Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Винаги съм твърдял че в една отоплителна инсталация -контрола е най важен -инак си е една печка и купчина безполезни компоненнти.Като газовите котли монтирани на Он-Оф , термопомпи на същия принцип, и пиролизни котли без автоматика и контролер. :wink: е скъпо ,но като размислиш идва по евтино вбъдеще.
limp3r - специалист
AntonBM написа:
limp3r, Ако искаш да ти направя по-кадърна схема на свързване ще трябва да ми дадеш много повече данни от тези, които си дал до момента. Минималните данни от които имам нужда са: мощност на котела, мощност на отоплителната инсталация, обем на бойлера, температурен режим на който са подбрани радиаторите или конвекторите (не знам какво точно ще регулираме). За нуждите на „Направи си сам” можеш да ползваш втората схема, която ти си атачвал. Тя е по-проста, но не е грешна – трябва само да предвидиш включване на циркулационната помпа след достигане на температура в котела над 55°С. Вътрешно котелен байпас с помпа се прави само на по-мощните котли със сложна конструкция. Твоя може да мине и без тази измислица, която са направили в паспорта на Атмоса.
Здрасти! Първо искам пак да благодаря на всички за изключително полезната информация!!
Значи котела е De Dietrich CF124CSE 16-25 kW. Отоплителната инсталация е 18 kW (алуминиеви радиатори) без бойлера за който съм заделил 4 kW (незнам дали са достатъчни или са много). Бойлера е 120 литра със серпентина и мантел (по-натам ще правя и соларна система). На етаж са по 2 стаи и малък коридор, а етажите са 3. Положението е такова, че мисля да пусна два щранга, а лирите да тръгват директно от колекторите, защото и двете бани са много близо да котела (едната е над мазата, а другата е до нея). Какво ще стане ако на тавана съединя топлата и студената вода и сложа по един автом. обезвъздушител??
Какъв вентил да сложа в крайна сметка: термостатичен или смесителен вентил? А относно помпата на бойлера, имам приятел който е без такава и каза че бойлера загрява за 15 мин при положения че се намира на около 5 метра разстояние и от котела и като загрее го спира от крановете , но при мен не става, защото трябва да слизам до мазата. Kак да предотвратя изстиване на бойлера при падане на темп. на системата? С магнитен вентил ли или има и друг начин? Надявам се не съм досадил с безбройните си въпроси. Поздрави
filmatoplo - майстор
Съмняваме мощността на котела да стигне , понеже много е разпръсната кубатурата по големи загуби -3 етажа ,стълбища коридори,мазета :? не е както на 1 етаж.Бойлера ти май е модел Сънсистем -мантела свържи към котела -серпентината е са слънцето.С мантел става и термосифонно, без помпа -само бойлера да е макс по високо от котела и тръбите да идват отдолу .Щранговете не ги сабирай -въпреки че на едни по стари инсталации това се прави.Какъв вентил да сложиш -в крайна сметка това трябва да го реши или монтира човек който разбира -тоест да го монтира правилно , да го нагласи и регулира както трябва , да му даде гаранции и подръжка.И най важно да обезопаси инсталацията -котела с нужните -Предпазни вентили ,разширителен съд , юпиес и водния погасителен контур .Каква система си замислил отворена или затворена. :? Кой смята мощността -имаш ли изолация и пвц дограма.
AntonBM - специалист
Сега нямам време да чертая, за това ще пиша.
Може да се направи и с термостатичен и със смесителен (мотор) вентил.
Ако е термостатичен, помпата се монтира на кръга на котела вътрешният. Гледай малката схема на naskov – помпата се монтира там, но филтъра се премества до помпата. С вентила се регулира пада на налягане в кръга на котела, така че при отваряне на 2 да тръгне водата и към радиаторите. Без да се притвори този вентил, водата ще се върти по 1-3 и няма да завърти през 2. Няма нужда от термостат за включване и спиране на помпата! Тя се включва, когато се пали котела и се оставя да си работи. В началото върти вътрешен кръг в котела – между 1 и 3 и след като температурата в този кръг стане 60°С, се отваря 2 и тръгва топлата вода към радиаторите.
Ако е със смесителен мотор вентил помпата се монтира на кръга на радиаторите и се слага термостат, който да я пуска след като температурата в котела превиши 55-60°С. Гледай твоята втора схема.
Диапазона на регулиране на твоят котел е от 16 до 25 kW. Мощността на твоята инсталация е 18 kW. Бойлера си мислиш, че е 4 kW, но неговата мощност варира от 0 до почти 10kW.
Имаш проблем с преразхода на енергия. Когато помещенията се затоплят, мощността на инсталацията (радиаторите) спада и излизаш извън зоната на регулация на котела. Т.е. дори и при затворени клапи на комина и свежият въздух котела произвежда повече от необходимата енергия за инсталацията. Трябва да монтираш и буферен акумулаторен съд за да се оправят нещата! Схемата която предлагат от Atmos, за свързване с буферен съд не е грешна, но на мен не ми харесва. Има голямо закъснение от запалването на котела до подаването на топло към стаите. Може с 3-пътен вентил да се премахне тази грешка, но сега не ми се чертае – виж тази схема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0 (моята схема)
Гледай само връзките между акумулатора, котела, 3-пътният вентил и инсталацията.
Относно бойлера – може и без помпа, но трябва бойлера да е близо до котела и да сложиш възвратна клапа (без пружина), която да се затваря гравитачно и да гарантира правилната циркулация на топлоносителя. Тръбите се правят с по-голям диаметър и с наклони към котела, които да осигуряват гравитачна циркулация. Това може и да успееш да го направиш, но рискуваш и да не стане. Изисква се опит, а повечето неща се решават на място. По-добре си сложи помпа с възвратна клапа и регулирай включване и спиране на тази помпа по температурата на бойлера.
filmatoplo - майстор
Смело напред -контролера е 150 лв с външния датчик 180 лв за Интиелския говоря .Динамичен контролер за котли с 4 датчика се казва.Много подходящ за контрол с 4пътен вентил .
limp3r - специалист
filmatoplo написа:
Съмняваме мощността на котела да стигне , понеже много е разпръсната кубатурата по големи загуби -3 етажа ,стълбища коридори,мазета :? не е както на 1 етаж.Бойлера ти май е модел Сънсистем -мантела свържи към котела -серпентината е са слънцето.С мантел става и термосифонно, без помпа -само бойлера да е макс по високо от котела и тръбите да идват отдолу. Щранговете не ги сабирай -въпреки че на едни по стари инсталации това се прави.Какъв вентил да сложиш -в крайна сметка това трябва да го реши или монтира човек който разбира -тоест да го монтира правилно , да го нагласи и регулира както трябва , да му даде гаранции и подръжка.И най важно да обезопаси инсталацията -котела с нужните -Предпазни вентили ,разширителен съд , юпиес и водния погасителен контур .Каква система си замислил отворена или затворена. :? Кой смята мощността -имаш ли изолация и пвц дограма.

Отопляемата площ е около 100 м2. Като казвам три етажа имам предвид с мазето (сутерена), което се състои от две работилници, баня, котелно и малък коридор. Плюс два обитаеми етажа и неотопляем (засега) таван. На етаж са по 30 и няколко квадрата. Имам общо 9 радиатора и 2 лири. ПВЦ дограма с нискоемисионно стъкло и гипсокартон с 5см вата (на всички стени). Мазето е с фибран и ЕПС отвътре (заварено положение). По-натам ще правя и външна изолация. Да, бойлера е на Сънсистем и ще го сложа над самия котел.
Да поясня: поначало се занимавам с ВиК, а това ми е първият досег с отоплителни системи. Аз ще си я правя системата поради простата причина, че не мога да отделя пари за майстори. Надявам се да не я объркам много :-D А безопасността за мен стой винаги на първо място. Така че ще направя всичко каквото се изисква в тази насока. Погасителната серпентина с термопредпазния вентил и котелната група с предпазен вентил, обезвъздушител и манометър съм ги купил. Остава и другите неща да взема.
Ако е термостатичен, помпата се монтира на кръга на котела вътрешният. Гледай малката схема на naskov – помпата се монтира там, но филтъра се премества до помпата. С вентила се регулира пада на налягане в кръга на котела, така че при отваряне на 2 да тръгне водата и към радиаторите. Без да се притвори този вентил, водата ще се върти по 1-3 и няма да завърти през 2. Няма нужда от термостат за включване и спиране на помпата! Тя се включва, когато се пали котела и се оставя да си работи. В началото върти вътрешен кръг в котела – между 1 и 3 и след като температурата в този кръг стане 60°С, се отваря 2 и тръгва топлата вода към радиаторите.
Така мисля да я направя системата. Благодаря за подробното обяснение. Тоя байпас под помпата става излишен ако съм разбрал добре. Винтила който регулира пада на налягането в котела какъв трябва да е? Регулатор за налягане или обикновен кран?
Имаш проблем с преразхода на енергия. Когато помещенията се затоплят, мощността на инсталацията (радиаторите) спада и излизаш извън зоната на регулация на котела. Т.е. дори и при затворени клапи на комина и свежият въздух котела произвежда повече от необходимата енергия за инсталацията. Трябва да монтираш и буферен акумулаторен съд за да се оправят нещата!
Колко голям да е буфера? Проблема при схемата е, че са много малки буквите на поясненията и не се четат. Можеш ли да ми я пратиш в оригинал?
Пак искам да ви благодаря на всички и се извинявам за многото въпроси, но без тази помощ от ваша страна няма да се справя. Благодаря :prayer:
filmatoplo - майстор
Вземи си 4пътен вентил и го свържи -като на 17 страница в тема Котел на пелети .Там е с 2 помпи , бойлер и контролер.Или както -в тема -Избор на пиролизен котел -4-5 страница. :wink:
AntonBM - специалист
limp3r написа:
Така мисля да я направя системата. Благодаря за подробното обяснение. Тоя байпас под помпата става излишен ако съм разбрал добре. Винтила който регулира пада на налягането в котела какъв трябва да е? Регулатор за налягане или обикновен кран?
Прав си за байпаса. Става и с обикновен кран. В профила си не си дал електронна поща, дай някакяв на ЛС, за да ти пусна по-разбираема схема.
Буфера (акумулатора), колкото е по-голям толкова по-добре. Аз бих сложил 500 или 750 литров. В него се акумулира всичката излишна енергия, а при изстиване на котела, той автоматично продължава да отоплява сградата.
Miro4774 - специалист
Дали има този котел де дитрих има дупки за симни газове в последното си ребро преди комина?

Тема "Въпроси относно връзване на котел към комин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: