• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Евала на vanko68 ,дай само повече данни за системата за да добиеме по добра представа/мощност на клим.,отопляема кубатура,топлообменник и т.н./ :prost:
vanko68 - специалист
Оригиналната система топли две стаи по 15на м2 + коридор 5-6 м2 + лира в банята.По приблизителни данни мощността е около 5-6 Квт.Избрахме Дайкин FTYN 60 с отоплителна мощност 7 Квт и охладителна 6 Квт.Топлообменника е тайвански KAORI K50/24 с мощност като изпарител ( охлаждане ) 7 Квт и като кондензатор ( отопление ) 10,5 Квт. Помпения възел си е същия,с помпа на Грундфос,датчик поток,2-3 защити по налягане и температура,затворена система с мембранен разширителен съд.Запазихме оригиналната електроника на климатика с малки доработки по термодатчиците.
filmatoplo - майстор
Ванко браво , колко градуса вода прави за радиаторите .
vanko68 - специалист
Засега теста беше на охлаждане,понеже при монтажа си беше около 30-35° навън.При минимално натоварване на машината водата беше в режим 20/15° ,достатъчно да поддържа вътре около 23-25°.По-надолу не става,че се образуваше конденз по радиаторите. То самото задание беше за отопление,не сме търсили ефект за охлаждане,просто се оказва,че ще може да работи до известна степен и на охлаждане.
Наесен,като захладнее,ще се разходя до Троян да я пусна на отопление,за да я видя как се държи.
filmatoplo - майстор
Защо не сложихте един вентил конвектор да се накефи човека -тъкмо и конденза ще се събира във ваничката и отвежда с тръбичка .
filmatoplo - майстор
Аз имам климатик който не го ползвам -навремето се топлех с него но под 5 гр външна температура заскрежаваше и бръмчеше . Мислил съм да го направя да помага на Притито с водна риза -ама дали пак ще замръзва външното тяло зимата.
vanko68 - специалист
Не ще вентилконвектор и тва е. А за климатиците-всички си замръзват зимата,няма как.Някои повече,други по-малко.Важно е да се размразяват бързо и качествено.Иначе се обледеняват и край.
filmatoplo - майстор
Ванко какви са инициалите на топлообменника WP 1-20 или нещо др . Двата потока как се движат в топлообменника в противоток ли.
kuuuuuul - майстор
Аз съм замислил с помоща на vanko68 да направя термо помпа въздух-вода която зимата да се подгрява от слънчевите колектори.
LazarGanev - "Велик майстор"
А през зимата не ти ли трябва БГВ или топлината от колекторите тогава не е достатъчна за подгряването на бойлера?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "термопомпа въздух-вода от стар климатик + ел.котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: