filmatoplo написа:При мен май е точно този проблема, в момента налягането в инсталацията е 1.1 атмосфери, какво мога да направя в домашни условия, за да го вдигна до 1.5? Мембранни съд е заврян на много шибано място зад котела, и не мисля, че мога да го достъпя за надуване...или поне не аз, а някой по-малък от менПроблема предполагам е този , пълначката след изравняване на налягането спира , иглата и седи в покой с дни и месеци , започват микротечове от обезвъздушители , но пълначката не може да сработи за 100-200 грама вода , капка по капка налягането пада , междувременно пада и въздуха в мембранния съд (падат ми гумите и на колата)
Та така на кратко .А относно защо говоря така -по добре някой да се засегне но да му остане като урок да си поглежда инсталацията , защото другия път налягането може да е 3-5 бара , или температурата 120 градуса .
Да споделя и аз един евентуален проблем.
От вчера пуснах котела. ВИАДРУС 29 кВт с монтирана ретортна горелка. Предполага се че ще
поддържа постоянна температура по всяко време. Къщата е на два етажа, което означава че м/у котела и последния радиатор има около 5 м разстояние. след напълване на системата налягането беше около 1.1-1.2 бара. Грешката ми беше че не обезвъздуших преди да запаля, но ...
На втория етаж не успя да "пробие" топлата вода. Искам да вмъкна че имах автоматична пълначка. След много опити да обезвъздуша накрая премахнах пълначката и надух системата наокло 2 бара (имам хидрофор) и топлото се качи на втория етаж. Искам да допълня , че циркулационната помпа е GRUNDFOS ALPHA 2 25-60. и съм я включил на трета степен постоянно налягане (за сега). Разширителния съд го напомпах при вулканизатора на 1.5 бара , щото нямаше хич налягане , а така пише на табелката. Имам и вентил предпазен 2.5 бара.
На сутринта установих че радиаторите на първия етаж са по топли от тези на втория.
Та въпроса ми е - Колко трябва да е налягането за да е топло еднакво навсякъде !