Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
лелееее вие разклатихте основите на отоплението с пелети като цяло хахахахахахахахха :? .
Последните 20 поста мисля че трябва да се обособят като тоделна тема:GREYkO vs TORCH :mrgreen:
интересно ми е торча като се монтира замерва ли се с газ-анализатор или не му е необходимо??
filmatoplo - майстор
Лазаре -от утре да не си сложил никъде стаен термостат , междувременно отвори и фабрика за пелети и купи малко акции на газовия доставчик :wink: . Грейко ще изяде Торча в двубоя :supz: защото и ние имаме юесби връзка :wink: скоро закачаме и ние такъв екран ама е тайна :) стъпка през 100 вата .
p_delin - специалист
rosso666 много си прав за отделната тема, направо си станахме специалисти с тези два модела(в кръга на майтапа). Спора е сериозен но нека да говорим и за различните модели и марки,все пак на пазара има прилично разнообразие на такива и на различни цени.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вижте - ние с Филма се бъзикаме за двубой между двете марки, това по-скоро беше провокирано от някои твърдения, че Торча бил несравним, че бил недостижим и т.н. Не искам да принизявам достойнствата на една марка и да възвеличавам друга. Истинския спор за мене е последните ми постове беше по 2 теми - за термоглавите и стайния термостат - това сме го говорили и в други теми, но има място и в темата за пелетен котел, щом като има все още неубедени в предимството на управление на котела по стайна температура пред управлението с термоглави. Другата тема, по която спорихме с Фокси е за това е или не е възможна модулация при наличието на 2-или 3 фиксирани мощност и понеже виждам, че или все още не е убеден или се пъне като магаре на мост, ще му го обясня още веднъж.
Фокси, аз не говоря за моята система, аз съм с подово отопление. Говоря за стотици системи, които съм изградил или пък само съм монтирал котел или горелка. Точно поради факта, че съм монтирал не само на изградени от мен системи съм имал възможността да се убедя в това, което съм научил от опита с големите немски марки, лидери в областта на отоплението - да не ги изброявам, те се знаят. Дори и газовите дружества се убедиха в предимствата клиентите им да плащат по-малко газ и да са доволни и редовно ме питат дали ще монтирам термостат и какъв. Това не означава, че не може да се монтират и термоглави, но само на някои стаи - спални, детски и то само ако радиаторите са повечко и са доста над минималната мощност на котела. Ако мощността на радиаторите е съизмерима с минималната на котела какво става с котела като изключат 1-2-3 радиатора? прегрява и изключва по температура, нали. Само че помпата продължава да върти през някоя лира да речем (задължително трябва да има поне една лира без термоглава), водата изстива по тръбите, котелът пак включва, защото той се управлява единствено по температура на водата и така безкрай. Имах един клиент, който не искаше да му монтирам термостат като монтирах котела, изкара една зима на термоглави и после ми се оплаква - вика като напече слънцето всички термоглави са затворени по цял ден, но котелът си пали от време на време. За следващия сезон още от лятото ме извика за монтаж на термостат. Но така е - някои хора искат да се убедят сами. А като са повечко радиаторите може да се сложат някои термоглави. Като затворят, температурата на котела тръгва нагоре, котелът веднага реагира, като минава на по-малка мощност (по-малки дози) и работи на тази мощност колкото е необходимо. Ако се вдигне с 1 градус над зададената - намалява още веднъж мощността, ако падне 1 градус под зададената минава на по-висока мощност. Ако е нужна някаква междинна мощност - редува ту едната, ту другата да речем 2 дози от едната, две дози от другата или път 3 дози от едната, 2 дози от другата. Така или иначе както казахме, дори и само на една мощност да работи - всяка доза е различна - зависи колко е награбил шнека. Но като има в горивната камера половин килограм пелети, които ще горят 20-30 минути, те нещата се усредняват. Така че модулация на пелетна горелка през 500 вата е по-скоро търговски трик. Както например стаен термометър с точност до 2 знака след десетичната запетая :wink:
fox_vt - майстор
Дааа лазаре уважавам опита ти в тая сфера както и мнението ти ,да оставин настрана торч и грейко и двата котела ще вършат работа.Но за стайния термостат не съм съгласен-това е архаична и много неефективна система от миналото която тогава поради липса на друго се е използвала.Защо не е ефективна.Ти следиш с нея само едно единствено помещение от N брой помещения(стаи)за по кратко.По правило се слага във най студената стая северна да речем.След като настроим примерно 22 градуса за да нагласим другите радиатори какво правим-дроселираме крановете0демек обикаляме да гласим всичко.Нагласили сме всичко и всичко е ок,но само за този момент.Ти казваш че човека се оплаквал като напече слънце и котела изключвал,а като напече слънце със стайния термостат какво става.Радиаторите си бичат щото само са дроселирани и във южните стаи се сваряваш,щеш не щеш врътваш кранчето или го оставяш така да работи в преразход.Ако ти потрябва в някоя стая по топло какво правиш-пак врътваш кранчето.Дотук разликата с термоглавата е че вършиш всичко сам ръчно.Когато си с термоглави и напече яко и всички термоглави се затворят котела угасва-да котел тогава не е нужен защо да гори :?: Когато термоглавите изключат през ноща котела продължава да върти през бойлера докато го загрее и ако е под минимума угасва.При торч минимума е 2 кв което за цяла къща е предпоставка да не гасне а да е един вид в изчакване.Денем пък се ползва активно бойлера и пак има потребление.

Другия момент който посочи,възможноста да си нагласиш стайния термостат примерно в 12 през ноща да гаси котела и в 6 да го запали :) Какво ще стане ако някой си дойде нощна смяна или от дискотека във 3 часа през ноща зимата и е замръзнал на куче :?: Или трябва да си пусне термостата и да клечи до неговия си радиатор или ще тегли една майна на всичко и ще си пусне духалката.Този таймер се решава със електронни термоглави,вярно 100 лв са но проблема се решава.При красен тоя момент също е наличен ръчно-при лягане си вади смартфона и си гаси котела,сутринта като се събуди си пали котела и докато се разсъни за 30 мин е топло.Ако някой стане по рано паленето на котела е с един бутон и дете може да го запали.

Та да обобщя -стайния термостат за мен е НЕ ефективен,тъй като следиш само една стая.,Това е морално остаряла схема на контрол :)

пп да допълня малко в една къща със N брой радиатори винаги има някоя термоглава която да отвори,и винаги има за какво да гори котела.И да като се затворят повечето котела си намаля мощноста за да компенсира,но изключително рядко изключва по температура и то в междинните топли сезони.За модулацията вярно че дозите може да не са еднакви но се регулират със вентилатора и със шнека.Че не може да се каже с абсолютна точност,че мощноста се е намалила с 500вата да така е но това е заради неефективноста на шнека не на управлението.
Последна промяна от fox_vt на нед окт 19, 2014 9:03 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:shock: Фокси -фоксиии чета и не вярвам на ушите си :? какви ги пишеш , айде все едно не съм го чел :) .
fox_vt - майстор
Филме защо така мислиш дай опровержение на нещо от това което съм написал :)Говорим за един стаен термостат в една стая от цяла къща :-D Хайде дайте плюсовете на термостата.
filmatoplo - майстор
:) В случая разглеждаме стайния тт като това само да подаде сигнал към горелката да си намали мощността или да спре , аз ползвам стайния термостат и за друго .Айде ще ти издам малко -говоря за качествен стаен термостат с истински функции не само ключе он-оф , та чрез този ст тт си контролирам освен стайната температура , ами имам и съображение и по външна температура , връзка с трипътен смесителен вентил за регулация на водата подавана към радиаторите , след това ползвам функции на ст тт като -уикенд , противозамръзване , нощен спад , над 10 дневни различни алгоритъма в зависимост кой кога му трябва топло в жилището съобразено с това кога има хора в жилището и сигурно пропущам нещо още :? :) .Апропо такъв стаен струва над 260 лв затова не минава в офертите понякога , не че не е необходим :wink: .А относно регулирането с термоглави , не с глави ами го измислих преди години с малки помпички за всеки радиатор , взех че пратих имейл на Вило с гениалната си идея , и знаеш ли какво стана -Откраднаха ми идеята , даже я кръстиха Geniax :x дал съм нещо на света .http://www.sbz-monteur.de/2009/02/19/wi ... eizkorper/
Последна промяна от filmatoplo на нед окт 19, 2014 9:34 am, променено общо 2 пъти.
p_delin - специалист
Лазаре, прочетох, че си с подово отопление, имаш ли наблюдение как е по-ефикасно да се отопляваш на радиатори или на подово. Аз още не мога да добия птредстава.
rosso666 - специалист
:rolleyes: [-( Мисля че ако всички радиатори по стаите са си сметнати точно не би трябвало да има проблем температурата да се регулира от стаен термостат сложен където и да било в къщата.А лично съм доволен от удобството което предоставя стайния термостат.
Държа го в детската стая и не съм усетил разлика в температурата на другите стаи.Според мен основното предимство на торча е че сам си смята необходимите киловати(но това го може и IVG) докато при грейко ти трябва да ги зададеш.Минус и на двете системи е че нямат термодатчици за следене на температурата на изходните газове също и ламбда сонда.Но темата вече направи рязък завой и вече вадим скелети от гардеробите .... :partyman:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: