Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
съб юли 23, 2022 8:56 pmoberst написа:
Тукашният пазар е някаква пародия и вчера пак успя да ме изненада - на едно ендуро скъсахме гумения колектор и звъня по обява на "търговец". Обявата от няма и месец за 130 кинта. Много е, но уж бързаме, така че ще го преглътна. Звъня му на тоя търгаш и ми вика по телефона - 150 кинта. Казах му, че обявата е за 130 - стара била. Стара на 3 седмици и 15% по-висока цена - ха, ха. Реших, че вече не бързам и си ги поръчах същото от Германия за 20 евро. Примерът ми е, че в бурно море, колкото е по-малко гемията, толкова повече ще се лашка, а българската гемия освен малка е и продънена.
Както съм казвал и по-горе, аз нови джипове и цици на производителите на пелети няма да купувам. Не ме интересува колко са им се вдигнали цените и не, не вярвам да са им се вдигнали със 100%(по-назад в темата един производител на пелетеи беше обяснил за тока). Като не са конкурентноспособни на цени на енергоносители да хлопват кепенците. Имам направена добра диверсификация и нямам само метан. Ако тока поскъпне много и сонда ще бия, но 4000 лева за отоплителен сезон за пелети няма да стане.
Още повече, че специално пелетите са свързани,както се каза по-горе със инвестиция преди сезона, складиране, мъкнене, хамалуване, чистене ...
На тази цена ще плащам по 700 лева ток месец за месец и само ще цъкна копчето...
Като дойде време да ни метнат на "свободния пазар на тока" ще му мислим. Засега камината на пелети остава за окрашение.
Последна промяна от Фитилчо на ср юли 27, 2022 10:55 am, променено общо 1 път.
prascho - майстор
ср юли 27, 2022 10:23 amФитилчо написа:
................
..........
Ако тока поскъпне много и сонда ще бия, но 4000 лева за отоплителен сезон за пелети няма да стане.
Още повече, че специално пелетите са свързани,както се каза по-горе със инвестиция преди сезона, складиране, мъкнене, хамалуване, чистене ...
На тази цена ще плащам по 700 лева ток месец за месец и само ще цъкна копчето...
Като дойде време да ни метнат на "свободния пазар на тока" ще му мислим. Засега камината на пелети остава за украшение.
Точно това се опитах да обясня с наблюденията ми в мола. През юли търсенето доста спадна, очаква се през август още повече. По-голяма част от парите на хората се ориентират в покриване на режийните за месеца в сравнение с предходни години. Цените на стоки не могат да вървят нагоре до безкрай.... Компаниите отразяват занижени печалби. Очаква се десетилетие на икономически застой и относително висока инфлация.
silent - майстор
Всичко може да върви нагоре....като те опънат на свободния пазар може да плащаш и по левче на киловат че повече...то и никой не вярвашще бензин на 3,50 ма ей го на ... не е записано в конституцията че тока ти се полага и трябва и да е евтин...говорим си празни приказка и се самоуспокояваме...а какво ще е никой не знае...
Фитилчо - майстор
ср юли 27, 2022 10:31 amprascho написа:
ср юли 27, 2022 10:23 amФитилчо написа:
................
..........
През юли търсенето доста спадна
От 10 съседа на пелети около мен, вече 5 сме с термо-помпи, някой правят и сериозна изолация.
Тия сладури дето правят пелетки по някое време ще има да ни гонят с пелети на 400 лева, но няма да има кой да им ги купува като преди...
Като ще хамалувам, дървата също са ми вариант, все още достатъчно евтин, вярно свързан с още по голмяма хамалогия. На цената на пелетите за сезон купувам 40 КУБИКА транспортирани метровки франко дОма... както се казва- тенкс, бът ноу тенкс.
Фитилчо - майстор
ср юли 27, 2022 10:47 amsilent написа:
като те опънат на свободния пазар може да плащаш и по левче на киловат че повече...
На COP 3.7 и нагоре с новите машини - отопляваш само нужното и пак ще си ок.
То ест, срещу тези 4000 пари за пелети пак ще получаш повече, ще е чисто, няма да мъкна и да се презапасявам напред.
А както споменах и по-горе, може да се върнем и на дървесина. Защото реално плащаме прескъпо същата тази дървесина транспортирана през половин България два-три пъти, смляна със скъп ток, компресирана със същия, возена отново на скъпо гориво, калкулирана печалба за производителя... и за каво? Заради една мнима автомазия на горивният процес.
Като ще е автоматизация, да е истинска такава- цък копчето.
Сега ако може някой да го разчепка специално за Калин, ще съм благодарен. На мен не ми вярва.
Аз самият на три пъти исках оферта, но така и не получих. Един единствен инсталатор или както там се казва.
По късно размислих. Все пак ползвам два климатика, пък съм и сам.
Като няма вода от слънцето, колко ток ще платя за едното къпане в месеца, хахаа?!
Фитилчо - майстор
ср юли 27, 2022 11:45 amТрифон П.Трифонов написа:
Сега ако може някой да го разчепка
Аз не мога да работя с данни, но зная, че еквивалента на тон пелети на месец, на същата къща , неизолирана, с радиатори е 600 лева сметка за ток за Февруари, като там влиза и бойлер. Хората са с малко дете и ми казаха- никога не е било толкова топло с пелетите преди(за да стигне този тон пелети за месец, горелата седеше на 48 гр).ТП е Gree сплит 9 кв по спомен.
На 350 лева пелети смеката беше друга, на 800 лв пелети със незнайно/променливо качество, сметката не излиза. Като добавим и горните причини и пелетите се обезмислят.
Явно на "Калин" не му се вадят 10000 лева за ТП просто и се опитва да намери причини да не я монтира :)
И аз мисля така- вади и носи вода от кладенци.
Днес ЕнергоПро ми пратиха уведомително писмо. Потреблението на електроенергия, за полугодието, сравнено с потреблението за същият период от миналата година е нараснало с над 50%. 1700 киловата в повече.
Превърнато в Лъвове, това са 355лв. Като прибавя горницата от миналата година, което е за отоплителният сезон, нещата се засичат- 430лв за отопление ми показват уредите.
По късно може да кача уведомителното.
https://photos.app.goo.gl/a6sPeoBgTaKhHTVk6
silent - майстор
ср юли 27, 2022 10:54 amФитилчо написа:
ср юли 27, 2022 10:47 amsilent написа:
като те опънат на свободния пазар може да плащаш и по левче на киловат че повече...
На COP 3.7 и нагоре с новите машини - отопляваш само нужното и пак ще си ок.
То ест, срещу тези 4000 пари за пелети пак ще получаш повече, ще е чисто, няма да мъкна и да се презапасявам напред.
А както споменах и по-горе, може да се върнем и на дървесина. Защото реално плащаме прескъпо същата тази дървесина транспортирана през половин България два-три пъти, смляна със скъп ток, компресирана със същия, возена отново на скъпо гориво, калкулирана печалба за производителя... и за каво? Заради една мнима автомазия на горивният процес.
Като ще е автоматизация, да е истинска такава- цък копчето.
Аз въобще не споря само че много бодряшко звучиш..... с това няма как да стане ....онова ще стане...като ти шибнат един режим на тока 2 има 4 няма и гаснеш с помпите...и това хич не е хипотетично..достатъчно е София да остане без парно....половината да минат от парно , газ, пелети и дърва на ток....а това е почти сигурно да стане че може и повече от половината .....и ще си еееее......макята....аз помня режим на тока при все че си имаше парно ...Да не говорим че енергиийната мощ на БГ от онова време няма нищо общо със сегашната ..електропреностната мрежа е зле много по зле от преди ...производството и то не е по-добре...като се махнат пикливите веита дето я ги има я ги няма и нощем повече от половинатя спят ...дефицита на ток около нас... и уравнението не излиза...отдавна съм далече от енергетиката но на прима виста се сещам за -1000мегавата ТЕЦ Варна, -1600мегавата АЕЦ...за състоянитео на другите централи особено по-малките се съмнявам да е такова каквото е било тогава...
А инак при сегашните цени на пелетите тока и един лев да стане пак си на сметка да си на ток с климатици или термопомпа.
oberst - специалист
Суровинта за пелетите не е стока, която търпи транспорт, та е добре източниците да с в радиус до 60 км от предприятието. Като сметнете колко десетки киловати отиват за дробилки, преси и т.н., токът е съществена компонента в ценообразуването. Вчера цената на IBEX опираше 1000 кинта, т.е. лев за киловатчас. Лично аз се замислям за такова производство, за да си товаря сам някой от ФЕЦовете и да превръщам произведената от него енергия в пелети, вместо да я продавам, че и търговците на свободния пазар започнаха да хитруват вече и тепърва ще има да ме дразнят, като гледам.

Пък като се споменава, че запасяването с пелети още от лятото е свързано с блокиране на пари и място, разни познати купуват сега, но оставят на отговорно пазене в склада при дистрибутора и започват да си придърпват като застудее. Доколко има риск в това е отделен въпрос, но то има риск и при собствено съхранение да се насмучат с влага и да станат трошливи и с още по-скапано изгаряне.

Варианти за отопление всякакви, обаче може да се наблегне и да плетенето на вълнени терлици и елеци за вкъщи, както вървят нещата.
Последна промяна от oberst на ср юли 27, 2022 2:33 pm, променено общо 1 път.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: