - ха, ха. Реших, че вече не бързам и си ги поръчах същото от Германия за 20 евро. Примерът ми е, че в бурно море, колкото е по-малко гемията, толкова повече ще се лашка, а българската гемия освен малка е и продънена.Както съм казвал и по-горе, аз нови джипове и цици на производителите на пелети няма да купувам. Не ме интересува колко са им се вдигнали цените и не, не вярвам да са им се вдигнали със 100%(по-назад в темата един производител на пелетеи беше обяснил за тока). Като не са конкурентноспособни на цени на енергоносители да хлопват кепенците. Имам направена добра диверсификация и нямам само метан. Ако тока поскъпне много и сонда ще бия, но 4000 лева за отоплителен сезон за пелети няма да стане.
Още повече, че специално пелетите са свързани,както се каза по-горе със инвестиция преди сезона, складиране, мъкнене, хамалуване, чистене ...
На тази цена ще плащам по 700 лева ток месец за месец и само ще цъкна копчето...
Като дойде време да ни метнат на "свободния пазар на тока" ще му мислим. Засега камината на пелети остава за окрашение.
Последна промяна от Фитилчо на ср юли 27, 2022 10:55 am, променено общо 1 път.