Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
:) Проблема предполагам е този , пълначката след изравняване на налягането спира , иглата и седи в покой с дни и месеци , започват микротечове от обезвъздушители , но пълначката не може да сработи за 100-200 грама вода , капка по капка налягането пада , междувременно пада и въздуха в мембранния съд (падат ми гумите и на колата) :wink: Та така на кратко .А относно защо говоря така -по добре някой да се засегне но да му остане като урок да си поглежда инсталацията , защото другия път налягането може да е 3-5 бара , или температурата 120 градуса . :)
При мен май е точно този проблема, в момента налягането в инсталацията е 1.1 атмосфери, какво мога да направя в домашни условия, за да го вдигна до 1.5? Мембранни съд е заврян на много шибано място зад котела, и не мисля, че мога да го достъпя за надуване...или поне не аз, а някой по-малък от мен :)
kipu67 - напреднал
Да споделя и аз един евентуален проблем.
От вчера пуснах котела. ВИАДРУС 29 кВт с монтирана ретортна горелка. Предполага се че ще
поддържа постоянна температура по всяко време. Къщата е на два етажа, което означава че м/у котела и последния радиатор има около 5 м разстояние. след напълване на системата налягането беше около 1.1-1.2 бара. Грешката ми беше че не обезвъздуших преди да запаля, но ...
На втория етаж не успя да "пробие" топлата вода. Искам да вмъкна че имах автоматична пълначка. След много опити да обезвъздуша накрая премахнах пълначката и надух системата наокло 2 бара (имам хидрофор) и топлото се качи на втория етаж. Искам да допълня , че циркулационната помпа е GRUNDFOS ALPHA 2 25-60. и съм я включил на трета степен постоянно налягане (за сега). Разширителния съд го напомпах при вулканизатора на 1.5 бара , щото нямаше хич налягане , а така пише на табелката. Имам и вентил предпазен 2.5 бара.
На сутринта установих че радиаторите на първия етаж са по топли от тези на втория.
Та въпроса ми е - Колко трябва да е налягането за да е топло еднакво навсякъде !
Christo - майстор
Първо трябва да си сигурен, че системата е обезвъздушена. Всички радиатори и тръбите също. Системата трябва да е така направена, че като се пълни да не остават въздушни джобове. Циркулацията не зависи от налягането. Най-вероятно помпата си е харесала по-близките радиатори и всичката вода минава през тях. Трябва да притвориш леко секретните кранове, които обикновено се слагат в долната част на радиаторите. Така ще увеличиш малко хидравличното съпротивление и водата ще потече и към студените радиатори. Няма нужда да вдигаш налягането на системата чак до две атмосфери.
kipu67 - напреднал
Навярна си прав, но в Северозапада явно не важат нормалнит физични закони.Това разбира се го приеми като шега. Така е както казваш и на теория и на практика. Оказва се че влияние оказва и незначително съдържание на мърсотия в решетъчни филтър. За сега всичко е нормално.
chungata - специалист
Здравейте,

При мен системата беше изградена като затворена, без разширителен съд. Отоплявам само един етаж(апартамент).
На колко бара след обезвъздушаването е нужно да е налягането? В момента манометърчето показва 1.4 - 1.5 бара.
Да уточня, отоплявам с камина на Burnit comfort 15kw с прикачени 4 бр. радиатори и една лира.
Колега Kipu67 къде се намира този решетъчен филтър и как сечисти?
Извинете ако задавам въпроси, чийто отговори за някой са елементарни, но нямам грам познания в тази област, и се уча в движение.
nikolovvd - майстор
Е как без разширителен съд бе колега. Тези около 50-тина литра вода като се разширят от 15 до 60 градуса, къде отива налягането? Не мислиш ли, че седиш на буре с барут.
Случвало ми се е преди 13-14 години, докато си изпратя гостите за 10-15 минути, камината да вдигне 90 градуса, защото съм забравил помпата изключена.
unicata - специалист
малииии, колега chungata затворена система не значи система без разширителен съд, за нея просто се ползва съд с балон като на хидрофор, който да поеме температурните разширения, при тези обстоятелства нищо чудно налягането да прескочи 7-8 атм.
вземи сложи един съд да ти е мирна главата.
minca - специалист
МОЛЯ ТЕ,НЕ ПАЛИ!!!!!Слагай разширителен съд веднага и тогава
А бе колега..,НЕ ПАЛИ!!!
chungata - специалист
Камината работи от седмица и водата в дадени моменти,явно като изключат радиаторите е стигала до 70-73 гр. Интересното е, че манометъра не се покачва даже и с 0.1 бар. Не знам дали камината няма вграден разширителен съд :?: Пак уточнявам, че камината е пелетна Burnit comfort 15kw.
Хората, които ми правиха инсталацията са доста компетентни и с доста опит и не мисля, че са пропуснали нещо толкова важно. Още повече, че единият ми е в квартала и недай боже да стане нещо :axe:
А поради тези неколебания в манометъра, зададох въпроса, а той смятам, че работи, т.к. отрази всяко допълване на вода до това налягане и като обезвъздуших, също отрази спад.
Вие хора ме прибихте, аз си мислех, че налягането е малко :rolleyes: .
nikolovvd - майстор
Пелетната камина BURNiT PM15 e оборудвана с циркулационна помпа, затворен разширителен съд и предпазен вентил. Благодарение на това, тя може много лесно да бъде монтирана и свързана към отоплителната система.

С BURNiT PM15 тряваше да започнеш, а някой си помислихме, че става дума за обикновена камина с водна риза. :-D

Тема "Въздух в отоплителна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: