Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Щом камината е там няма да имаш проблем.
Комина го направи до покрива с неръждаема гъвкава тръба ф200 – продават ги в магазини за камини. Уплътняваш мястото, където тази тръба пресича плочите на етаж 1 и под-покривната с минерална вата. Формираш с гипсов фазер пространство между този комин и слагаш горна и долна решетка на етажа над камината (т.е. правиш нещо като фалшива греда в която е комина). Въдуха прониква в това пространство от долната решетка и излиза от горната. За височина 2,4 м. мощността, на която мошеш да разчиташ от тази тръба е около 800-1200W (зависи от това колко се е затоплила тръбата). Може да се докара по-голяма мощност, ако не се уплътни плочата над камината, но трябва да направиш още 1 отвор по който въздуха да се връща обратно в помещението на камината (иначе нама да има циркулация).
Тези изчисления за пад на понижаване на вътрешната температура и време за донагряване се отнасят точно за Отопелние с прекъсване. Пада е до какви стойности ще спадне температурата при спряло отопление (зависи от много неща – акумулация, време за прекъсване и т.н.), а времето за донагряване е това време, за което искаш инсталацията да възстанови желаната температура (колкото е по-малко, тлкова мощността е по-голяма). Тези изчисления нямат много смисъл за твоят случай (ползвай 30-те%). Те се правят за котли на училищни и административни сгради – те не се отопляват през нощта, а в точно определен час трябва да са отоплени до желанат температура. Там по-лесно се изчисляват нещата, защото се знае кога е спряно отоплението (края на работното време) – лесно се смята до каква стойност изстиват до примерно 6 ч. сутрита и се смята каква трябва да е мощността, за да се докарат желаните параметри за 2-3 часа, когато започва ползването на сградата.
NeoBoss - специалист
комина вече е изграден с тухли , като стърчи 13-15 см от стената. До него ще вкарам топлия въздух откойто ще е над камината и то тръбата която ще води дима от камината до самия комин. И се чудя дали няма д е най ефикасно да сложа още една тръба която да я сложа в горната част на тая стая а края и да е във входа където самата камина ще дърпа въздух. така кръговрата във стаята ще е сигурен. От долу вкарва топъл въздух а отгоре смуче зда гори камина :) скоро като донаправя схемите ще пусна цяла тема за инсталацията де :)

иначе със сметките почти привърших, излезна ми само един проблем. Става въпрос за коридор със стълбище той е посредата на къщата. долния коридор и горния са напълно еднакви . Аз съм ги сметнал като отделни стаи на цялата дължина без да изваждам това което е стълбището и получих че за долния коридор ми трябва само 1,2киловата а за горния 2 киловата. Няма ли по добре да се разменят радиаторите долу да е по силния щот топлината се издига нагоре по стълището а горе да е по слабия. Или понеже са вързани заедно да сложа по равно 1,5киловата на всеки коридор.
AntonBM - специалист
Най-добре направи една схема на твоята къща, снимай по-ключовите места и отвори нова тема, в която да ги сложиш. Така ще се включат повече хора в обсъждането. Не ми стана моного ясно как точно ще организираш топлообмена около камината.
Относно коридорите, ако въздуха от долния коридор може да отиде до горе (няма врати) тогава аз лично сумирам 2-те получени мощности и слагам 70% от тях в доният о 30% в горния. Топлият въздух ще се качи сам горе.
NeoBoss - специалист
мерси точно това имах предвид и аз за коридорите.

още довечера сигурно ще пусна нова тема където ще обясня всичко. стуга да остане времеда систематизирам информацията :)

Тема "Парно за 3 етажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: