• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
filmatoplo написа:
Това е предпазен -блокиращ термостат , фабрично нагласен на 95-100 градуса , в инструкциите на горелката трябва да пише че се монтира такъв преди ел захранването на устройството.
Аз мислих да си правя такъв с цел да не заври...С термостат който командва контактор...ама те хората са го измислили :)
filmatoplo - майстор
По 2 начина може да стане това предпазване , 1.- фаза на захранване на устройството да премине през този термостат , 2.-сигнала мостчето за стаен термостат да премине през този термостат .И в двата случая -ако по някаква причина горелката повиши температурата на водата до 95-100 градуса термостата ще изключи горелката . :wink:
feikot - специалист
Най-добре е на захранващия кабел.Вдигне ли такава температура,значи нещо е станало,а ако е на стайния термостат,ще ги остави да си догорят,пък като я шът дауне...няма проблем :)
feikot - специалист
Така,това е прословутия набор кюнци...С тях се изтормозих най-много,защото трябваше сам да ги слагам и нагласям,а и режа 5 пъти докато паснат...
Изображение
Чак сложих азбестов плат за да не пламне вратата,като си мислих,че ще е някакви зверски температури на комина...а то се оказа,че мога да си държа ръцете спокойно още над котела
Изображение
Общ изглед
Изображение
Започвам със снимките на контролера и на въведените стойности.Пичовете няколко пъти казаха,да си ги променям и нагласям както на мен ми е добре.
Изображение

Изображение

Изображение

Тук искам да кажа,че шнека вдигна 1260 грама пелети,но техника каза да въведа малко повече,че било по-добре,даже каза и още повече да въведа после,след като "схвана" горелката.

Изображение

Изображение

Модулираме

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Сега ще помоля някой да ме ориентира по примерни настройки горе долу и ако може да ми се каже тоя хистерезис всъщност какво представлява това 10,10 градуса НАД зададената температура,10 единици (един градус) над нея или 10 градуса под зададената температура да "очаква"....нещо не можах да го схвана. Каза ми да увелича време изгаряне до към 30,каза и да я загасиш не е проблем,ако угасне я намали с 2-3 секунди.В момента хвърля неизгорели пелетки,падат и такива изобщо дето не ги е барнал пламък,но това с времето може да го донаглася.За сега съм повече от доволен,работи вече 7 часа,топличко е,обаче май на големите радиатори им идва малка тая температура или може би защото този в момента се пада най-далеч и не са изолирани тръбите.Иначе навсякъде другаде е добре,утре ще вържа и бойлера,че не ми остана време и мисля да вдигна малко температурата на котела,че за водата няма да е достатъчна (макар,че 50 градуса не са малко)

Общо взето пичовете много ме хвалиха,че сам съм си направил всичко,даже единия искаше да ми чупил китките,защото оставали без работа :-D ама той си беше гавраджия така или иначе :supz: одобриха решенията и изпълненията ми,което ме радва изключително много,защото го направих от нулата,без да седне някой да ми обясни...може за много да е нещо незначително и нещо,което правят всеки ден,само,че аз не бях се докосвал до тия фитинги до ония ден...макар,че реално изпълнението беше елементарно и супер лесно,за разлика от плана.За да го измисля и да си го представя в главата беше цялото усилие и определено то беше по-трудното нещо. Ще нагласям и прегласям сега разни неща и ще споделям.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами честито и добре дошъл в джаза :rock: !
plastkomfort - специалист
За хистерезиса са 10 градуса от зададената.
Колко часа работи и колко ти глътна?
feikot - специалист
Благодаря !
Тъкмо се качих да я загася,че няма смисъл да работи а и ще връзвам бойлера по-късно.Така като гледам,снощи от 18 часа (даже от 17,че тогава дойдоха техниците) до сега 11 и 30 са 18 часа,на око ги докарвам,че е глътнала 1 чувал,може и по-малко,но не повече.Не е малко,ама термоглавите ми са на 5,настройките са някакви "автоматични".Позаиграх се с време изгаряне преди малко и май на 23 е най-добре,че иначе започваше да гасне и то като е на 10%.Времето е наше за сближаване,както каза филма,вече сме семейство :-D
tokbatak - специалист
Тези техници ли бяха или просто доставчици. :? Странно! Ако са техници защо не са въвели правилните настройки те а те карат ти да го правиш след като си тръгнат? :?:

P.S. Увеличаването на времето за изгаряне не означава по малък разход. Софтуера увеличава порцията. Това не винаги е добре. То зависи от пелетите. При мен повече от 24 секунди влошава горенето. Получават се пулсации - защото като се изсипе голяма доза огъня стихва - това ще го разбереш по луксомера - стойностите спадаха под 50 при 30-35 секунди. Сега е на 19 секунди и при нова доза луксомера пада до 85-90.
Колегата е с новия софтуер - не се въвеждат пелети мин и макс. Казвам го за да не го объркате.

Хистерезиса означава с колко градуса над зададената Т, горелката ще работи без да спре. При 50 зададена плюс 10 хитерезис, горелката ще изключи при достигане на 60 градуса и ще запали отново при падане на температурата под 50 градуса. При теб може и да е станало през нощта.
filmatoplo - майстор
Честито =D> , при новия софтуер може ли да сменя мощността през 1 цифра , тоест гледам при теб 12 киловата , може ли да настроиш 11 и още да понижаваш 10-9-8 .При стария софтуер мисля на автоматичен режим имаше 3 мощности 16-24 и 32 клв.Затова се превключва на ръчни и се намаля още надолу , при теб как ще става това :? на ръчни настройки.
feikot - специалист
Може през един от 8 до 40 (за 8те не съм 100 % сигурен),с най-новия 12.6 софт съм и да ти кажа,доволен съм за сега :)
Благодаря за поздравленията,техници бяха,фирма,която се занимава с изграждане и поддържане на топлинни системи било то на газ,пелети,нафта и пр. В момента даже правят училище и детска градина в Казанлък на газ.Големи хвалби бяха,чак снимки да правят на бункера и системата :) Даже те отреагираха,че може да се наглася през един киловат и сега след като вързах бойлера съм я направил на 14.Аз достигнах до 23-24 секунди оптимална пауза,ако е по-голяма почва да намаля температурата,а по-малка доста по-бързо качва. Техниците ми казаха да си я разуча сам,че ще е по-добре за мен,от колкото те да ми я нагласят и да им звъня през ден.Не сме малоумни все пак :) и предпочитам наистина сам да си и науча алгоритмите.Каза ми,че луксовете под 90 не трябва да падат,90-95-100 идеално.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: