За една инсталация не си струва да купуваш калибраторите. Вземаш едно комплектче по левче от тези малките шмиргелчета за дрелка и внимателно с някое конусовидно правиш вътрешна фаска на тръбата. Внимаваш да не го развъртиш с големи обороти и да я стопиш. Това след като си калибровал с евтин калибратор и си оправил кръглото сечение на тръбата. Целта е като пъхаш фитинга да не подгънеш вътрешния О-пръстен на Fix-а. Имай предвид, че Wavin дават гаранция само при работа с тяхната тръба. Малко по дебелостенна е спрямо евтините.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE
- майстор
414 мнения в "Локално парно- въпроси за направата му + снимки"
maxuel82
- специалист
След много четене из форума и от естетична и икономична гледна точка стигнах до извода че е най-добре да направя инсталацията с медни тръби! Вярно че тръбата е доста по-скъпа от тези с алуминиевата вложка но пък досега не бях обърнал внимамие че фитингите за медните тръби са в пъти по-евтини така че няма да се получи голяма разлика (говоря за около 50м тръби)!Забелязах също че ф-тата на фитингите на медните тръби са с диаметъра на тръбата докато при тези с Ал.вложка ф-то на фитинга е доста по-малк о(това може би няма значение но ми направи впечатление) И тъй като тръбите ще са външни и искам да ги прекарам плътно по стените ръбовете и ъглите това ще е възможно само с медните тръби (тръбата с Ал.вложка няма как да направи прав ъгъл освен ако не се използва коляно което е скъпо а и както някои беше писал "всяка такава връзка е потенциален теч" ) Та поради тези няколко причини мисля да направя инсталацията с медни тръби имам няколко въпроса С какво да запоявам тръбите -имам предвид ГОРЕЛКА или може и пистолет за горещ въздух (което ми се струва по-лесния вариант )!Защото мисля да използвам мек припой ( S-Sn97Cu3 четох из тази тема http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 36ac53c59d ) И 2-ри въпрос Правилно ли е че медна тръба ф18 отговаря на тръба с Ал.вложка ф20 (ф18мед= ф20 PEX-al-PEX ) !!Тъй като ще имам два кръга от колектора до първия радиатор с ф18 а от него до втория с ф 15 !
maxuel82
- специалист
Нещо да не ми се сърдите
Че никой не ми чете темата
Никога досега не съм се занимавал с парно и ми е мноооооого трудно
чета и събирам информация и не искам да правя грешки затова много питам и ако съм написал някакви глупости моля Ви не ми се сърдете
Ето с каква помпа се сдобих ще ми върши ли работа ? Също така изрових и една стара горелка "КРАКРА" с която мисля да запоявам медните тръби ? На кой от двата извода отзад на горелката се пуска кислорода и на кой пропана ? Ениният е по-широк а другият е по-тесен ? И на двете кранчета пише КИСЛОРОД и затова питам ?
Прикачен файл
Picture 006.jpg (35.8 KиБ) Видяна 12987 пъти
Прикачен файл
Picture.jpg (37.34 KиБ) Видяна 12987 пъти
Прикачен файл
Picture 008.jpg (37.89 KиБ) Видяна 12987 пъти
filmatoplo
- майстор
На по голямото -газта обаче -Ацитилен , газ от Карбит. Със пропанбутан незнам дали става-понеже ацитиленовите апарати имат воден предпазител .Трябва да каже някой който има такава горелка и я ползва с пропанбутан , но защо тие тая горелка с твърд припой ли ще запояваш.
Не че нещо ама -за горелката не знаеш пък ще запояваш медни тръби с твърд припой
аз не мога.Прави си ги с мек припой , до фи-35 става с евтина горелка със сменяема бутилка която я държиш с ръка.Моята е Ротенбергер -50 лева-има и по евтини.
maxuel82
- специалист
Благодаря !А какво ще кажеш за помпата ? Нея ли да ползвам или не ?Донесе ми я един приятел който работи в Англия !Свалил я от котел който работи на ГАЗ !Иначе я включих и работи !има 3 позиций-значи е 3-скоростна
!Но никъде невиждам да пише 25-40 (какъвто трябва да е модела за моето парно)! И какво е това :
Прикачен файл
Picture.jpg (41.49 KиБ) Видяна 12343 пъти
filmatoplo
- майстор
Тзи е по мощна даже 15/60 , това 15 значи фи-15 .Туй бронзовия шестограм на помпата е за обезвъздушител , може и без него .Холендрите на помпата 3/4 ли са.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Тази е 15-60 - трябва да стане - по-голям напор има, но по-малък дебит
maxuel82
- специалист
Днес купих горелката !струва 20 лв. друг е въпросът дали ще работи
има и 3 накрайника ф22 ф28 и ф 32 - с кой да запоявам ?
Предпочетох този модел пред моделите със сменяема бутилка защото тази ми се вижда по-практична и по-лесна за "маневриране" а и газта за нея е по-евтина 
Прикачен файл
Picture.jpg (36.21 KиБ) Видяна 12226 пъти
Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература