Винаги съм твърдял че в една отоплителна инсталация -контрола е най важен -инак си е една печка и купчина безполезни компоненнти.Като газовите котли монтирани на Он-Оф , термопомпи на същия принцип, и пиролизни котли без автоматика и контролер.
е скъпо ,но като размислиш идва по евтино вбъдеще.
AntonBM написа:limp3r, Ако искаш да ти направя по-кадърна схема на свързване ще трябва да ми дадеш много повече данни от тези, които си дал до момента. Минималните данни от които имам нужда са: мощност на котела, мощност на отоплителната инсталация, обем на бойлера, температурен режим на който са подбрани радиаторите или конвекторите (не знам какво точно ще регулираме). За нуждите на „Направи си сам” можеш да ползваш втората схема, която ти си атачвал. Тя е по-проста, но не е грешна – трябва само да предвидиш включване на циркулационната помпа след достигане на температура в котела над 55°С. Вътрешно котелен байпас с помпа се прави само на по-мощните котли със сложна конструкция. Твоя може да мине и без тази измислица, която са направили в паспорта на Атмоса.Здрасти! Първо искам пак да благодаря на всички за изключително полезната информация!!
Значи котела е De Dietrich CF124CSE 16-25 kW. Отоплителната инсталация е 18 kW (алуминиеви радиатори) без бойлера за който съм заделил 4 kW (незнам дали са достатъчни или са много). Бойлера е 120 литра със серпентина и мантел (по-натам ще правя и соларна система). На етаж са по 2 стаи и малък коридор, а етажите са 3. Положението е такова, че мисля да пусна два щранга, а лирите да тръгват директно от колекторите, защото и двете бани са много близо да котела (едната е над мазата, а другата е до нея). Какво ще стане ако на тавана съединя топлата и студената вода и сложа по един автом. обезвъздушител??
Какъв вентил да сложа в крайна сметка: термостатичен или смесителен вентил? А относно помпата на бойлера, имам приятел който е без такава и каза че бойлера загрява за 15 мин при положения че се намира на около 5 метра разстояние и от котела и като загрее го спира от крановете , но при мен не става, защото трябва да слизам до мазата. Kак да предотвратя изстиване на бойлера при падане на темп. на системата? С магнитен вентил ли или има и друг начин? Надявам се не съм досадил с безбройните си въпроси. Поздрави