• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 46
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
По-добре на малкия, но да има термовентил на серпентината, който да затваря при заряване на бойлера. Ако няма трябва с обикновен вентил да се регулира дебита през серпентината, но пъвият вариант е по-добър
i_minov - напреднал
Мерси за бързия отговор! Когато се ползва трипътен вентил настроен на 60 градуса и съм нагласил горелката(Грейко) на 65 градуса това означава ли че тя винаги достигнала веднъж 60 градуса ще работи само на първа степен и в такъв случай на колко градуса трябва да се включва помпата (свързана е на малкия кръг след термовентила)? ESBE VTS 522 затваря ли напълно малкия кръг?
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че нищо няма да се получи, ако зададешп котелна температура 65*С, мисля че трябва да е поне 70-75, ама пробвай. Да, Есбе-тата, които съм ползвал затварят напълно малкия кръг, не съм обръщал внимание на буквичките, не знам дали имат и модели, които не затварят малкия кръг
Посоченият вентил има друго приложение, мисля.
Правилният , сякаш, е 511 VTC.
alx359 - специалист
Колеги, планирам да се преработи малко котелното, за поставяне на 3-пътен разпределителен вентил на котела (Herz Teplomix, от поста по-горе на p3tzata_), защото камерата ми трупа нагар и ми избиха черни петна по мазилката на комина - на последния етаж под гредореда. Помпата по разчет на инсталацията била малко слабичка обаче, а доп. вече добавих кръг за бойлера само с термовентил. Дали схемата е ок така или нещо друго е разумно да се добави, примерно за да нямам проблеми с помпата или дебита на радиаторите? (На най-горният етаж зимата топлеха видимо ок, но дали помпата не се форсира и вземе ненадейно да изгори?) Мерси.

Прикачен файл

schema-3way.gif
schema-3way.gif (11.09 KиБ) Видяна 4739 пъти
alex_serviz - специалист
Ако не ти е спешно - не бързай! В момента съм го монтирал, с една помпа съм ( за сега ), чакам някоя по-хладна вечер за да го пробвам. После ще кажа резултата. Големия въпрос е дали ще мине само с една помпа, или ще трябва да слагам и другата ( имам една свободна, та не е проблем )?
alx359 - специалист
alex_serviz написа:
Ако не ти е спешно - не бързай! В момента съм го монтирал, с една помпа съм ( за сега ), чакам някоя по-хладна вечер за да го пробвам. После ще кажа резултата. Големия въпрос е дали ще мине само с една помпа, или ще трябва да слагам и другата ( имам една свободна, та не е проблем )?
Ок, благодаря. Но какво те притеснява? Нали затваря напълно малкия кръг?
alex_serviz - специалист
Имам голяма денивелация между котела и радиаторите ( почти 15 м. ).
alx359 - специалист
alex_serviz написа:
Имам голяма денивелация между котела и радиаторите ( почти 15 м. ).
И при мен отоплявам 4 етажа (~10м денивелация). Но как ще промени ситуацията за помпата този вентил при положение, че сега ти е работил големия кръг, а малкият кръг си е по-принцип само няколко метра и то в същото помещение? :?
alex_serviz написа:
не изключвам и варианта да използвам Herz с термоглава с изнесен сензор за бойлер ) затваря напълно байпаса и отваря големия кръг. Но от там идва "студена" вода, която почти веднага принуждава вентила отново да затвори големия кръг и да отвори малкия кръг. И цикъла се повтаря до като t на водата в системата се вдигне. През това време предполагам се получава "пулсация" на входа на котела.
Това за "пулсациите" го разбирам и едва ли е добро за помпата - дали една или две? :?
alex_serviz написа:
При мен котела е 5 етажа под радиаторите ( в мазето ), та нямам опасения от липса на циркулация ( работил съм и без помпа няколко дни ) към големия кръг ( разбира се, когато пътя към него е отворен от t-вентила ).
Как така си работил без помпа? :? Как отива водата горе по радиаторите ако няма помпа долу да я "бута"?
6osi6 - майстор
Системата работи само с една помпа, когато има монтиран четирипътен вентил със задвижка свързана към контролер.
Така пише и онзи с маската :!:
"с четирипътния вентил иска само 1 помпа - има възможност за монтаж на задвижка и контролер."
viewtopic.php?p=207041#p207041
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 46

Тема "Избор на термостатичен трипътен вентил за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: