• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Спорите за някакви сантиметри,а в случая се касае за изравнителна замазка т.е. нямям случаи при които нивата в различните части на помещението да са по малко от 2 см.,все пак не всеки може да използва при наливането на плочата хеликоптер.
filmatoplo - майстор
Не е толкова фатално -само при по-голяма стъпка и по-тънка замазка се усещат по пода топли и студени зони :wink: вървейки бос.
Чаро - Акълия
AntonBM написа:

Приятели, пишете за учебници, а показвате проспекти. .
Така е. Щях да уточня, но не намерих за нужно. Не съм чел учебници за подово :) , просто проспекти и каталози на различни фирми!
За нас- това са си учебници :-D
Та, няма да цитирам моите, имам ги на книжлета...
Вярно е и това с презапасяването. В една къща си направих смел експеримент със стъпката и диаметъра на тръбите, дори сложихме подовото на колектора на радиаторите и конвекторите там, бе мазало стана. Всичко на една помпа- икономиката икономична. Стъпка 15см, 2см над тръбите барабар с плочките. Имаше съмнения за ефективността на подовото. В крайна сметка нямаше никакви забележки към цялата система! Малко баланс и така :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:

Приятели, пишете за учебници, а показвате проспекти. Не казвам, че нещата в тях са грешни, но малко се презапасяват хората, които ги правят.
Вярно е, че фирмена техническа литература и технологични инструкции няма как да попаднат в учебно заведение и да служат за подготовка на студенти за бъдещи инженери, но това не омаловажава тяхното значение. Дори напротив - те са предназначени точно за завършили инженери, за използване реално в производството, строителството и т.н. В учението грешките не са фатални, но в реалния живот са недопустими. Например Техническото ръководство на Рехау, което сканирах е 200 страници само за подово отопление, където освен каталога на фирмените продукти има много схеми, чертежи, таблици, диаграми с указания за проектиране, монтаж, изпитване, експлоатация, сервизиране. Много от сериозните фирми също предоставят богата фирмена документация за ползване, организират безплатни или платени обучения, редовни семинари за запознаване с новостите. В нашата област знаете - Висман, Грундфос, Юнкерс-Бош. Нормално е да има разлика в някои детайли в различните източници и излишно е да се спори кое е правилно, защото 1-2 см разлика например в замазката за която стана дума не са фатални и не е грешка нито по-големия, нито по-малкия размер, зависи какви са целите. Както казахме по-дебелата замазка носи по-голям комфорт, но е по-инертна. Инертността пък в някои случаи е търсена в други случаи е нежелана. Затова не е добре да приемаме указанията в някой справочник или учебник за догма, а да разсъждаваме и да ползваме тази информация творчески - какво губим и какво печелим ако намалим или увеличим някой размер, някоя концентрация, някоя гъстота, някоя бройка. Ето например сканирах още един случай от ръководството на Рехау - този път не с изолиращи плочи, а със скара от 3мм стоманена тел. Вижда се, че има 1см разлика от предната, която постнах. Добре е за всеки специалист да има информация от повече източници и да я прилага творчески. От друга страна пък използвайки определена фирмена система е добре да се придържаме възможно най-близко до изискванията на тази фирма, за да няма проблеми с гаранцията и да могат да се прогнозират получените резултати. Така, че смятам темата за много полезна за обмяна на опит

Прикачен файл

Рехау подово002.jpg
idunno - специалист
Дебелината на замазката зависи от...самата замазка.Все пак трябва да има някаква якост.
Хвърлих едно око в спраочника на Стамов - 2 + външния диаметър на тръбата.
В другата ми книжка- Modern Hydronic Heating - дебелината на замазката върху изолацията е между 4 и 8 инча, но тръбите са разположени на 1-2 инча от повърхността.
В един английски ПДФ е общо 65 мм за жилищни помещения.
Аз съм я правил ( замазката аи не само нея :) ) 5 см дебелина върху комбинирано подово отопление/охлаждане и всичко си е ОК вече трета година.
Според мен подобрявайки якостта на замазката, човек спокойно може да се заиграва с дебелината.
AntonBM - специалист
idunno написа:
дебелината на замазката върху изолацията е между 4 и 8 инча, но тръбите са разположени на 1-2 инча от повърхността.
:megaeek: това е дебелина на замазката 10-20 см, а тръбите са на 2,5-5 см от повърхбостта :megaeek:
хвърляй го този "учебник".
idunno написа:
Аз съм я правил ( замазката аи не само нея ) 5 см дебелина върху комбинирано подово отопление/охлаждане и всичко си е ОК вече трета година.
Сподели малко опит за това подово охлаждане, че аз само проблеми съм имал с него.
Чаро - Акълия
AntonBM написа:
Сподели малко опит за това подово охлаждане, че аз само проблеми съм имал с него.
Задължително трябва да има и обезвлажнител . Вкъщи охлаждам 4 години с подово и конвектори , но и конвекторите са на макс и събират доста конденз. При къпане в банята по-трудно съхне над тръбите и тва е. А комфорта е много по-голям от охлаждане само на духалки. Пускам 14-15гр с голям дебит.
Някой фирми продават и специални обезвлажнители за повърхностно охлаждане. Имат си ситема с контролери за точка на оросяване и т.н. Предполагам ги знаеш.. Много скъпо обаче... :?
AntonBM - специалист
Проблемите, които съм срещал с охлаждането с подово са:
1. Конденз по пода. Чаро е писал как се е справил, но това не е много сигурен начин. Температурата на пода винаги е много близко до точката на оросяване и малко да се повиши на вътрешната влажност, получаваш конденз на пода.
2. Ниска охладителна мощност. С пода не може да се подаде толкова студ, колкото е необходимо на помещението без температурата му да се смъкне драстично. Само, че това не е възможно заради конденза.
3. Студеният въздух стои на пода и не се смесва с по-горният топъл въздух. Много е неприятно. С вътрешен вентилатор малко се оправят нещата, но пак се ходи с чехли през лятото.
4. Често на тавана на долното помещение се изписват тръбите от подовото на горният етаж. Колкото и да се стараеш те все пак събират кондез и той прониква през плочата и мокри тавана.
По тези причини аз се отказах да го правя.
idunno - специалист
Много странно аз никога не съм срещал проблеми с подовото охлаждане :) .Има достатъчно контролери и датчици, които да решават такива проблеми.
Колкото до хвърлянето на учебници...сигурно следващия съвет е да изхвърля ASHRAE-то :-D :-D .Много забавно...
Както и да е моя съвет към всички,които ще си правят подово/стенно отопление/охлаждане е да се обърнат към хора ,които могат да им покажат реално работещи неща.
stelaartoa - специалист
Още по-странно е,че след като Антон така ясно и вярно е описал почти задължителните проблеми при подовото охлаждане,как ти нямаш никакви...Или клиентите ти не ползват тая опция,или до теб не стига обратно инфо от тях.
Точно преди час говорих по скайпа с клиент,който беше с изградено водно подово още от строителя,но с липсващо абонатно уж за газ. Аз му подвързах една термопомпа ,той искаше да я ползва само за отопление,живее в горната част на Бояна и уж беше хладно там.Днес ми се обажда и ми обяснява как се мъчел да се охлажда поради големите жеги тези дни ( с малко дете е ) и ми изброи една по една всичките 1,2 и 3 та точки на Антон. Опитах се да му подскажа някои решения ( с вентилатора ) ,но явно не става и това си е....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово водно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: