По-добре на малкия, но да има термовентил на серпентината, който да затваря при заряване на бойлера. Ако няма трябва с обикновен вентил да се регулира дебита през серпентината, но пъвият вариант е по-добър
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
451 мнения в "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел"
i_minov
- напреднал
Мерси за бързия отговор! Когато се ползва трипътен вентил настроен на 60 градуса и съм нагласил горелката(Грейко) на 65 градуса това означава ли че тя винаги достигнала веднъж 60 градуса ще работи само на първа степен и в такъв случай на колко градуса трябва да се включва помпата (свързана е на малкия кръг след термовентила)? ESBE VTS 522 затваря ли напълно малкия кръг?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Мисля, че нищо няма да се получи, ако зададешп котелна температура 65*С, мисля че трябва да е поне 70-75, ама пробвай. Да, Есбе-тата, които съм ползвал затварят напълно малкия кръг, не съм обръщал внимание на буквичките, не знам дали имат и модели, които не затварят малкия кръг
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Посоченият вентил има друго приложение, мисля.
Правилният , сякаш, е 511 VTC.
Правилният , сякаш, е 511 VTC.
alx359
- специалист
Колеги, планирам да се преработи малко котелното, за поставяне на 3-пътен разпределителен вентил на котела (Herz Teplomix, от поста по-горе на p3tzata_), защото камерата ми трупа нагар и ми избиха черни петна по мазилката на комина - на последния етаж под гредореда. Помпата по разчет на инсталацията била малко слабичка обаче, а доп. вече добавих кръг за бойлера само с термовентил. Дали схемата е ок така или нещо друго е разумно да се добави, примерно за да нямам проблеми с помпата или дебита на радиаторите? (На най-горният етаж зимата топлеха видимо ок, но дали помпата не се форсира и вземе ненадейно да изгори?) Мерси.
Прикачен файл
schema-3way.gif (11.09 KиБ) Видяна 4738 пъти
alex_serviz
- специалист
Ако не ти е спешно - не бързай! В момента съм го монтирал, с една помпа съм ( за сега ), чакам някоя по-хладна вечер за да го пробвам. После ще кажа резултата. Големия въпрос е дали ще мине само с една помпа, или ще трябва да слагам и другата ( имам една свободна, та не е проблем )?
alx359
- специалист
alex_serviz написа:Ако не ти е спешно - не бързай! В момента съм го монтирал, с една помпа съм ( за сега ), чакам някоя по-хладна вечер за да го пробвам. После ще кажа резултата. Големия въпрос е дали ще мине само с една помпа, или ще трябва да слагам и другата ( имам една свободна, та не е проблем )?Ок, благодаря. Но какво те притеснява? Нали затваря напълно малкия кръг?
alex_serviz
- специалист
Имам голяма денивелация между котела и радиаторите ( почти 15 м. ).
alx359
- специалист
alex_serviz написа:Имам голяма денивелация между котела и радиаторите ( почти 15 м. ).И при мен отоплявам 4 етажа (~10м денивелация). Но как ще промени ситуацията за помпата този вентил при положение, че сега ти е работил големия кръг, а малкият кръг си е по-принцип само няколко метра и то в същото помещение?

alex_serviz написа:не изключвам и варианта да използвам Herz с термоглава с изнесен сензор за бойлер ) затваря напълно байпаса и отваря големия кръг. Но от там идва "студена" вода, която почти веднага принуждава вентила отново да затвори големия кръг и да отвори малкия кръг. И цикъла се повтаря до като t на водата в системата се вдигне. През това време предполагам се получава "пулсация" на входа на котела.Това за "пулсациите" го разбирам и едва ли е добро за помпата - дали една или две?

alex_serviz написа:При мен котела е 5 етажа под радиаторите ( в мазето ), та нямам опасения от липса на циркулация ( работил съм и без помпа няколко дни ) към големия кръг ( разбира се, когато пътя към него е отворен от t-вентила ).Как така си работил без помпа?

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература