• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
За една инсталация не си струва да купуваш калибраторите. Вземаш едно комплектче по левче от тези малките шмиргелчета за дрелка и внимателно с някое конусовидно правиш вътрешна фаска на тръбата. Внимаваш да не го развъртиш с големи обороти и да я стопиш. Това след като си калибровал с евтин калибратор и си оправил кръглото сечение на тръбата. Целта е като пъхаш фитинга да не подгънеш вътрешния О-пръстен на Fix-а. Имай предвид, че Wavin дават гаранция само при работа с тяхната тръба. Малко по дебелостенна е спрямо евтините.
maxuel82 - специалист
:? :? :?
Последна промяна от maxuel82 на пет окт 01, 2010 11:24 pm, променено общо 1 път.
maxuel82 - специалист
След много четене из форума и от естетична и икономична гледна точка стигнах до извода че е най-добре да направя инсталацията с медни тръби! Вярно че тръбата е доста по-скъпа от тези с алуминиевата вложка но пък досега не бях обърнал внимамие че фитингите за медните тръби са в пъти по-евтини така че няма да се получи голяма разлика (говоря за около 50м тръби)!Забелязах също че ф-тата на фитингите на медните тръби са с диаметъра на тръбата докато при тези с Ал.вложка ф-то на фитинга е доста по-малк о(това може би няма значение но ми направи впечатление) И тъй като тръбите ще са външни и искам да ги прекарам плътно по стените ръбовете и ъглите това ще е възможно само с медните тръби (тръбата с Ал.вложка няма как да направи прав ъгъл освен ако не се използва коляно което е скъпо а и както някои беше писал "всяка такава връзка е потенциален теч" ) Та поради тези няколко причини мисля да направя инсталацията с медни тръби имам няколко въпроса С какво да запоявам тръбите -имам предвид ГОРЕЛКА или може и пистолет за горещ въздух (което ми се струва по-лесния вариант )!Защото мисля да използвам мек припой ( S-Sn97Cu3 четох из тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 36ac53c59d ) И 2-ри въпрос Правилно ли е че медна тръба ф18 отговаря на тръба с Ал.вложка ф20 (ф18мед= ф20 PEX-al-PEX ) !!Тъй като ще имам два кръга от колектора до първия радиатор с ф18 а от него до втория с ф 15 !
maxuel82 - специалист
Нещо да не ми се сърдите :? :? :? Че никой не ми чете темата :cry: Никога досега не съм се занимавал с парно и ми е мноооооого трудно :cry: чета и събирам информация и не искам да правя грешки затова много питам и ако съм написал някакви глупости моля Ви не ми се сърдете :-D Ето с каква помпа се сдобих ще ми върши ли работа ? Също така изрових и една стара горелка "КРАКРА" с която мисля да запоявам медните тръби ? На кой от двата извода отзад на горелката се пуска кислорода и на кой пропана ? Ениният е по-широк а другият е по-тесен ? И на двете кранчета пише КИСЛОРОД и затова питам ?

Прикачен файл

Picture 006.jpg
Picture 006.jpg (35.8 KиБ) Видяна 12912 пъти

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (37.34 KиБ) Видяна 12912 пъти

Прикачен файл

Picture 008.jpg
Picture 008.jpg (37.89 KиБ) Видяна 12912 пъти
filmatoplo - майстор
На по голямото -газта обаче -Ацитилен , газ от Карбит. Със пропанбутан незнам дали става-понеже ацитиленовите апарати имат воден предпазител .Трябва да каже някой който има такава горелка и я ползва с пропанбутан , но защо тие тая горелка с твърд припой ли ще запояваш. :? Не че нещо ама -за горелката не знаеш пък ще запояваш медни тръби с твърд припой :wink: аз не мога.Прави си ги с мек припой , до фи-35 става с евтина горелка със сменяема бутилка която я държиш с ръка.Моята е Ротенбергер -50 лева-има и по евтини.
maxuel82 - специалист
Благодаря !А какво ще кажеш за помпата ? Нея ли да ползвам или не ?Донесе ми я един приятел който работи в Англия !Свалил я от котел който работи на ГАЗ !Иначе я включих и работи !има 3 позиций-значи е 3-скоростна :idea: !Но никъде невиждам да пише 25-40 (какъвто трябва да е модела за моето парно)! И какво е това :

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (41.49 KиБ) Видяна 12268 пъти
filmatoplo - майстор
Тзи е по мощна даже 15/60 , това 15 значи фи-15 .Туй бронзовия шестограм на помпата е за обезвъздушител , може и без него .Холендрите на помпата 3/4 ли са.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тази е 15-60 - трябва да стане - по-голям напор има, но по-малък дебит
maxuel82 - специалист
Да холендрите са 3/4
maxuel82 - специалист
Днес купих горелката !струва 20 лв. друг е въпросът дали ще работи :-D има и 3 накрайника ф22 ф28 и ф 32 - с кой да запоявам ? :? Предпочетох този модел пред моделите със сменяема бутилка защото тази ми се вижда по-практична и по-лесна за "маневриране" а и газта за нея е по-евтина :-D

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (36.21 KиБ) Видяна 12151 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: